Malerisaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Malerisaurus
Evolúciós időszak: késő triász
A Malerisaurus rekonstrukciója
A Malerisaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztályág: Archosauromorpha
Rend: Prolacertiformes
Család: Protorosauridae
Nem: Malerisaurus
Chatterjee, 1980
Fajok
  • M. robinsonae Chatterjee, 1980 (típus)
  • M. langstoni Chatterjee, 1986[1]
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Malerisaurus témájú kategóriát.

A Malerisaurus a prolacertiformesek egyik neme, amely a késő triász időszakban élt Indiában a Protorosauridae család tagjaként.

A Malerisaurus két felfedezett hiányos csontvázát eredetileg a Parasuchus hislopi gyomormaradványainak gondolták. A fosszíliákat a Gondwana főcsoporthoz tartozó indiai Maleri Formáció késő triász időszaki folyami ártéri üledékéből ásták ki. A Malerisaurus egy kis, feltehetően két lábon járó eosuchia volt, amely képes lehetett fára mászni és úszni is. A koponyáján a húsevő életmódhoz való alkalmazkodás jelei fedezhetők fel, de nem erre specializálódott, inkább rovarevő lehetett. A Malerisaurus diapsida koponyáján kezdetleges és fejlett jellegzetességek is találhatók; ékcsontjának oldalsó része nem csontosodott el, a szem előtti és az állkapcsi koponyaablak (fenestrae) hiányzik, a koponya formája keskenyebb, a nyakcsigolyák meghosszabbodtak és nincs bőrpáncél. A Prolacertiformes alrendbe jelenleg négy család tartozik: a Petrolacosauridae, a Protorosauridae, a Prolacertidae és a Tanystropheidae. A Malerisaurust ideiglenesen a Protorosaurus közeli rokonságába sorolták be.[2]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Malerisaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Chatterjee, S. (1986). „Malerisaurus langstoni, a new diapsid reptile from Triassic of Texas”. Journal of Vertebrate Paleontology 6 (4), 297–312. o.  
  2. Malerisaurus, A New Eosuchian Reptile from the Late Triassic of India - Chatterjee, S.. (Hozzáférés: 2009. július 9.)