Metal Lords

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metal Lords
(Metal Lords)
2022-es amerikai film
RendezőPeter Sollett
Producer
  • Greg Shapiro
  • D.B. Weiss
Műfaj
ForgatókönyvíróD. B. Weiss
Főszerepben
ZeneRamin Djawadi
OperatőrAnette Haellmigk
VágóSteve Edwards
Gyártás
Gyártó
  • Bighead Littlehead
  • Kingsgate Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő98 perc
Költségvetés42 000 000 dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Metal Lords 2022-ben bemutatott amerikai dráma filmvígjáték, amelyet Peter Sollett rendezett.[2] A főbb szerepekben Jaeden Martell, Isis Hainsworth, Adrian Greensmith, Brett Gelman, Noah Urrea és Joe Manganiello látható.

Amerikában és Magyarországon 2022. április 8-án mutatták be a Netflixen.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

A metálos Hunter Sylvester legjobb barátjával, az introvertált Kevin Schliebbel jammel, aki egyelőre csak egyetlen dobon játszik az iskola menetzenekarában. A menetzenekar próbáján (Chuck Klosterman az érzékeny zenekarvezető szerepében) Kevin szemtanúja lesz annak, hogy az érzékeny skót diák, Emily teljesen összeomlik, és kilép a zenekarból, mert nem ért a klarinéthoz.

Később Kevin elvonszolja Huntert egy buliba Clay Moss házába, és megpróbál "normálisan" viselkedni, miközben Hunter úgy érzi, hogy nincs a helyén. Kevin berúg és flörtöl Kendallal, míg Hunter összeveszik a sportoló Rocky "Skip" Hoffmannal. Ezután Hunter felfedezi, hogy az iskola "zenekarok csatáját" rendezi, ami arra készteti, hogy feliratkozzon a saját és Kevin Skullfucker nevű zenekarával. Hunter ellopja apja AMEX kártyáját, és 13 500 dollárért vásárol felszerelést, köztük egy teljes dobfelszerelést. Kevin fárasztó, napi gyakorlásra rendezkedik be iskola után, és hallás után tanulja meg Hunter lejátszási listáit; észreveszi, hogy Emily ugyanilyen odaadással ügyes csellójátékos. Kölcsönös érdeklődés alakul ki közöttük, ami arra készteti Kevint, hogy odaadja neki a Hunter által "házi feladatként" ráosztott metál dalok lejátszási listájának egy példányát. Eközben Hunter basszusgitárosokat hallgat meg, hogy kiegészítse a triót, de nem jár sikerrel, és sorozatosan összetűzésbe kerül Skippel.

Kevin sikertelenül próbálja Emilyt az új basszusgitárosuknak ajánlani Hunternek. Ezután felhívja őt, hogy bocsánatot kérjen Hunter viselkedése miatt, és végül a furgonjában szexelnek. Kevin és Emily egy párt alkotnak, ami feldühíti Huntert, aki úgy véli, hogy ő lesz az ő "Yoko Onojuk". Miközben Kevin küszködik, hogy megfeleljen Hunter profi szintű elvárásainak, Clay hallja Kevint gyakorolni, és azonnal felismeri a rendkívül fejlett képességeit és "intenzív" dobolási stílusát; mivel Mollycoddle dobosa elvonón van, beszervezi Kevint egy fellépésre a nővére esküvőjére. A beszédórán Hunter addig gúnyolja Emilyt, amíg az rátámad, és közben összetöri a gitárját. Ezek a tények veszekedéshez vezetnek Hunter és Kevin között, aki elhagyja a Skullfucker-t.

Miközben Kevin az esküvőn lép fel, Hunter megpróbálja megzavarni azt, hogy visszahozza őt a Skullfuckerbe, így letartóztatják birtokháborításért. Ezt követően Clay megdicséri Kevint kivételes közreműködéséért, különösen azért, mert rövid idő alatt elsajátította az anyagot, és fejlett technikájából fakadóan ízléssel emelte az eredeti popzenét. Clay meghívja őt, hogy lógjon ki, és csatlakozzon végleg Mollycoddle-hez a zenekarok csatáján, amit Kevin vonakodva elfogad.

Kendall behívja a részeg Kevint a medencébe, és flörtöl vele. Miközben csókolóznak, lelkiismerete a heavy metal zenészek, Scott Ian, Tom Morello, Kirk Hammett és Rob Halford formájában materializálódik. Halford ráébreszti Kevint, hogy szereti Emilyt, és visszamegy hozzá. Huntert is hiányolja, és rájön, hogy apja büntetésből elvonóra küldte. Hunter rájön, hogy a klinikát Dr. Troy Nix, a Killoton metálzenekar híres szólógitárosa és egykori Battle of the Bands-bajnok vezeti. Nix elmagyarázza, hogy a Killoton részben az alkoholfogyasztása miatt oszlott fel, ami arra késztette, hogy rendbe hozza az életét, orvos legyen, és segítsen más függőknek. Bár Hunter alkalmas az elbocsátásra, a klinika szabályzata miatt ez csak hétfőn történhet meg.

Kevin elszökteti Huntert és Mollycoddle dobost a klinikáról. Dr. Nix szökés közben rájuk talál, de elengedi őket, miután Hunternek ad egy jobb gitárpengetőt. Hunter és Kevin elmennek Emilyhez, Hunter bocsánatot kér és meghívja őt csellistának, de ő visszautasítja őket, mivel nem érzi magát késznek.

A bandák csatáján Kevin bocsánatot kér Claytől, és Mollycoddle immár józan dobosát mutatja be helyette. Amikor Kevin és Hunter duóként készülnek fellépni, Emily csatlakozik hozzájuk egy elektromos csellóval és gótikus metál felszerelésbe öltözve. Éppen mielőtt színpadra lépnének, Swanson igazgató figyelmezteti őket, hogy a "Koponyabuzer" név nem illik az eseményre, így Emily kénytelen gyorsan átnevezni a nevet Koponyavirágra. A kezdeti szkepticizmus ellenére a fellépésük megnyeri a közönséget. Egészen addig, amíg egy részeg Skip ki nem botlik a mosh pitből, és Huntert a szólója közepén belelöki az erősítőbe. Az erősítője elromlik és eltörik a lába.

Később a zenekar az újságban olvassa, hogy a fellépésük vírus lett, annak ellenére, hogy elvesztették a bandák csatáját, és a Mollycoddle mögött a második helyen végeztek. Arra a következtetésre jutnak, hogy ők a verseny erkölcsi győztesei, mivel ők voltak a headlinerek, az egész közönség imádta őket, és énekelték az eredeti daluk refrénjét, és az újság címlapján landoltak. Újult erővel és bajtársiassággal kezdenek gyakorolni.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Kevin Jaeden Martell Nagy Gereben
Emily Isis Hainsworth Tamási Nikolett
Hunter Adrian Greensmith Kenéz Ágoston
Dean Swanson Sufe Bradshaw
Clay Noah Urrea Baráth István
Kendall Analesa Fisher Laudon Andrea
Lisa Michelle Fang
Skip Phelan Davis Hám Bertalan
Dr. Sylvester Brett Gelman Törköly Levente
Dr. Troy Nix Joe Manganiello Zöld Csaba

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A filmet Portlandben forgatták. Az iskolai jeleneteket a Parkrose Middle Schoolban és a Parkrose High Schoolban vették fel, míg a bandák csatáját a Revolution Hallban forgatták.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Metal Lords Budget, Release Date, Star Cast, Story, Trailer. news-gk.com , 2022. március 21. [2022. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 1.)
  2. Watch Metal Lords. Netflix . [2022. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 1.)
  3. Romano, Nick. Metal Lords first look: Game of Thrones creator throws it back to high school rock (2022. március 7.). Hozzáférés ideje: 2024. április 1. 
  4. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2022. IGN. (Hozzáférés: 2024. április 1.)
  5. Metal Lords az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Shrestha, Naman: Where is Metal Lords Filmed?. The Cinemaholic , 2022. április 8. [2022. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 1.)

További információk[szerkesztés]