Makkai Gergely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makkai Gergely
Született1952. április 7.
Marosvásárhely
Elhunyt2024. március 29. (71 évesen)
Szabéd
Állampolgárságaromán
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásameteorológus,
informatikus,
politikus
Tisztségeromániai országgyűlési képviselő (2000–2004)
IskoláiBabeș–Bolyai Tudományegyetem (1971–1975)
SablonWikidataSegítség

Makkai Gergely (Marosvásárhely, 1952. április 7.Szabéd, 2024. március 29.) magyar meteorológus, informatikus és szakpolitikus.[1]

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Középiskolát szülővárosában a Papiu Ilarian Líceumban végzett (1971), a Babeș–Bolyai Egyetemen szerzett földrajztanári diplomát és meteorológusi szakképesítést (1975). A Maros-Bánát Vízügyi Igazgatóság munkatársa 1976-tól, itt részt vesz a Maros folyó vízgyűjtő területén levő meteorológiai állomáshálózat anyagfeldolgozásának átszervezésében, majd a veszélyes hidrometeorológiai jelenségeket előrejelző osztályra, 1980-tól a számítástechnikai osztályra helyezik át, ahol kidolgozza a közreműködésével megvalósult Maros menti meteorológiai hálózat informatikus rendszerének tervét. 2003-ban megszerezte a környezettudományok doktora fokozatot a gödöllői „Szent István” Egyetemen.

Tudományos ismeretterjesztő írásait A Hét, Vörös Zászló, valamint a megyei Pedagógusok Háza és a Népi Egyetem keretében földrajzi előadásai során értékesítette. A Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának Mikroenciklopédia rovatában szakelőadásokkal szerepelt (1983), a magyar adások újrakezdése után folytatva előadásait (1991).

Tanári pályája[szerkesztés]

Tanári pályafutását általános iskolai tanárként kezdte a Maros megyei Mezőcikudon, ahol egy fél évet dolgozott, majd a későbbiekben helyettesítő tanárként a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban.

1995-től kezdődően több egyetem munkatársa is volt. Óraadó tanárként dolgozott a Dimitrie Cantemir Egyetem földrajz-történelem tanszékén, a Petru Maior Egyetem Környezetvédelmi szakvédelmi tanszékén, a Corvinus Egyetem Nyárádszeredába kihelyezett kertészmérnöki tagozatán, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem földrajz karának magyar tagozatán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának kertészeti tanszékén.

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

20012003 között az RMDSZ marosvásárhelyi választmányának volt elnöke. 2000 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Parlamenti képviselőként kezdeményezte a környezetvédelem alkotmányossá tételét, amit jelenleg a Románia alkotmánya 35. cikkelye tartalmaz. 20172019 között Marosvásárhely alpolgármesteri tisztségét töltötte be. Miután többször nem tudott megegyezni az őt megválasztó frakcióval, a tanácsosok kétharmados többséggel leváltották.

Művei[szerkesztés]

  • Az erdélyi-mezőség tájökológiája. Tanulmányok; Mentor, Marosvásárhely, 2003
  • Makkai Gergely–Imecs Zoltán: Meteorológia; Presa Univ. Clujeană, Cluj-Napoca, 2006
  • Ökológiai gazdálkodás; Mentor, Marosvásárhely, 2008
  • Vidékfejlesztés; Mentor, Marosvásárhely, 2008
  • Környezetünk védelmében. A Marosvásárhelyi Rádióval; Mentor, Marosvásárhely, 2010

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]