Luther: A lemenő nap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luther: A lemenő nap
(Luther: Fallen Sun)
2023-as amerikai–brit film
RendezőJamie Payne
Producer
AlapműLuther
Műfaj
ForgatókönyvíróNeil Cross
Főszerepben
ZeneLorne Balfe
OperatőrLarry Smith
VágóJustine Wright
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Játékidő129 perc[1]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsorLuther
További információk
SablonWikidataSegítség

A Luther: A lemenő nap (eredeti cím: Luther: The Fallen Sun) 2023-ban bemutatott amerikai–brit bűnügyi film, amelyet Jamie Payne rendezett, a Luther című sorozat folytatása. A főbb szerepekben Idris Elba, Cynthia Erivo, Dermot Crowley, Andy Serkis és Thomas Coombes látható.

Amerikában és az Egyesült Királyságban 2023. február 24-én a mozikban, Magyarországon 2023. március 10-én a Netflix mutatták be.[2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

David Robey, a gazdag kereskedő és sorozatgyilkos megzsarolja és elrabolja Callum Aldrich takarítót. John Luther főfelügyelőt bízzák meg az üggyel, és megígéri Callum édesanyjának, Corinne-nak, hogy megtalálja a fiát. Mivel Robey aggódik az érintettsége miatt, Luther különböző illegális cselekedeteiről ássa ki a szennyest, amelyeket rendőrként követett el, aminek következtében kirúgják, vádat emelnek ellene és börtönbe zárják.

Évekkel később Robey egy házba csalogatja Corrine-t és a többi áldozat szüleit, ahol elégeti gyermekeik holttestét. Corrine meglátogatja Luthert a börtönben, és elmarasztalja, amiért nem találta meg a fia gyilkosát. Robey egy rádiófrekvencián keresztül elküldi a börtönben lévő Luthernek a Callum meggyilkolásáról készült felvételt. Luther tájékoztatja Odette Raine főfelügyelőt, a Súlyos és Sorozatos Bűnügyek új vezetőjét az adásról. Kapcsolatba lép a börtönőrökkel és egykori társával, McCabe-bel, hogy kiszabadítsa a férfit. Raine konzultánsként bevonja a nyugalmazott DSU-s Martin Schenket. Luther a Piccadilly Circusig követi Robey nyomát, ahol Raine beveti a fegyveres rendőrségi SCO19-et. Ott szembeszállnak vele, de néhány ember, akit megzsarolt, azzal tereli el a figyelmet, hogy nyilvánosan öngyilkos lesz. Robey a londoni metróba menekül, miután megküzd Lutherrel és megöl egy fegyveres rendőrt.

Robey elrabolja Raine lányát, Anya-t. Megzsarolja Raine-t, hogy Anya életéért cserébe hozza el neki Luthert. Raine találkozik Lutherrel, fegyvert fog rá, és arra kényszeríti, hogy bemásszon egy autó csomagtartójába. A lány meggondolja magát, és vonakodva beleegyezik, hogy együtt dolgozzon vele. Meglátogatják Robey volt feleségét, Georgette-et, és rájönnek, hogy a férfinak külföldön van birtoka. Archie Woodward őrmestert, Raine beosztottját Robey megzsarolja, hogy megölje Georgette-t, de Schenk elfogja. Archie öngyilkosságot követ el. Luther és Raine elutaznak Robey Norvégiában lévő kúriájához, ahol felfedezik, hogy az elrabolt áldozatokat halálra kínozza a "Vörös Bunker" nevű élő közvetítésen. Kettejüket legyőzik, és Robey arra próbálja kényszeríteni őket, hogy bántsák egymást, hogy megmentsék Anya-t. Luther elárulja, hogy Georgette elmondta a rendőrségnek a helyszínt, és már úton vannak. Brutális küzdelem után hárman el tudnak menekülni a bunkerből, és Luther egy befagyott tóba üldözi Robey-t, ahol megfullad. Luthert a rendőrségi búvárok és Schenk mentik ki. Londonban felépül sérüléseiből, és felkeresi őt az MI5 egyik magas rangú tisztviselője, aki, mint sejteni lehet, munkát ajánl neki a börtönbe való visszatérés helyett.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4] Leírás
John Luther Idris Elba Kálid Artúr Zseniális, de kegyvesztett volt főfelügyelő, aki megszökik a börtönből, hogy üldözőbe vegye Robey-t.
Odette Raine Cynthia Erivo Nádasi Veronika A Súlyos és Sorozatos Bűnügyek Osztályának jelenlegi vezetője, aki Lutherre és Robeyra vadászik.
Martin Schenk Dermot Crowley Barbinek Péter Az SSCU korábbi vezetője és Luther korábbi főnöke.
David Robey Andy Serkis Gyabronka József Gazdag és pszichopata milliomosból lett sorozatgyilkos, aki a megfigyelési technológiát használja a civilek manipulálására és megölésére.
Archie Woodward Thomas Coombes Hamvas Dániel Raine beosztottja az SSCU-nál..
Corinne Aldrich Hattie Morahan Kiss Eszter Robey áldozatának Callum Aldrich anyja.
Anya Raine Lauryn Ajufo Mayer Szonja Odette tinédzser lánya.
Dennis McCabe Vincent Regan Németh Gábor Luther bűnöző társa, aki segít neki megszökni.
Brian Lee Henry Hereford Robey egyik zsarolt áldozata.
Arkady Kachimov Einar Kuusk Robey jobbkeze.
Georgette Tara Fitzgerald Robey volt felesége és áldozata.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A BBC-sorozat filmadaptációjának koncepciója 2013 augusztusában merült fel, amikor a sorozat alkotója, Neil Cross felfedte, hogy írt egy forgatókönyvet a sorozat előzményére.[5]

2020 júliusában Idris Elba kijelentette, hogy nincsenek "hivatalos tervek" a sorozat újabb évadára, de kifejezte vágyát, hogy visszatérjen a szerepbe egy filmben, és hogy ez közel áll a megvalósuláshoz.[6] 2021 szeptemberében megerősítették, hogy a filmet a Netflixen fogják bemutatni.[7]

Elba 2021. november 10-én jelentette be, hogy a forgatás megkezdődött.[8][9] A forgatás Londonban és a brüsszeli Lite Studiosban zajlott.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Luther: The Fallen Sun (15). British Board of Film Classification . (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  2. Luther: The Fallen Sun Teaser Trailer Confirms Release Date for Netflix Movie. ComingSoon.net , 2023. január 12. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  3. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  4. Luther: A lemenő nap az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. 'Luther' Prequel Film Written, Says Creator. Deadline Hollywood , 2013. augusztus 28. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  6. Idris Elba Says 'Luther' Movie Is Moving Forward. Deadline Hollywood , 2020. július 7. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  7. Cynthia Erivo & Andy Serkis Join Idris Elba In Netflix's 'Luther' Film From Director Jamie Payne. Deadline Hollywood , 2021. szeptember 13. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  8. Idris Elba confirms filming on 'Luther' movie is underway. NME , 2021. november 10. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  9. Cynthia Erivo, Andy Serkis Join Idris Elba, Neil Cross in 'Luther' Movie for Netflix (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2021. szeptember 13. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  10. Reynolds, Mark: Luther is back! Idris is seen on set for film version of BBC hit drama. Express.co.uk, 2022. január 20. (Hozzáférés: 2023. november 6.)

További információk[szerkesztés]