Megtorlás (film, 2023)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megtorlás
(Retribution)
2023-as francia–német–spanyol–amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőAntal Nimród
Producer
AlapműRetribution
Műfajakcióthriller
ForgatókönyvíróChris Salmanpour
Főszerepben
ZeneHarry Gregson-Williams
OperatőrFlavio Labiano
VágóSteven Mirkovich
Gyártás
Gyártó
Ország Franciaország

Németország
Spanyolország

Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő90 perc[1]
Költségvetés20 000 000 dollár[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26589/2023)
Bevétel18 000 000 euró
További információk
SablonWikidataSegítség

A Megtorlás (eredeti címe: Retribution) 2023-ban bemutatott francia–német–spanyol–amerikai akcióthriller, amelyet Chris Salmanpour forgatókönyvéből Antal Nimród rendezett. A mozifilm a 2015-ös spanyol El desconocido harmadik feldolgozása a német és a koreai változatok után.

A főbb szerepekben Liam Neeson, Noma Dumezweni, Lilly Aspell, Jack Champion, Embeth Davidtz és Matthew Modine látható.[4]

A Franciaország, Németország, Spanyolország és az Amerikai Egyesült Államok koprodukciójában készült film 2023. augusztus 23-án jelent meg Franciaországban a StudioCanal, augusztus 25-én pedig az Egyesült Államokban a Lionsgate, valamint a Roadside Attractions forgalmazásában.[4] Magyarországon szeptember 7-én jelenítette meg a Prorom Entertainment Kft.

Cselekmény[szerkesztés]

Matt Turner barátja és vezérigazgatója, Anders Muller irányítása alatt a Nanite Capital pénzügyi tanácsadójaként dolgozik, és feleségével, Heatherrel, valamint két gyermekével, Emilyvel és Zachkel Berlinben él. Miközben a gyerekeit iskolába viszi, Matt egy ismeretlen számról torz hangon hívást kap, aki azt mondja, hogy egy bomba van az ülése alatt, amely már élesítve volt, amikor Matt ráült. A bombát egyrészt az összes ülésen elhelyezett nyomólemezek, másrészt egy rádiófrekvencia váltja ki. Azzal is fenyegetőzik, hogy felrobbantja a bombát, ha Matt megpróbál segítséget kérni. Matt megtalálja a szerkezetet, és kénytelen követni a robbantó utasításait, hogy életben maradjanak.

A robbantó arra kényszeríti Mattet, hogy végignézze, ahogy Sylvain, az utóbbi ügyfele, aki szintén bombafenyegetést kap, meghal egy robbanásban, amikor Sylvain pánikba esett barátnője megpróbál elmenekülni. A robbantó azt mondja Mattnek, hogy hívja fel Heathert, hogy hozzon ki 50 000 eurót a bankban lévő széfből, és adja át neki. Miután Heather megszerzi, a robbantó megváltoztatja a tervet, és azt mondja neki, hogy adja át a pénzt egy kék öltönyös férfinak. Amikor a nő ezt megteszi, megérkezik a rendőrség, és letartóztatja a férfit.

Miután látja a híreket, amelyekben Mattet gyanúsítják a robbantással, Angela Brickmann, az Europol ügynöke felhívja őt; Matt megpróbálja meggyőzni őt ártatlanságáról, és kéri, hogy zavarják a mobiljeleket, hogy megakadályozzák a távkioldást. A robbantó elárulja, hogy Matt és Anders az ügyfelektől származó 208 millió eurós csúszópénzt Matt "vészhelyzeti fedezeti számláján" helyezték el egy dubaji bankban. Elintézi, hogy Matt egy erőműben találkozzon Andersszel. Odaérve a robbantó arra kényszeríti Mattet, hogy utasítsa Anderst a fedezeti számla felszámolására. Annak ellenére, hogy Anders vonakodva engedelmeskedik, a robbantó megparancsolja Mattnek, hogy az életéért és a gyermekeiért cserébe egy revolverrel ölje meg Anders-t. Amikor Matt megtagadja, a merénylő felrobbantja Anders autóját; a repeszek megsebesítik Emily lábát.

Egy rendőrségi üldözés után Mattet végül körülveszik, és Angela és Heather is megérkezik a helyszínre. Miután rájönnek, hogy a nyomólemez csak Matt ülése alatt található, a tűzszerészek biztonságosan eltávolítják Zachet és Emilyt, akit ezután ellátnak a sérüléseivel. Mattet kihallgatva Angela arra gyanakszik, hogy a robbantásnak köze lehet a rabláshoz. Miután utoljára beszél Heatherrel, Matt elhajt, és elmenekül a rendőrség elől, elhatározva, hogy egyedül találja meg a merénylőt. Matt követeli a robbantótól, hogy személyesen találkozzon vele, ha a pénzt akarja.

Kiderül, hogy a merénylő végig Anders volt. Anders elárulja, hogy Mattet akarta bűnbaknak beállítani a robbantássorozatért, hogy elfedje a kriptószámlájára átutalt 208 millió euró elsikkasztását. Hogy ennek véget vessen, Matt szándékosan összetöri az autóját, aminek következtében az egy híd oldalában kapaszkodik meg. Matt kioldja a biztonsági övét, és a folyóba zuhan, így a bomba működésbe lép és megöli Anders-t. Angela és a rendőrség megérkezik a helyszínre, Angela bólint Mattnek, mielőtt hagyja, hogy szabadon elsétáljon.

A stáblista közepén a híradóban elhangzik, hogy a robbantás az Anders által elkövetett rablás része volt, és Matt együttműködik az Europollal az eset felderítése érdekében.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Matt Turner Liam Neeson Csernák János
Angela Brickmann Noma Dumezweni Nyakó Júlia
Emily Turner Lilly Aspell Dolmány-Bogdányi Korina
Zach Turner Jack Champion Kenéz Ágoston
Sylvain Arian Moayed Simon Kornél
Heather Turner Embeth Davidtz Bertalan Ágnes
Anders Muller Matthew Modine Csankó Zoltán

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A Megtorlás a StudioCanal és a Studio Babelsberg Motion Pictures amerikai, francia, német és spanyol koprodukciójában készült. A filmet főként a potsdami Babelsberg Stúdióban és Berlin utcáin forgatták, ahol maga a történet is játszódik.[6][7]

Eredetileg 2017-ben jelentették be,[8] Neeson 2020 novemberében megerősítette, hogy a film főszereplője lesz.[3][9][10][11] 2021 júniusában Modine, Davidtz és Moayed csatlakozott a szereplőgárdához.[12] 2021 júliusában a Deadline Hollywood arról számolt be, hogy Modine befejezte a Németországban forgatott jeleneteit.[13] A filmzenét Harry Gregson-Williams szerezte.[14]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban és Kanadában a Megtorlás a Gran Turismo, a The Hill és a Golda mellett került a mozikba. A nyitóhétvégén 1750 moziban 2-3 millió dolláros bevételre számítottak.[15] Az első napon 1,3 millió dollárt hozott, majd 3,3 millió dollárt ért el és ezzel a nyolcadik helyen végzett.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Retribution (12A). British Board of Film Classification , 2023. szeptember 13. (Hozzáférés: 2023. november 25.)
  2. a b D'Alessandro, Anthony: ‘Gran Turismo’ Revs $17.4M, ‘Barbie’ $15.1M In Warner Bros & Sony Battle During National Cinema Day Weekend – Box Office. Deadline Hollywood , 2023. augusztus 28. (Hozzáférés: 2023. augusztus 28.)
  3. a b Liam Neeson Action Thriller 'Retribution' Near Sells Out International for Studiocanal – AFM (EXCLUSIVE) (2020. november 25.). Hozzáférés ideje: 2021. augusztus 4. 
  4. a b Moser, Zachary: Retribution: Cast, Story Details & Everything We Know About The Liam Neeson Movie. Screen Rant , 2023. május 18. [2023. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 26.)
  5. Megtorlás az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Jana Haase. „Liam Neeson dreht in Babelsberg”, Der Tagesspiegel Online , 2021. július 5.. [2021. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. október 25.) 
  7. Mark Pittelkau: Retribution in Berlin. Bild , 2021. július 10. [2021. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 25.)
  8. Liam Neeson To Star In Studiocanal's 'Retribution'. Deadline , 2017. május 9. [2023. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  9. Ben Pearson: Retribution: Liam Neeson to Growl His Way Through a New Riff on Speed. /Film , 2020. november 9. [2021. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 4.)
  10. Jeff Sneider: Liam Neeson to Star in Remake of 'Speed'-Like Spanish Thriller 'Retribution'. Collider , 2020. november 9. [2021. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 4.)
  11. James White. Liam Neeson On For Action Thriller Retribution (2020. november 9.). Hozzáférés ideje: 2021. augusztus 4. 
  12. Anthony D'Alessandro: Liam Neeson Studiocanal Thriller 'Retribution' Adds Matthew Modine, Embeth Davidtz & Arian Moayed. Deadline Hollywood , 2021. június 15. [2021. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 4.)
  13. David Robb: SAG-AFTRA Presidential Candidate Matthew Modine Says Union "Cannot Survive" Two More Years Of Current Leadership: Q&A. Deadline Hollywood , 2021. július 30. [2021. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 27.) „He [Modine] responded on Thursday after returning from Germany, where he was on location filming Retribution with Liam Neeson.”
  14. Harry Gregson-Williams Scoring Nimrod Antal's 'Retribution'. FilmMusicReporter , 2022. június 7. [2023. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 30.)
  15. D'Alessandro, Anthony: How ‘Gran Turismo’ Could Take The Checkered Flag At Weekend Box Office – Preview. Deadline Hollywood , 2023. augusztus 22. [2023. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. augusztus 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Retribution (2023 film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]