Luzsicei-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Luzsicei-hegység
(Lausitzi-hegység,
Lausitzer Gebirge,
Lužické hory)
Vrchol Luže v zimě.jpg
Hely  Csehország
 Németország
Hegység Szudéták
Legmagasabb pont Lausche / Luž (793 m)
Elhelyezkedése
Luzsicei-hegység (Csehország)
Luzsicei-hegység
Luzsicei-hegység
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 50° 50′ 56″, k. h. 14° 38′ 49″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 56″, k. h. 14° 38′ 49″
Térkép
Karte Lausitzer Gebirge.png
A Wikimédia Commons tartalmaz Luzsicei-hegység
témájú médiaállományokat.

A Luzsicei-hegység (csehül: Lužické hory; németül: Lausitzer Gebirge; lengyelül: Góry Łużyckie) a Nyugat-Szudéták egyik hegyvonulata Németország (azon belül Szászország keleti részén) az Iser, illetőleg Neisse között, Csehország északi határán. Az Elba völgyétől nyugatra az Érchegység folytatása. Az északi, németországi rész hegységeit Zittau-hegységnek nevezik.

Földrajz[szerkesztés]

A Lausche, északról nézve

A hegység a Szudéták legnyugatibb nyúlványai közé tartozik, amelyek északon a történelmi Szilézia, délen pedig Csehország és a történelmi Morvaország határán húzódnak egészen a keleti Morva kapuig, ahol a Kárpátokhoz csatlakoznak. A Luzsicei-hegység 190 km hosszú, 320 m átlagos magasságú északnyugati előhegyeit Luzsicei-fennsíknak nevezik; délnyugaton a hegység a České Středohoří hegységgel határos.

A hegység nagyrészt homokkő, üledékes kőzetekből áll, amelyek egy prekambriumi kristályos alapkőzetre támaszkodnak. Az északi gerincet a Luzsicei-törés jelöli, egy geológiai zavaró zóna, amely elválasztja a cseh homokköveket a luszáti granodiorittól. A harmadidőszak során vulkáni magmaáramlatok törték át a homokkőréteget, és szilárdultak meg bazalt és fonolit formájában. Több homokkő érintkezési terület is oszlopokká és különálló kőzetalakzatokká szilárdult.


Hegyek és csúcsok[szerkesztés]

Pěnkavčí vrch
Nézet Klíčre télen

A legmagasabb csúcs a Lausche (793 m). További nevezetes csúcsok a Pěnkavčí vrch (792 m), a Jedlová (774 m), a Klíč (760 m), a Hochwald (750 m) és a Studenec (736 m).

Természetvédelem[szerkesztés]

A Luzsicei- hegység csehországi része 1976 óta természetvédelmi terület, amely 264 km2 területű. Közigazgatásilag a Ruszka-hegység Tájvédelmi Területként (CHKO Lužické hory) ismert, és CHKO státuszú, úgynevezett Tájvédelmi park.[1] A hegység kisebb németországi része is természetvédelmi terület lett 2008-ban, amikor létrehozták a Zittaui-hegység Nemzeti Parkot (Naturpark Zittauer Gebirge), aminek következtében a teljes Luzsicei-hegység valamilyen formában természetvédelem alatt áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. cz/ Správa CHKO Lužické hory (czech nyelven). Nature Conservation Agency of the Czech Republic. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lusatian Mountains című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]