Maktúm bin Rásid Ál Maktúm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maktúm bin Rásid Ál Maktúm
(مكتوم بن راشد آل مكتوم)
Maktoum bin Rashid Al Maktoum.jpg
Született 1943[1]
Dubaj
Elhunyt 2006. január 4. (62-63 évesen)[2][3]
Gold Coast
Állampolgársága egyesült arab emírségekbeli
Szülei Rashid bin Saeed Al Maktoum
Foglalkozása politikus
Tisztség President of the United Arab Emirates (2004. november 2.–2004. november 3., Zájed bin Szultán Ál Nahján, Jalifa bin Zayed Al Nahayan)
Halál oka szívinfarktus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maktúm bin Rásid Ál Maktúm témájú médiaállományokat.

Maktúm bin Rásid Ál Maktúm sejk (arabul:الشيخ مكتوم بن راشد آل مكتوم) (Shindagha, Dubaj, 1943Gold Coast, Queensland, Ausztrália, 2006. január 4.) az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubaj emírje.

Első miniszterelnöki ciklusát 1971. december 9-én kezdte meg, ez 1979. április 25-éig tartott, ekkor apja, Rásid bin Szaíd Ál Maktúm sejk vette át a kormány irányítását. 1990. október 7-én, apja halála után lett ismét az Emírségek miniszterelnöke és egyben Dubaj kormányzója is. E tisztségeket haláláig megtartotta.

2004 novemberében ideiglenesen, pár napig az Emírségek elnöki tisztségét is ellátta. Testvéreivel, a védelmi miniszter Mohamed sejkkel és a pénzügyminiszter Hamdán sejkkel vezette az országot. Halálát szívroham okozta.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az 1950-es években Dubaj folyója elkezdett iszaposodni, valószínűleg az itt használt hajók egyre növekvő száma miatt. Dubai néhai uralkodója, úgy döntött, kikotortatja a vízi utat. Törekvő és költséges projekt volt ez.Ezzel egyre nagyobb rakományok mentek át a városon. Összességében megerősítette Dubai pozícióját, mint az egyik legfőbb kereskedelmi központ.

1966-ban olajat találtak, Sejk Rashid Dubai infrastrukturális fejlesztésére fordította az olajból befolyó jövedelmeket. Iskolák, kórházak, utak, modern telekommunikációs hálózat…épült. A nemzetközi repülőtéren egy új kaput és terminált építettek. A kifutópályát is kiszélesítették, hogy nagyobb repülőgépek le- és felszállhassanak. A világ legnagyobb ember által készített kikötőjét építették ki Jebel Alinál, amely körül szabad területet alakítottak ki.A jövőképpel rendelkező vezetés, magas színvonalú infrastruktúrát, külföldi barát környezet, adómentesség a személyi és vállalati jövedelmekre, és alacsony import fizetési kötelezettségeket biztosított. Az eredmény végül az lett, hogy Dubai hamar a régió üzleti és turista központjává vált, mely régió Egyiptomtól az indiai szubkontinensig, és Dél-Afrikától a ma már Független Államok Közösségéig tart.

Az 1960-as évek óta Zayed bin Sultan Al Nahyan sejk, Abu Dhabi akkori uralkodója és Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk megálmodta, hogy létrehozzák a régió emirátusainak szövetségét 1971-ben vált valóra az álmuk, amikor Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah és 1972-ben Ras Al Khaimah összefogott, és létrejött az Egyesült Arab Emirátusok. Zayed sejk, az Egyesült Arab Emirátusok első elnöke haláláig volt pozíciójában. Uralkodása alatt az emirátusok a világ egyik leggazdagabb országává vált évi 17 ezer dollárnyi GDP/fővel. Az 1980-as években és a kilencvenes évek elején Dubaj stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb, nemzetközi színvonalú turistacélponttá válnak. A turizmusba fektetett infrastruktúra az évek során meghozta gyümölcsét. 2000-ben a 3 millió körüli látogató nagyban megnövelte Dubai 850 ezres lakosságát.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző
Rásid bin Szaíd
Dubaj emírje
1990–2006
Következő
Mohammed bin Rásid
  1. Integrált katalógustár, 132063824, 2015. október 15.
  2. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/01/04/AR2006010401988.html
  3. Integrált katalógustár, 2014. április 27.