Mangold Béla Kolos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mangold Béla Kolos
Született 1859. december 24.
Felsőörs
Elhunyt 1945. február 3. (85 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása divattervező

Mangold Béla Kolos (Felsőörs, 1859. december 24. – Budapest, 1945. február 3.)[1] szabómester, divatárukereskedő, lapszerkesztő.

Élete[szerkesztés]

1938 Bp. IV., Mangold Béla Kolos úri divatáru üzletének levelezőlapja és szórólapja anyagmintával

Mangold Henrik orvos és Nobl Karolina fia. A budapesti belvárosi reáliskola három osztályát végezte, majd a kereskedelmi akadémiába lépett, ahol a Vörösmarty-kör titkára volt és verseivel, prózai dolgozataival több pályadíjat nyert. 1872-ben tett érettségi vizsgát. Két évig irodai gyakornok volt és 1880-ban a Gizella gőzmalom hivatalnoka lett, ahol 1885-ig volt alkalmazva. 1885 őszén kereskedelmi ismereteinek bővítése céljából Londonba utazott, ahol két évet töltött és a férfi divatot tette tanulmánya tárgyává. 1887 őszén visszatért és Pannonhalmán áttért a római katolikus vallásra, ekkor vette fel a Kolos keresztnevet. 1889 őszén nőül vette Várady Béla fővárosi férfidivatáru kereskedő leányát és ugyanakkor belépett apósa üzletébe, ahol cégvezető, később felesége öröksége révén társtulajdonos lett.

Írásai[szerkesztés]

Költeményei és cikkei 1880-tól 1885-ig a fővárosi és vidéki lapokban jelentek meg, így a szolnoki Lehet Kürtben, Tiszavidék, Nyirvidék és Veszprémben tárcái és fővárosi levelei; a nyári hónapokban a Balaton-Füredről írt Fürdői levelei a Budapest, Pesti Hirlap és a Budapesti Hirlapban. A Rendőri Lapokban (1896-97. Detectiv historiák, 12 cikk). 1898. augusztus 7-től a Pesti Naplóban jelent meg Férfi divat c. első cikke és azóta ezen lapban és a többiben is kizárólag ezen szaktárggyal foglalkozott; a Budapesti Hirlapban (1898-tól Angol férfidivat c. cikkei); a Magyar Nemzetben (1899.), a Hét, Montagblatt, Magyar Ipar (1899. Gallér és kézelő gyártás, 1900. A kirakat rendezéséről, A nagykereskedők és az iparfejlesztés, Egy amerikai áruház üzleti szabályai, Amerikai gallér és kézelő gyárak sat.); 1900-tól a Magyar Hirlap, Magyarország, Székesfehérvár és Vidéke, Esti Ujság, Budapesti Napló c. lapokban.

Szerkesztette a Férfi divat című negyedévenként megjelent szaklapot 1899. december 1-től Budapesten.

Munkái[szerkesztés]

  • Fellegek. Bpest, 1884. Szerző arczk. (Költemények Felhő Nándor álnév alatt. Ism. Pesti Napló, Budapesti Hirlap, Magyarország, A Hét, Szalon Ujság, Győri Hirlap sat.)
  • A férfi és ruhája: Kézikönyv az öltözködési elegántiáról, a ruha viseléséről és gondozásáról. Budapest, Deutsch Zs. és Trs., 1909.
  • A vőlegény könyve: tájékoztató az eljegyzéstől a nászútig terjedő időszakra. Budapest, Várady, 1911.
  • Hogyan öltözködjünk: kézikönyv az öltözködés művészetéről. Budapest, Szerző, 1936.
  • Öltözködési kódex 101 alkalomra. Budapest, Vajna, 1938.

Az 1889. nyári fürdőévszak alatt Somogyi Károly szintársulata előadta Balaton-Füreden Ha megöregszünk című egyfelvonásos vígjátékát.

Álnevei és jegye[szerkesztés]

M. Béla Kolos, L'homme d'or, Claudius és m. b. k.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Ki-kicsoda? Kortársak lexikona. [Bp.], Béta Irodalmi Rt., [1937].
  • Keresztény magyar közéleti almanach I-II. [3. köt. Erdély. 4. köt. Délvidék.]. Fel. szerk. és kiadó Hortobágyi Jenő. Bp., 1940.
  • Magyar Színművészeti Lexikon. Szerk. Erődi Jenő és Kürthy Emil összegyűjtött anyagának felhasználásával... Schöpflin Aladár. [Bp.], Országos Színészegyesület és Nyugdíjintézete, [1929].