Ugrás a tartalomhoz

Marokkó zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marokkó zászlaja

Használatnemzeti zászló és állami felségjelzés
Arányok2:3
Elfogadva1915. november 17.
Adoptálás1915. november 16.
A Wikimédia Commons tartalmaz Marokkó zászlaja témájú médiaállományokat.

Marokkó zászlaja Marokkó egyik nemzeti jelképe. Vörös alapon áll, egy fekete szegélyű zöld színű, ötágú csillag.

Leírása[szerkesztés]

A vörös szín több szempontból kapcsolódik az országhoz. Egyrészről jelképezi a bátorságot, merészséget, erőt és keménységet, más részről történelmi eredete van. A királyi család, az Alavita-dinasztia színe. A család állítólag Mohamed prófétától származik, Fatimától, aki Ali, a negyedik igazhitű kalifa felesége volt. A vörös ezen ezenkívül Mekka serifjeinek és a jemeni imám színe.

A zöld szín az iszlám színe.

A pentagramma, amelyet „Salamon pecsét”-jének is neveznek, az élet és a jó egészség ősi szimbóluma. Ezenkívül, mivel ötágú, jelképezi az Iszlám öt parancsolatát, alappillérét.

Története[szerkesztés]

A 17. századtól kezdve az Alaouite-dinasztia uralta Marokkót. Ekkor még csak simán vörös színű volt, csillag nélkül. 1915-ben, Mulay Juszuf uralma alatt került rá a pentagramma. A spanyol, valamint francia uralom alatt a zászlót szárazföldön lehetett használni, azonban tilos volt tengeren felvonni. Amikor 1956-ban az ország ismét függetlenné vált, ugyanez a zászló került használatba.

Történelmi nemzeti zászlók[szerkesztés]

További zászlók[szerkesztés]

Zászlók a gyarmati időkből[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Flag of Morocco című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]