Maga a pokol (film, 2003)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maga a pokol
(In Hell)
2003-as amerikai film
RendezőRingo Lam
ProducerDanny Lerner
John Thompson
David Varod
Műfaj
ForgatókönyvíróEric James Virgets
Jorge Alvarez
FőszerepbenJean-Claude Van Damme
Lawrence Taylor
ZeneAlexander Bubenheim
OperatőrJohn B. Aronson
VágóDavid M. Richardson
JelmeztervezőKate Healey
Gyártás
GyártóNu Image
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínBulgária
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Sony Pictures Home Entertainment
  • Netflix
Bemutató2003
Korhatármagyar 16 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A Maga a pokol (eredeti cím: In Hell) 2003-ban bemutatott amerikai akciófilm, melyet Eric James Virgets és Jorge Alvarez forgatókönyvéből Ringo Lam rendezett.

A főszerepben Jean-Claude Van Damme és Lawrence Taylor látható. Ez volt Van Damme és a hongkongi Lam harmadik közös filmje. A film 2003. november 25-én jelent meg DVD-n az Amerikai Egyesült Államokban.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Kyle LeBlanc (Van Damme) amerikai állampolgár, aki a tengerentúlon, Oroszországban dolgozik. Amikor telefonbeszélgetés közben meghallja, hogy feleségét megtámadták, hazasiet, de mire hazaér, a nőt már megerőszakolták és megölték. Bizonyíték hiányában az elkövető férfit nem találták bűnösnek, ezért Kyle saját kezébe veszi az ügyet és bosszúból a bíróságon megöli őt. Bűnéért életfogytiglanra ítélik. Egy kemény orosz börtönbe küldik, ahol harcokat rendeznek a rabok között, sok pénzt keresve ezzel a börtönigazgatónak.

Kyle-t is belekényszerítik a harcokba, a férfi új cellatársa, 451 (Lawrence Taylor) rádöbbenti, hogy miért is harcol igazából. Kyle már tudja, hogy miért kell harcolnia: a belső békéért. Ez az egyetlen út, hogy olyan legyen ismét, amilyen ezelőtt volt. Végül kitör egy börtönlázadás, ami lehetővé teszi 451-nek, hogy odaadjon egy jegyzetet Kyle-nak, amiben felsorolta az összes halálesetet, melyek az elmúlt évtizedekben történtek a börtönben. Amíg az őrök visszaszerzik az irányítást a börtön felett, 451 megmutatja a börtöngarázsba vezető titkos utat, ahol majd a következő lépést megteszik. Amikor két őr elvezeti Kyle-t a garázsba, 451 rájuk támad és megöli egyikőjüket. Kyle közben pisztolyt szegez a másik őr fejéhez, aki utasítás szerint kinyitja a kulccsal Kyle bilincsét. Felveszi az őr egyenruháját, és az egyik kocsival elhagyja a helyszínt. 451 visszamegy a börtönbe és megöli a vezérigazgatót. Sorsa ismeretlen, de Kyle most már képes visszatérni az Egyesült Államokba, és átadni a jegyzetet a kormánynak. Három hónappal később a börtönt bezárják.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Jean-Claude Van Damme Kyle LeBlanc Mihályi Győző
Lawrence Taylor 451 Faragó András
Marnie Alton Grey LeBlanc Fazekas Zsuzsa
Malakai Davidson Malakai Wohlmuth István
Billy Rieck Coolhand
Jorge Luis Abreu Boltun Orosz István
Lloyd Battista Hruschov generális Áron László
Michael Bailey Smith Valya
Robert LaSardo Usup Incze István
Carlos Gómez Tolik Sörös Sándor
Chris Moir Billy Cooper Dózsa Zoltán
Paulo Tocha Victor
Shubka Juan Fernández Pipó László
Andrei Raicho Vasilev Bácskai János

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az In Hell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jane, Ian: In Hell (angol nyelven). DVD Talk. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  2. Maga a pokol - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 5.)

További információk[szerkesztés]