Mario Maya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mario Maya
Miguel Moreno szobra, Granada
Miguel Moreno szobra, Granada
Életrajzi adatok
Született1937[1][2]
Córdoba
Elhunyt2008. szeptember 27. (70-71 évesen)[3]
HázastársaCarmen Mora
GyermekeiBelén Maya
táncos, koreográfus
További díjakNational Dance Award (1992)

Mario Maya weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mario Maya témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mario Maya (Córdoba, 1937. október 23.Sevilla, 2008. szeptember 27.), spanyol flamenco táncos.

Pályafutása[szerkesztés]

Mario Maya rossz körülmények között nőtt fel a granadai Sacromonte környékén. Madridban tanult. Sámos jól ismert flamenco táncossal dolgozott együtt, mint például Manolo Caracol énekessel.

1956-tól 1958-ig Pilar López Júlvez balettársulatának a tagja volt, akivel több országban is turnézott. 1959-ben szerepelt a Tablao Corral de la Morería madridi tabladoban.[4]

Mario Maya táncpárt alakított La Chungával (sz.: Micaela Flores Amaya). A madridi Biombo Chinóban debütáltak, az turnéztak Venezuelában, Kubában, Puerto Ricóban, az Egyesült Államokban, Argentínában és Kolumbiában. 1961-ben María Baenával lépett fel a madridi Torres Bermejas flamenco színpadon, majd újabb amerikai turnén vett részt.

1965-ben New Yorkba költözött. Ott az Alvin Ailey és Alwin Nikolais táncakadémiáján modern táncot tanult. A következő évben a Columbia Artist Management szerződtette.

Visszatérvén Spanyolországba feleségével, Carmen Morával és El Güito-val létrehozta a „Trío Madrid”ot, amely nagy sikerrel szerepelt flamenco színpadokon és fesztiválokon.

A „Show Ceremonial” című műsora volt az első kísérlete egy új típusú flamenco-előadás megalkotására, amely az olykor heves ellenségeskedés ellenére sem zárkózott el a spanyol cigányok üldözésének és marginalizálásának megvitatásától.

Felesége 1981-ben bekövetkezett halála után tanári állást vállalt Granadában. 1983-ban megalapította a „Mario Maya flamenco” balett- és dzsessz oktatási központot Sevillában.

Díjak[szerkesztés]

  • National Dance Award (1971)
  • Juana la Macarrona Award (1977)
  • Andalusian Silver Medal (1986)
  • National Dance Award (1992)
  • Giraldillo (2008)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. BnF források (francia nyelven)
  3. http://www.nytimes.com/2008/10/04/arts/dance/04maya.html?ref=obituaries
  4. A tablao (vagy tablado) egy olyan étterem, ahol a vendégek ételek, italok fogyasztása közben flamenco előadást is megtekinthetnek.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mario Maya című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.