Lucette Lagnado

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Lucette Lagnado (Kairó, Egyiptom), amerikai újságíró, író, a Wall Street Journal riportere, Sami Rohr-díjas memoár-író.

Élettörténet[szerkesztés]

Családja a multikulturális, többnyelvű egyiptomi zsidó közösség tagja volt, amíg Izrael megalakulását és az első arab-izraeli háborút követően a Nasszer-rezsim emigrációra nem kényszerítette őket és közösségüket. Mint a muszlim országokból elűzött több százezer levantei, keleti zsidó, az ő családja is a franciaországi elosztóhelyeken várakozott közel két évig, míg befogadó országra talált. Család egy része Izraelben, szülei, testvérei és ő végül Brooklynban telepedtek le.

Könyvei nemzetközi sikert arattak. Az elsőt Sheila Cohn Dekkellel közösen írta, amely dokumentumok és a túlélőkkel készített interjúk alapján rekonstruálja a Mengele áldozataivá vált ikrek mindennapjait, sorsát. (Children of the Flames: Dr. Josef Mengele and the Untold Story of the Twins of Auschwitz // A lángok gyermekei: Dr. Joseph Mengele és az auschwitzi ikrek el nem mondott története).

Családja múltját feldolgozó memoárja, The Man in the White Sharkskin Suit (Férfi, elegáns hófehér öltönyben) 2008-ban Sami Rohr Prize-ban részesült. Ebben bemutatja a II. világháború előtti és alatti Kairó multikulturális, kozmopolita világát, majd elbeszéli a megfélemlítés, az elűzetés történetét, a kultúraváltás keserveit, amelyet a vagyonuktól, gyökereiktől, közösségüktől megfosztott emberek átéltek. E kötet fókuszában az apa és az apai család áll, míg a 2011-ben megjelent második részben a nőalakok kerülnek előtérbe. Ebben az édesanyja sorsát és a saját felnőtté válásának történetét beszéli el (The Arrogant Years: One Girl's Search for Her Lost Youth, from Cairo to Brooklyn // Öntudatos évek: Egy lány elveszett ifjúságát keresi Kairótól Brooklynig).

Az igényesen, nagy műgonddal és történeti, kulturtörténeti hitelességgel megírt memoárok nem csupán esztétikai okokból értek el világsikert, hanem témájuknál fogva is. Hiszen annak a több százezer keleti zsidónak a sorsáról alig tud valamit a világ, akik a 20. század közepétől napjainkig minden tulajdonuktól megfosztva kényszerültek elhagyni korábbi hazájukat, a különböző muszlim országokat Afrikában és a Közel-Keleten. Ma Izrael lakosságának közel felét teszik ki ezek a menekültek és leszármazottaik, de Ausztráliától Dél-Amerikáig, az Egyesült Államoktól Franciaországig a világ számos pontján élnek.

A száműzöttek utódai számára pedig, akik már családjuk új hazájában nőttek fel, Lagnado memoárjai abban segítenek, hogy képesek legyenek megérteni és áthidalni azt a mély szociokulturális szakadékot, amely az első generációs emigránsok és az ő életfelfogásuk között tátong.

Művei[szerkesztés]

  • Children of the Flames: Dr. Josef Mengele and the Untold Story of the Twins of Auschwitz (A lángok gyermekei: Dr. Joseph Mengele és az auschwitzi ikrek el nem mondott története) Társszerző Sheila Cohn Dekel, New York: William Morrow and Company, Inc., 1991.
  • The Man in the White Sharkskin Suit (Férfi, elegáns hófehér öltönyben), memoár, Ecco/HarperCollins, 2007
  • The Arrogant Years: One Girl's Search for Her Lost Youth, from Cairo to Brooklyn (Öntudatos évek: Egy lány elveszett ifjúságát keresi Kairótól Brooklynig) memoár, Ecco/HarperCollins, 2011.

Elismerések, díjak[szerkesztés]

  • Sami Rohr Prize for Jewish Literature
  • Mike Berger Award
  • Newswomen’s Club of New York Front Page Awards (Háromszor nyerte el)

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Malka Hillel Shulewitz, The Forgotten Millions: The Modern Jewish Exodus from Arab Lands, Continuum 2001.
  • Racheline Barda. The modern Exodus of the Jews of Egypt. Sydney, 2006.
  • Lewis, Bernard The Jews of Islam.Princeton. Princeton, Princeton University Press. 1984.
  • Stillman, Norman Jews of Arab Lands in Modern Times. Jewish Publication Society, Philadelphia. 2003.

Külső hivatkozások[szerkesztés]