Megyeri Szabolcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Megyeri Szabolcs
Megyeri85.jpg
Született 1980. augusztus 22. (41 éves)
Budapest
Foglalkozása kertészmérnök

Megyeri Szabolcs (Budapest, 1980. augusztus 22.) kertészmérnök.

Karrier[szerkesztés]

Megyeri Szabolcs kertész, kertészmérnök, blogger. Gyermekkora óta kertészkedéssel foglalkozik. 2000-ben a budapesti Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában szerzett kertész technikusi oklevelet, ezt követően a németországi Straelenben élt és dolgozott, térségfejlesztésről szóló szakdolgozatát Budapesten, a Kertészeti Egyetem főiskolai karán védte meg 2005-ben.

Televízió és rádió[szerkesztés]

Rendszeres vendége és szakértője kertészeti témákkal foglalkozó híradásoknak és riportoknak, mind a köztelevízióban, mind a kereskedelmi csatornákon. Széles körű ismertségre a Magyar Televízió Nappali majd Család Barát Magazin című műsoraiban tett szert, valamint állandó kertészeti szakértője volt A Nagy Étterem-alakítás Giannival című, a Viasat 3 csatornán sugárzott műsornak, ahol Gianni Annoni munkáját segítette. Jelenleg a Klubrádió állandó műsorvezetője, vasárnaponta jelentkező Hallójárat című műsorában kertészként beszélget nem csak kertész vendégeivel.

Blog[szerkesztés]

Blogírói tevékenységét 2011-ben kezdte, blogját az Index internetes hírportálhoz tartozó blog.hu felületen működteti, melyben a kertbarátok, növényrajongók számára ír aktuális, érdekes, és szórakoztató témákról. Bejegyzéseinek célja, hogy a laikus, kezdő kertészkedők is érthető, egyszerű, de szakmai jellegű segítséget kapjanak. A kertesz.blog.hu címen elérhető blogja évek óta töretlenül a legnépszerűbb magyar kertészeti témájú blog, a megjelenő posztok rendszeresen az Index hírportál kiemelt anyagai között kapnak helyet.

Youtube csatorna[szerkesztés]

Magyarországon egyedülálló módon nagy hangsúlyt fektet a könnyen fogyasztható, rövid, ugyanakkor tartalmas és szakmailag alapos rövid videók elkészítésére és publikálására. Videós anyagaival azoknak a kertbarátoknak szeretne segítséget nyújtani, akiknek ebben a formában érthetőbbek és követhetőbbek a kertészkedéssel, növénygondozással kapcsolatos tanácsok, tippek és trükkök. Youtube csatornáján elérhetőek terjedelmesebb kisfilmjei, melyek nyilvános előadásainak anyagait tartalmazzák, többek közt a kertépítéssel, kerttervezéssel, kertfenntartással kapcsolatosan. Kertészeti szakközépiskolákban tartott óráit szintén rögzíti, így azok tananyagként utólag is visszanézhetőek az interneten.

Újságírás[szerkesztés]

Rendszeres szerzője több országos és helyi print lapnak. Írásai megjelennek budapesti kerületi újságokban, önálló kertészeti rovatot vezetett a Magyar Hírlapban, a Zuglói Lapokban, és a Heti Témában. 2014-től kezdve a Blikk Nők Otthon és Kert című havi megjelenésű magazin kertészeti rovatvezetője.

Munka és vállalkozás[szerkesztés]

A kertészeti témájú médiamegjelenéseken és publikációkon kívül fő tevékenységi körébe tartozik a kerttervezési és kivitelezési tanácsadás, valamint online kertészetet is működtet, melynek különlegessége, hogy a növények kiszállítását saját tehergépkocsival végzi, így a megrendelt növények szakszerűen, garantáltan épségben érkeznek a megrendelőhöz.

Közéleti tevékenység[szerkesztés]

Kertészként nagyon fontosnak tartja, hogy a városi zöldfelületeket érintő kérdésekben felszólaljon, és azokat a közvélemény elé tárja, elsősorban blogjában, és televíziós, rádiós interjúkban. A vasárnapi zárvatartásról, mint a kertészeteket hátrányosan érintő törvényről elsőként szólalt fel szakmabeliként. A 2016. márciusi vasárnapi boltzár eltörlése előtti összefoglalójában kritikusan írt  saját szakmájáról, melynek következményeként a szakmai szervezetek  elhatárolódtak tőle.

A Városliget tervezett átépítése ellen is az elsők között tiltakozott szakmai érvekkel, kertészeti oldalról közelítve meg a liget beépítését. A témáról készült videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég csupán egy-egy kiszemelt helyre telepíteni a fákat, hanem ezt követően rendszeresen gondoskodni is kell róluk, ami pedig tapasztalatai szerint rendszerint nem megoldott ma Magyarországon – különös tekintettel a fák öntözésére. Meglátása szerint továbbá a frissen telepített csemeték nem, vagy csupán hosszú idő elteltével lehetnek képesek pótolni a kivágott fákat, ami szintén alapvető problémát jelent a Városliget átépítésénél. Emlékezetessé vált a felszólalása a tervezett múzeumi negyedről szóló, Karácsony Gergely és Baán László közreműködésével tartott vitafórumon, ahol a szót magához ragadva szenvedélyesen érvelt a beépítés ellen. A Városliget tervezett beépítésével kapcsolatban a 444.hu portál is megszólaltatta.

Munkája mellett elkötelezett híve az utcafrontok, közterületek megszépítésének, közösségi ültetéseket, utcafrontszépítő akciókat szervez és koordinál. A Virágzó Zugló 2016 utcafrontszépítő és közösségi kertépítő program fő koordinátora.

Megjelent könyvei[szerkesztés]

Publikációi[szerkesztés]

[1] - saját szerkesztésű, kertészeti témájú blog

Blikk Nők Otthon és Kert - havi megjelenésű országos magazin, állandó kertészeti rovat Magyar Hírlap - országos napilap, állandó kertészeti rovat

Zuglói Lapok - kerületi újság, állandó kertészeti rovat

Heti Téma - országos hetilap, állandó kertészeti rovat

hvg.hu - közéleti portál, kertészeti témájú publikációk

www.lurkovilag.hu - óvodai portál szülőknek és óvodáknak, kertészeti témájú írások és tanulmányok

Tevékenység dokumentáció[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]