Keresztény Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keresztény Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésEsztergom,
Magyarország
CímMindszenty tér 2.
Alapítva1875
Megnyílt1875. október 12
Elhelyezkedése
Keresztény Múzeum (Esztergom)
Keresztény Múzeum
Keresztény Múzeum
Pozíció Esztergom térképén
é. sz. 47° 47′ 51″, k. h. 18° 44′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 47′ 51″, k. h. 18° 44′ 05″
Térkép
A Keresztény Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Keresztény Múzeum témájú médiaállományokat.

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, országos múzeum, amely a Prímási palota második emeletén tekinthető meg. A Keresztény Múzeum működteti a bazilikában található Mindszenty-emlékhelyet, és kiállítóhelyei vannak az Ószeminárium emeletén, ahol a modern műalkotások állandó kiállítását tervezik.

Története[szerkesztés]

Az érseki képtárnak felállítása Esztergom városában egy olyan közművelődési fontos eseménynek tekinthető, melynek kellő méltánylása egy jobb, értelmesebb s hálásabb korra vár. E kicsiny gyűjtemény roppant áldozatokba került, nemzetünk s országunk javára szellem s culturális fejlődésére visszafolyó állandósított áldása lőn azon múlandó földi jónak, mely az egyháziak kezében még soha nem veszett el nyomtalanul, hanem mindig visszaháramlott a hazára.

– Maszlaghy Ferenc: Az esztergomi érseki képtár (1876)

Cséfalvay Pál protonotárius kanonok előadást tart a múzeumban
Hubert Sattler festménye, a 10 000 forintos „eredetije”

A múzeumot Simor János (18131891) esztergomi érsek, hercegprímás alapította, amikor a prímási palotában lévő magángyűjteményét intézményesítette, és azt nem a mindenkori érsekre, hanem a főszékesegyházra hagyta. Célja az volt, hogy Esztergomot gazdag kulturális központtá tegye. Figyelemmel kísérte a külföldi árveréseket, művészeknél megrendeléseket tett. A létrejött hatalmas magángyűjteményből 1875. október 12-én nyílt meg a Prímási Kép- és Metszvénytár 206 középkori és 19. századi festménnyel. Ez az ország harmadik nyilvános múzeuma.[1] Simor 1878-ban 42 000 líráért megvásárolta a 60 darabból álló Bertinelli-gyűjteményt. Jelenlegi helyére 1882-ben került a tárlat. A Keresztény Múzeum nevet akkor vette fel, amikor Simor 1887-ben intézményesítette.

Simor halála után a Főszékesegyházra szálltak a műkincsek. A gyűjtemény Csernoch János prímássága alatt jelentősen bővült. Az 1918 decemberében, 1919 januárjában került került Esztergomba az Ipolyi-gyűjtemény Nagyváradról, e mellett adományokból is gyarapodott a múzeum. A II. világháború után a múzeumot nem államosították, de a Balassa Bálint Múzeum igazgatása alá helyezték 1952-ben. A kiállítást 1954-ben újrarendezték, Időszakos kiállítások 1955 óta láthatók. 1982-ben pedig Lékai László bíboros a palota földszintjén három újabb termet rendezett be az időszakos tárlatok számára.[2]

A gyűjtemény[szerkesztés]

A múzeum gyűjteménye a 13. századtól a 19. századig terjedő időszakból őriz európai és magyarországi műkincseket. Magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák festményei révén az ország harmadik legjelentősebb képtára. A késő középkori és reneszánsz művészet itt őrzött alkotásai mellett – köztük Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki úrkoporsó és M.S. mester passióképei – jelentős az újkori festészeti gyűjtemény, valamint a gazdag iparművészeti és a több mint 5000 lapot számláló grafikai gyűjtemény is.

Állandó kiállításai[szerkesztés]

  • magyar, német és osztrák késő gótikus festészet és szobrászat (15.–16. század)
  • olasz reneszánsz és barokk festészet (13.–18. század)
  • magyar, osztrák és német barokk festészet (17.–18. század)
  • németalföldi festészet (15.–16. század)
  • falikárpitok (15.–20. század)
  • ikongyűjtemény és ortodox fémművesség (16.–20. század)
  • az iparművészeti gyűjtemény legszebb darabjai: ötvösművek, elefántcsont-faragványok, órák, szelencék, kerámiák, üvegfestmények, keleti csomózott szőnyegek (12.–20. század)
  • Mindszenty-emlékhely

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Christian Museum of Esztergom
A Wikimédia Commons tartalmaz Keresztény Múzeum témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hídlap 2009. október 21. Interjú Cséfalvay Pál, igazgatóval
  2. Strigonium antiquum VII. - A prímási palota története