Ugrás a tartalomhoz

Mester utca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mester utca
Bérház a Mester- és Angyal utcák kereszteződésénél
Bérház a Mester- és Angyal utcák kereszteződésénél
Térkép
Úttípusutca
OrszágMagyarország
TartományokBudapest IX. kerülete
A Wikimédia Commons tartalmaz Mester utca témájú médiaállományokat.

A Mester utca Budapest IX. kerületében található, a Könyves Kálmán körutat köti össze a Ferenc körúttal.

Fekvése

[szerkesztés]

Határai: Ferenc körút 11., Illatos út 8. A Könyves Kálmán körúttól délre eső, Illatos útig tartó részét Külső Mester utcának is szokás nevezni.

Történelem

[szerkesztés]
A Mester- és Haller utcák kereszteződésénél álló Páli Szent Vince-plébániatemplom. A Ferenc körúttól nézve egy tengelyen van a Mester utcával
A 23-es és a 30-as villamosok 1911-1993 között állt hidjának megmaradt hídfői a Külső Mester utca és a Könyves Kálmán körút sarkán, a Lurdy házzal szemben. (A két járat a Déli körvasút északi oldalán, a Markusovszky lejtőn keresztűl ereszkedett le a Mester utcából a Gubacsi útra. A Külső Mester utca helyét a Közvágóhídra vezető iparvágányok foglalták el.)[1][2]

Pest 18. században kialakult külvárosának ez a része a 19. század második felében indult fejlődésnek a malmok, vágóhidak, vásárcsarnokok hatására. A Mester utca és a Soroksári út között állt a 19. század végén a Sütők és molnárok, a Concordia-malom, a Gizella-malom, a Heidrich és Strausz gőzmalom, a Hungária árpagyöngygyár, a Közvágóhíd és Marhavásár, a Húskonzervgyár.

Korábbi nevei: 1824-től Gottesackergasse (Temetőkert utca), 1840-es évek végétől Friedhofgasse (Temető utca), 1874-ben kapta mai nevét, amely utal az utca hajdani ipari jellegére. Az 5. számú házban működik a Ferencvárosi Pincetárlat.

A Könyves Kálmán körút és a Koppány utca közötti szakasz 1995-ben, a hajdani Sertésközvágóhíd és a Ferencváros vasútállomás nyugati rendezője közötti sávban, azaz a Koppány utca az Illatos út között az ezredfordulót követően épült ki.

Nevezetességek

[szerkesztés]

Külső hivatkozások

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]