MasterCard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MasterCard
Mastercard-logo.svg
Jelmondat Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard.
Típus
Alapítva 1967
Székhely New York
Iparág financial services
Forma részvénytársaság
Alkalmazottak száma 8200 (2013. december 31.)[1]
Leányvállalatai
  • Mastercard (Belgium)
  • Mastercard (United Kingdom)
Tőzsde New York Stock Exchange
A MasterCard weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz MasterCard témájú médiaállományokat.

A MasterCard (2016 óta mastercard-ként stilizálva) amerikai pénzügyi vállalat, bankkártyák kiadásával foglalkozik. Legnagyobb riválisainak a szintén amerikai Visa és az American Express számítanak. Maestro, Cirrus és MasterCard Electronic neveken leányvállalatai is akadnak.

Története[szerkesztés]

A MasterCard korábbi logója

1966-ban alapította az Interbank, a Visa vetélytársaként. Eleinte "Master Charge" néven működött, viszont 1979-ben MasterCard-ra változtatták. Az Eurocarddal való együttműködésük miatt sokáig "Eurocard MasterCard" néven tüntették fel a kártyát elfogadó helyek a nevet (ez a matrica manapság is látható egyes helyeken). 2006-ban MasterCard Worldwide-ra változtatták a nevüket, ezt a globális terjeszkedés érdekében tették. Ugyanebben az évben nyilvános részvénytársaság (public company) lettek. 2016-ban új logót kapott, és leányvállalatai (Maestro, Cirrus, MasterCard Electronic) szintén.

2019 januárjában a cég bejelentette, hogy elhagyják a "mastercard" feliratot a logójukon és csak az ikonikus piros és sárga körök maradnak. A vállalat ezt az Apple, Nike és Target cégek stratégiájához hasonlította, amelyek szintén elhagyták a nevüket a logójukból.[2]

Szponzoráció[szerkesztés]

A MasterCard szponzorációjáról is ismert lett, főleg az UEFA Champions League-et szponzorálják. 1997-ben egy rövid életű Forma–1-es csapat is működött, MasterCard Lola néven.

Reklámozás[szerkesztés]

Szlogenjük a "megfizethetetlen" (priceless). További variáció a "Van, amit nem lehet pénzért megvenni. Minden másra ott a MasterCard." Ezt a két szlogent gyakran kiparodizálták, hazánkban és külföldön egyaránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]