MasterCard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MasterCard
JelmondatVan, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard.
Típus
Alapítva
SzékhelyPurchase
Iparág
  • pénzügyi szolgáltatás
  • financial service activities, except insurance and pension funding
Formarészvénytársaság
Termékek
Árbevétel22 237 000 000 $ (2022)[3]
Alkalmazottak száma21 000 (2020. december 31.)[4]
Leányvállalatai
  • Mastercard (Belgium)
  • Mastercard (United Kingdom)
  • Ekata, Inc.
TőzsdeNew York-i tőzsde
A MasterCard weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz MasterCard témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A MasterCard Incorporated (2016 óta mastercard-ként stilizálva, ugyanezen évtől kezdve hivatalosan Mastercard) [5] amerikai pénzügyi vállalat, bankkártyák kiadásával foglalkozik. Legnagyobb riválisának a szintén amerikai Visa számít, de az American Express és a Discover, illetve a japán JCB és a kínai UnionPay (a világ legnagyobb bankkártya-kibocsátó cége) is riválisok. Maestro, Cirrus, Mondex és Masterpass neveken leányvállalatai is akadnak. A Mondex kivételével 2016 óta a leányvállalatok is új logót kaptak, illetve a kisbetűs alakot is megkapták (maestro, cirrus és masterpass). Megszűnt leányvállalata a MasterCard Electronic. Székhelye a New York állambeli Purchase-ben található.

Története[szerkesztés]

A MasterCard korábbi logója

1966-ban alapította az Interbank, a Visa vetélytársaként. Eleinte „Master Charge” néven működött, viszont 1979-ben MasterCardra változtatták. Az Eurocarddal való együttműködésük miatt sokáig „Eurocard MasterCard” néven tüntették fel a kártyát elfogadó helyek a nevet (ez a matrica manapság is látható egyes helyeken). 2006-ban MasterCard Worldwide-ra változtatták a nevüket, ezt a globális terjeszkedés érdekében tették. Ugyanebben az évben nyilvános részvénytársaság (public company) lettek. A cég nyilvánossá válása előtt egy több mint 25 000 bank által birtokolt szövetkezet volt a MasterCard. 2016-ban új logót kapott, és leányvállalatai (Maestro, Cirrus) szintén. A cég azzal indokolta a névben a „kisbetűsítést”, hogy „a Mastercard több, mint egy kártya vagy egy műanyagdarabka a pénztárcában”.[5]

2018-ban vezették be a Mastercard Részletfizetés szolgáltatást.[6]

2019 januárjában a cég bejelentette, hogy elhagyják a „mastercard” feliratot a logójukon, és csak az ikonikus piros és sárga körök maradnak. A vállalat ezt az Apple, Nike és Target cégek stratégiájához hasonlította, amelyek szintén elhagyták a nevüket a logójukból.[7] A cég a felirat eltávolítását azzal indokolta, hogy „egy olyan bankkártya utáni világot képzelt el, ahol a digitális fizetés lesz az uralkodó”.[8]

2019-ben bevezették Magyarországon a Mastercard presztízs kártyáját, a World Elite-et.[9]

Szponzoráció[szerkesztés]

A MasterCard szponzorációjáról is ismert lett, főleg az UEFA Champions League-et szponzorálják. 1997-ben egy rövid életű Formula–1-es csapat is működött, MasterCard Lola néven.

Reklámozás[szerkesztés]

Szlogenjük a „megfizethetetlen” (priceless). További variáció a „Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard.” Ezt a két szlogent gyakran kiparodizálták, hazánkban és külföldön egyaránt. A szlogen 1997 óta a mai napig ugyanaz, ma azonban a „Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard.” szlogent már nem használja a cég.

A jelenlegi szlogenjük: „Start Something Priceless”.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]