MS Freedom of the Seas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MS Freedom of the Seas
Freedom of the Seas Oslo 26 april 2006.jpg
Hajótípus
Tulajdonos Royal Caribbean Cruises Ltd.
Üzemeltető Royal Caribbean International
Hajóosztály Freedom osztály
Illetőségi kikötő Nassau, Bahamák
Pályafutása
Építő Aker Yards hajógyár, Turku, Finnország
Megrendelés 2003
Építés kezdete 2003
Szolgálatba állítás 2006
Honi kikötő Port Canaveral, Florida
Általános jellemzők
Hossz 338,94 m
Szélesség 38,6 m
Merülés 8,53 m
Összsúly157.407 BRT t
Hajtómű dízel-elektromos, három ABB Azipod (egy fix és kettő forgatható), négy orrpropeller
Teljesítmény 6 x 12.600 kW
Sebesség 21,6 csomó (40 km/h)

Legénység 1.360 fő
Férőhelyek száma 3.634 utas
A Wikimédia Commons tartalmaz MS Freedom of the Seas témájú médiaállományokat.
A még épülő Freedom of the Seas az Anker Yards hajógyárban.
A Freedom of the Seas (középen) méreteit jól szemlélteti a kép, tőle balra az Adonia, jobbra pedig a Celebrity Summit látható.
A FlowRider szörfszimulátor.
A hajó közel kétharmadán végignyúló Royal Promenade "bevásárlóutca".

A Freedom of the Seas egy, a Royal Caribbean International tulajdonában álló luxusóceánjáró, 2006-os átadása után 2009-ig a világ legnagyobb személyszállító hajója cím birtokosa volt (bruttó regisztertonna alapján). A róla elnevezett Freedom (szabadság) osztály zászlóshajója, 3.634[1] utas, valamint 1.300[2] fős személyzet befogadására képes.

Építése, műszaki jellemzői[szerkesztés]

A Freedom of the Seas a finn Aker Yards hajógyárban épült, ahol a Royal Caribbean Voyager osztályú hajóit, majd később a Freedom osztályú hajókat is építették. 2006-os átadásakor a világ legnagyobb személyszállító hajója volt, a maga 154.407[3] bruttó regisztertonnájával átvéve a címet a Cunard társaság Queen Mary 2 luxushajójától (148.528 BRT).

A meghajtásért 3 darab, egyenként 14 megawattos teljesítményű azipod felel, ebből a középső fix pozícióban, míg a két oldalsó 360 fokos szögben is elforgatható. Az orrban 4 darab, fordulást és oldalirányú mozgást segítő propeller is helyet kapott, hogy a hajó a hatalmas méretei ellenére is könnyen és precízen irányítható maradjon.

A Freedom of the Seas átlagosan óránként 28.000 liter üzemanyagot fogyaszt.

Szolgáltatások[szerkesztés]

A Freedom of the Seas megjelenésében és felépítésében sokban hasonlít a társaság korábbi, Voyager osztályú hajóinak második generációjára. Mivel 91 méterrel hosszabb mint elődei, ezért még több kabin, egy új interaktív vízipark részleg a medencéknél, egy 0-24-ig nyitva tartó pizzéria és még nagyobb központi ebédlő kerülhetett az új hajóba. A felső fedélzeten, a csak felnőttek számára igénybe vehető Solarium "részleg" mindkét oldalon kialakításra került az óceán fölé kinyúló jacuzzi. A hajó hátsó részében, a világon elsőként megjelent a FlowRider szörfszimulátor, amit azóta a Royal Caribbean hajóinak nagy részén már megtalálhatunk.

A luxushajó egyik fő attrakciója az először a Voyager osztálynál látott, a hajótest közel kétharmadán végigfutó belső "utca", a Royal Promenade, amely 136 méteren kínál kisebb üzleteket, éttermeket, kávézókat az utasok számára. A többszintes sétálóutcára néző kabinok is kialakításra kerültek, ezzel csökkentve az ablak nélküli belső kabinok számát. A hajón 10 medence (beleértve a jacuzzikat is) található, a 13. emeleten pedig egy sportközpont sziklamászófallal, szörfszimulátorral, minigolf pályával és egy teljes méretű kosárlabdapályával. Ezen kívül korcsolyapálya, kaszinó, Johhny Rockets étterem és egy háromszintes, broadway-stílusú színház is helyet kapott a hatalmas óceánjárón.

Az utasok kényelmét szolgálja az egész hajón elérhető WiFi szolgáltatás és mobilhálózat, valamint minden kabin fel van szerelve LCD televízióval és telefonnal.

2013-ban nagyobb volumenű felújításon esett át, aminek keretében egy Cupcake Cupboard cukrászda, 3D mozi, és Under the Stars kültéri mozi is került az attrakciók közé.

Pályafutása[szerkesztés]

A Freedom of the Seas 2006. április 17-én dokkolt Hamburgban. Itt megjavították az egyik hajtóművet, majd elvégezték az utolsó simításokat a hivatalos megnyitó előtt. A hivatalos átadás 2006. április 24-én volt. Azután áthajózott az angliai Southamptonba. Április 29-én, 9:00-kor megkezdte az első transzatlanti útját. 2006. május 12-én érkezett meg New Yorkba, itt volt a hivatalos névadási ünnepély. Június 4-én kezdte meg az első útját a Karib-szigetekre, Mexikóba, Haitire és Jamaicára. A hajó nagy szélessége miatt nem tud átkelni a Panama csatornán, ezért megkerüli Dél-Amerikát. A Topmodell leszek 9. évad castingját is a hajón rendezték.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Freedom of the Seas hivatalos weboldala (angol nyelven)

Források[szerkesztés]

  1. http://www.cruisecritic.com/reviews/review.cfm?ShipID=358
  2. http://www.royalcaribbean.com/findacruise/ships/class/ship/home.do?shipClassCode=FR&shipCode=FR&br=R
  3. http://www.cruisecritic.com/reviews/review.cfm?ShipID=358