MasterCard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MasterCard
Mastercard-logo.svg
Jelmondat Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard.
Típus
Alapítva 1966
Székhely Purchase
Iparág financial services
Forma részvénytársaság
Termékek
Alkalmazottak száma 8200 (2013. december 31.)[1]
Leányvállalatai
  • Mastercard (Belgium)
  • Mastercard (United Kingdom)
Tőzsde New York Stock Exchange
A MasterCard weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz MasterCard témájú médiaállományokat.

A MasterCard Incorporated (2016 óta mastercard-ként stilizálva, ugyanezen évtől kezdve hivatalosan Mastercard) [2] amerikai pénzügyi vállalat, bankkártyák kiadásával foglalkozik. Legnagyobb riválisának a szintén amerikai Visa számít, de az American Express és a Discover, illetve a japán JCB és a kínai UnionPay (a világ legnagyobb bankkártya-kibocsátó cége) is riválisok. Maestro, Cirrus, Mondex és Masterpass neveken leányvállalatai is akadnak. A Mondex kivételével 2016 óta a leányvállalatok is új logót kaptak, illetve a kisbetűs alakot ők is megkapták (maestro, cirrus és masterpass). Megszűnt leányvállalata a MasterCard Electronic. Székhelye a New York állambeli Purchase-ben található.

Története[szerkesztés]

A MasterCard korábbi logója

1966-ban alapította az Interbank, a Visa vetélytársaként. Eleinte "Master Charge" néven működött, viszont 1979-ben MasterCard-ra változtatták. Az Eurocarddal való együttműködésük miatt sokáig "Eurocard MasterCard" néven tüntették fel a kártyát elfogadó helyek a nevet (ez a matrica manapság is látható egyes helyeken). 2006-ban MasterCard Worldwide-ra változtatták a nevüket, ezt a globális terjeszkedés érdekében tették. Ugyanebben az évben nyilvános részvénytársaság (public company) lettek. A cég nyilvánossá válása előtt egy több mint 25 000 bank által birtokolt szövetkezet volt a MasterCard. 2016-ban új logót kapott, és leányvállalatai (Maestro, Cirrus) szintén. A cég azzal indokolta a névben a "kisbetűsítést", hogy "a Mastercard több, mint egy kártya vagy egy műanyagdarabka a pénztárcában".[2]

2018-ban vezették be a Mastercard Részletfizetés szolgáltatást.[3]

2019 januárjában a cég bejelentette, hogy elhagyják a "mastercard" feliratot a logójukon és csak az ikonikus piros és sárga körök maradnak. A vállalat ezt az Apple, Nike és Target cégek stratégiájához hasonlította, amelyek szintén elhagyták a nevüket a logójukból.[4] A cég a felirat eltávolítását azzal indokolta, hogy "egy olyan bankkártya utáni világot képzelt el, ahol a digitális fizetés lesz az uralkodó".[5]

2019-ben bevezették Magyarországon a Mastercard presztízs kártyáját, a World Elite-et.[6]

Szponzoráció[szerkesztés]

A MasterCard szponzorációjáról is ismert lett, főleg az UEFA Champions League-et szponzorálják. 1997-ben egy rövid életű Forma–1-es csapat is működött, MasterCard Lola néven.

Reklámozás[szerkesztés]

Szlogenjük a "megfizethetetlen" (priceless). További variáció a "Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard." Ezt a két szlogent gyakran kiparodizálták, hazánkban és külföldön egyaránt. A szlogen 1997 óta a mai napig ugyanaz, ma azonban a "Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard." szlogent már nem használja a cég.

A jelenlegi szlogenjük: "Start Something Priceless".

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]