Ugrás a tartalomhoz

Me (mitológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A me (ékírással: 𒈨; akkád: paršu) a sumer mitológiában szereplő hatalmas titokzatos erők, amelyek a világot, a földet és az eget irányítják. Megtestesülhetnek tárgyakban, cselekvésekben, fogalmakban, miközben megőrzik láthatatlan tulajdonságaikat. Megtestesítik a papi és királyi funkciókat, hatalmi jelvényeket, a művészeteket és mesterségeket, a morális intézményeket, a szexuális fogalmakat. Eredetüket talán a totemizmusban kell keresni.

Eredetileg az Eriduban székelő Enki őrizte és osztotta szét őket a világnak – Enki hatalmát és szerepét az Enki és a világrend eposz mutatja be –, a városoknak és templomoknak, de lánya, Innin egy lakomán ellopta azokat apjától (Innin és Enki eposz), és vitte saját városába, Urukba. A történet gyökrei talán az i. e. 6. évezredig, az Ubaid-korig is visszanyúlhatnak, amelynek elején – az ún. Eridu-korbanEridu jelentős kor volt. Később az Uruk-korban – amelynek valószínűleg a végén vándoroltak be a sumerek Sumer területére – Uruk lett a legjelentősebb település.

A me erők minden isten tartozékai, mágikus ruhák és díszek hordozzák őket. Amikor Innin lemegy az alvilágba (Innin alvilágjárása), és mind a hét kapunál leveti egy-egy ruhadarabját, akkor a végére védtelen marad, elveszítve isteni erejét, és Ereskigal megölheti őt.

Sorstáblák[szerkesztés]

Az akkád mitológiában a me erőkkel rokon, de nem teljesen azonos képzet volt a sorstábláké. Ezeket ott először Tiamat, majd Kingu, végül Marduk volt a birtokosa. A sorstáblák megszabták a világ folyását és eseményeit, az egyének sorsát, azaz simtuját. Mítosz szól arról is, hogy Enliltől a sorstáblákat az Anzú madár lopja el, és Ninurta (Ninhurszag) szerzi vissza.

A me erők listája[szerkesztés]

Töredékes táblákon fennmaradt a me erők több, mint százelemű listája, de a táblák állapota miatt csak mintegy hatvanat sikerült rekonstruálni, amelyek az eredeti sorrendet megtartva:

 1. En-ség
 2. Istenség
 3. A szent és örök korona
 4. A királyság trónusa
 5. A szent jogar
 6. A királyi jelvények
 7. A szent sír
 8. Pásztorság
 9. Királyság
 10. Tartós „asszony”-ság (termékenység?)
 11. „Isteni hölgy” (papi hivatal)
 12. Isib (papi hivatal)
 13. Lumah (papi hivatal) – „fenséges ember”
 14. Guda (papi hivatal)
 15. Igazság
 16. Az alvilágba való lemenetel
 17. Az alvilágból való feljövetel
 18. Kurgarra (egy eunuch)
 19. Girbadara (egy eunuch)
 20. Szagurszag (egy eunuch)
 21. A csatazászló
 22. Az áradás
 23. Fegyverek (?)
 24. Szexuális érintkezés
 25. Prostitúció
 26. Törvény (?)
 27. Rágalmazás (?)
 28. Művészet
 29. A szentély
 30. Szent prostitúció
 31. Guszlim (hangszer)
 32. Zene
 33. Öregség
 34. Hősiesség
 35. Hatalom
 36. Gyűlölködés
 37. Becsületesség
 38. A városok lerombolása
 39. Siránkozás
 40. A szív megörvendeztetése
 41. Hazugság
 42. Fémművesség
 43. Írnokság
 44. Kovácsmesterség
 45. Bőrművesség
 46. Építőmesterség
 47. Kosárművesség
 48. Bölcsesség
 49. Figyelmesség
 50. Szent megtisztulás
 51. Aggodalom
 52. Rettegés
 53. Harc
 54. Béke
 55. Fáradtság
 56. Győzelem
 57. Tanács
 58. A nyugtalan szív
 59. Ítélőképesség
 60. Elhatározás
 61. Lilisz (hangszer]
 62. Ub (hangszer)
 63. Meszi (hangszer)
 64. Ala (hangszer)

Források[szerkesztés]

 • Mitológiai enciklopédia I–II. Főszerk. Szergej Alekszandrovics Tokarjev. A magyar kiadást szerk. Hoppál Mihály. Budapest: Gondolat. 1988. ISBN 963-282-026-6

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Me (mythology) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.