Matulji–Abbázia–Lovran villamosvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abbáziai villamos
Adatok
Ország Ciszlajtánia
Olaszország
VárosAbbázia
Működés kezdete
villamosként1908. február 9.
Működés vége1933. március 31.
Járműfajtavillamos
HálózatAbbázia villamosvonal-hálózata
Hálózat hossza12 km
Vonalak száma1
Megállók száma27 db
Nyomtávolság1000 mm
Üzemeltetés
ÜzemeltetőAbbazianer Elektrizitäts- und Kleinbahngesellschaft
A Wikimédia Commons tartalmaz Abbáziai villamos témájú médiaállományokat.

A Matulji–Abbázia–Lovran villamosvonal 1908-tól 1933-ig üzemelt Matulji és Lovran között.

Története[szerkesztés]

A Pivka–Fiume-vasútvonalat 1873-ban adták át a Südbahn mellékvonalaként, jelentősége elsősorban Fiume kikötőjén keresztül a tengeri kapcsolat volt. A vasútvonal, mely az Učka-hegységből ereszkedik le a Kvarner-öböl partjára, fellendülést hozott a partmenti településeknek is. Matuljiban alakítottak ki vasútállomást, de idővel szükségszerű volt Abbázia felé is közlekedési eszköz létesítése. Az első tervekben még gőzvasút szerepelt, de a szállodák tulajdonosai tartottak a zajtól és a füsttől, így más megoldást kellett találni. 1900-ban kezdték tervezni a villamosvonalat, a 12 km hosszú pályát 1908. február 9-én sikerült átadni. A vonal a 212 méteres magasságban lévő Matulji vasútállomástól indult, leereszkedett a tengerpartra, és Abbáziát érintve Lovranig vitte az utasokat. A vonal egy vágánnyal, méteres nyomtávolsággal épült ki, néhány kilométerenként kitérőket is beépítettek. A villamosok 750 V egyenáramot használtak. Bár a vonal Matulji és Preluk között meglehetősen meredek, fogaskerekek nélkül építették ki. Az üzemeltetését a bécsi székhelyű Abbazianer Elektrizitäts- und Kleinbahngesellschaft végezte.

A villamosvonalat 1933. március 31-én bezárták, a járművek egy részét Ljubljanának adták el, míg a sínek nagy része Szicíliába került. A forgalmat azóta autóbuszokkal bonyolítják le.

Képgaléria[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Opatijski tramvaj című horvát Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.