Target Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Target Corporation
Target logo.svg
Target2398.jpg
Típus
  • vállalat
  • supermarket chain
  • nyilvánosan működő részvénytársaság
Alapítva 1902. június 24.
Székhely Minneapolis
Alapító George Dayton
Iparág
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Árbevétel 71 880 000 000 amerikai dollár (2018. február 3.)
Alkalmazottak száma 345 000 (2018. február 3.)
Leányvállalatai
  • Dermstore
  • Shipt
Tőzsde New York Stock Exchange
A Target Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Target Corporation témájú médiaállományokat.

A Target Corporation (vagy egyszerűen csak Target) egy amerikai üzletlánc. Legnagyobb riválisa a Walmart, de vetélytársnak számít a Costco és a Kmart is. A Walmarttal ellentétben a Target inkább a fiatalokat célozza meg imázsával.

Története[szerkesztés]

George Dayton üzletember alapította. A cég története 1902-re vezethető vissza, mikor Dayton meggyőzte a "Reuben Simon Goodfellow Company" céget, hogy a Goodfellow áruház az ő kezébe kerülhessen, de a vállalat tulajdonosa visszavonult, és így Dayton-ra maradt az üzlet irányítása. Egy évvel később, 1903-ban "Dayton Dry Goods Company"re változott a név,[1] amely 1910-ben egyszerűen csak Dayton Company-re rövidült.[1] A terjeszkedés első jeleként megvették a J.B. Hudson & Sons nevű ékszerboltot az 1929-es tőzsdei válság előtt. Dayton 1938-ban elhunyt, a vállalat irányítását fia, Nelson vette át. 1950-ben Nelson is elhunyt, így az ő fia, Donald irányítása alá került a cég. Az 1950-es években megszerezték a "Lipman's" nevű áruházláncot is.

John F. Geisse üzletember irányítása alatt nyílt meg az első "Target" nevű üzletlánc 1962-ben.[1] 1966-ban alapították a B. Dalton Bookseller könyvesboltot, leányvállalatként. 1967-ben Dayton Corporation lett a vállalat neve, illetve nyilvános részvénytársasággá (public company) váltak.[1] 1969-ben egyesültek a J.L. Hudson nevű áruházzal, így megalakult a Dayton-Hudson Corporation. A céghez a következő áruházak tartoztak: Target, Diamond's, Hudson's, Lipman's és John A. Brown. 1979-ben a "Marshall Fields" cég megvette a Dayton-Hudson-tól a Lipman's áruházakat.

2000-ben változott Target Corporation-re a vállalat neve.[1] 2005-ben Indiában is nyitottak üzleteket, Bangalore-ban.[2] A Target legnagyobb bukásának a 2013-tól 2015-ig működött kanadai leányvállalata, a Target Canada számított. A fő okok a magasabb árak és az anyavállalathoz mérten kevesebb mennyiségű termékek árusítása voltak.[3][4] A cég főhadiszállása a Minnesota állambeli Minneapolisban található. Egy felmérés szerint az amerikai állampolgárok 96%-a felismeri az áruház "célpont" logóját. [5]A vállalat nevét időnként az emberek viccből "tárzséjnak" (IPA: /tɑːrˈʒeɪ/) ejtik. A franciás kiejtés eredete 1962-re nyúlik vissza, amikor a Target "Miss Targé" néven árult cipőket. Ennek hatására sokan azt hitték, hogy az áruház francia tulajdonban van. A mű-francia kiejtés hatására a vállalat 2006-ban a "Brand Central LLC" céggel közreműködve árult ruhákat, amely a "Target Couture" nevet kapta.[6] A "Target" nevet "Targét" írásmóddal kellett írni ez esetben, hogy még franciásabbnak tűnjön. A Targét Couture ruhák viszont nem a Target áruházakban voltak elérhetőek, hanem az "Intuition" elnevezésű Los Angeles-i áruházban.[6]

A cég szponzorációjáról is ismert lett, főleg a Nascar és az IndyCar versenysorozatokat szponzorálták.

Különlegesség, hogy ezen a néven működik egy ausztrál áruházlánc is, de a neven kívül semmi köze nincs az amerikai Target-hez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap