Ugrás a tartalomhoz

Egyenlítői-Guinea zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyenlítői-Guinea zászlaja

Használatnemzeti zászló
Arányok2:3
Elfogadva1968. október 12.
LeírásZöld, fehér és piros színű vízszintes trikolór, a felfonó oldalon egy kék egyenlő szárú háromszög és a fehér sáv közepén Egyenlítői-Guinea címere.
Adoptálás1979. augusztus 21.
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyenlítői-Guinea zászlaja témájú médiaállományokat.
Emberek egyenlítői-guineai zászlóval

Egyenlítői-Guinea zászlaját (spanyolul: Bandera de Guinea Ecuatorial) 1979. augusztus 21-én fogadták el. [1] A zászlón látható hat csillag az ország szárazföldi területét és öt szigetét jelképezi. Francisco Nguema diktátor uralma alatt a zászlót módosították, és más nemzeti emblémát használtak benne. Leszerelése után az eredeti zászlót visszaállították.

Szimbólumok[szerkesztés]

A zászló egy vízszintes trikolór, zöld, fehér és piros csíkokkal és egy kék háromszöggel a felvonónál . A zöld az ország természeti erőforrásait, mezőgazdaságát és dzsungeleit szimbolizálja. A kék a tengert szimbolizálja, amely összeköti a szárazföldet a szigetekkel. A fehér a békét szimbolizálja. A piros függetlenségért harcolók által ontott vért szimbolizálja.[2]

Történelem[szerkesztés]

A zászlót először a függetlenség napján, 1968. október 12.-én tűzték ki, ellátva a nemzeti jelképpel a közepén.1973-ban azonban, Francisco Nguema rezsimje alatt, egy másik nemzeti emblémát használtak a zászlón. Nguema uralma alatt a címer több szerszámból, egy kardból és egy csirkéből állt. A módosított nemzeti mottó, a Trabajo (munka), és a Unidad, Paz, Justicia (Egység, Béke, Igazságosság), két szalagba lett rá írva a zászlón.[3] Az eredeti címert Nguema 1979. augusztus 21.-i leváltása után állították vissza.[2] A címer tartalmaz egy ezüst pajzsot, egy selyem-pamutfát, vagy ahogy a helyi nyelven mondanák Ceibát, amely Rio Muni címeréből származott. A pajzs felett 6 hatágú sárga csillag íve látható, amelyek Rio Munit és a tengeri szigeteket jelképezi. A pajzs alatt egy ezüst tekercs található a nemzeti mottóval: Unidad, Paz, Justicia ("Egység, Béke, igazságosság").[4] Úgy tartják, hogy egy selyempamutfa alatt kötött szerződést Spanyolország és egy helyi uralkodó, amely a gyarmati uralom kezdetét jelentette.[1]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 

  1. a b National Flag of Equatorial Guinea. Worldflags. [2020. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 17.)
  2. a b Smith: flag of Equatorial Guinea. Encyclopædia Britannica, 2013. július 19. (Hozzáférés: 2014. szeptember 17.)
  3. Equatorial Guinea (1973 - 1979). Crwflags.com. (Hozzáférés: 2014. szeptember 17.)
  4. Anjali Kamath. Flag Book. Popular Prakashan, 16. o.. ISBN 978-81-7991-512-7