M S mester

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
M. S. mester: Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) c. 1500-1510 között

M S mester (M. S. mester) a késő középkori magyarországi festészet legkiválóbb, anonim (azonosítatlan) mestere. Stílusa alapján valószínűsíthető, hogy tanult Itáliában, mert legismertebb művén, a Vizitáción (Mária látogatása Erzsébetnél) az egykorú olasz reneszánsz hatása tükröződik (Selmecbánya tájképe, a táj gazdagsága, természethűség, anatómiai pontosságra való törekvés).

A monogram feloldása[szerkesztés]

Személyéről a monogramon kívül szinte semmit sem tudunk. A német művészettörténet általában Id. Jörg Breu augsburgi festővel ill. M. Z. rézmetszővel azonosítja (aki feltehetően azonos a müncheni Matthäus Zaisinger (1498–1555) metsző és ötvösművésszel). Egy újabban felfedezett 1507-es selmecbányai oklevél alapján csaknem biztos, hogy M S egy Sebestyén nevű, valószínűleg magyar festő volt, akinek művészete Schongauer, Dürer és főként Grünewald stílusával rokon. Újabban, egy magyar kutató eredményei alapján úgy vélik, hogy a monogram feloldása "Martin Schwarz", a - feltehetően - német Schwarz mester életéről azonban egyelőre nem tudunk semmit.

M. S. mester művei[szerkesztés]

Csupán hét képe ismert. Ezek 1500-1510 közt készültek, és egykor a selmecbányai Szent Katalin katolikus templom főoltárát díszítették. Az oltár képeiből ma egy kép, a Vizitáció című, a Nemzeti Galériában, a Jézus születése című kép a hontszentantali plébániatemplomban, négy kép pedig, az Krisztus az Olajfák hegyén, a Keresztvitel, a Kálvária és a Feltámadás című az esztergomi Keresztény Múzeumban található. A Királyok imádása című táblakép a 19. század végén egy lille-i múzeumba került. Fennmaradt művein a táj részletes ábrázolása, természet és ember harmóniája jellemző, emiatt a dunai iskola stílusirányzatába sorolható.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • A szépművészetek könyve, Bp., 1940.
  • Genthon István: Meister M. S, Berlin, 1932.
  • Radocsay Dénes: 450 Jahre Meister M. S., Budapest, 1957.
  • Mojzer Miklós: Tanulmányok a Keresztény Múzeumban II. : M. S. mester zászlai, Művészettörténeti Értesítő, 1965
  • Mojzer Miklós: M.S. mester passióképei az esztergomi Keresztény Múzeumban, Budapest, Magyar Helikon-Corvina Kiadó Vállalat, 1976.
  • "Magnificat anima mea Dominum" M S Mester Vizitáció-képe és egykori selmecbányai főoltára . Kiállítási katalógus, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 1997.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz M S mester témájú médiaállományokat.