Kamerun zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamerun zászlaja

Használat Nemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és lobogó
Arányok 2:3
Elfogadva 1975. május 20.
Adoptálás 1975. május 20.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamerun zászlaja témájú médiaállományokat.

A Kamerun hivatalos zászlóját 1975 május 20-tól, a független Egyesült Kameruni Köztársaság kikiáltásától használják. A zászló három, egyenlő szélességű függőleges sávból áll. A balról jobbra zöld, piros, sárga zászló közepén ötágú sárga csillaggal, a csillag mérete változó lehet.

A zászló klasszikus pán-afrikai színeket használja, a trikolór elrendezés pedig a francia zászló mintázatát követi. A középső piros sáv és a csillag az állam egységét jelképezi, zöld a déli országrész dús növényzetét a sárga pedig a napot és a szavannákat idézi.

Kamerun zászlaja 1961 és 1975 között elrendezésében hasonló volt, de a középső helyett, két kisebb arany színű csillaggal a zöld sáv felső sarkában, illetve az első saját zászló melyet 1957. október 26-án alkottak, szimpla trikolór elrendezéssel, csillag nélkül.

Kamerun 1961. zászlaja a két csillagos elrendezéssel
Az első hivatalos kameruni zászló, 1957-ből

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Flag of Cameroon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]