Luca Pacioli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luca Pacioli
(Fray Lucas Bartolomeo de Pacioli.)
Jacopo De Barbari: Luca Pacioli portréja (mögötte egyesek szerint Albrecht Dürer látható)
Jacopo De Barbari: Luca Pacioli portréja (mögötte egyesek szerint Albrecht Dürer látható)
Született
Sansepolcro
Elhunyt

Sansepolcro[4][5][6]
Állampolgársága Firenzei Köztársaság
Foglalkozása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Luca Pacioli témájú médiaállományokat.

Fra Luca Bartolomeo de Pacioli (névváltozat Paciolo) (14451514) olasz matematikus és ferences szerzetes. A szülőhelye (Borgo San Sepolcro, Toszkána) után nevezték Luca di Borgo-nak is.

Velencében és Rómában tanult, az 1470-es években lépett be a ferences rendbe, 1497-ig utazó matematikatanár volt, majd elfogadta Ludovico Sforza meghívását, hogy Milánóban dolgozzon. Itt együttműködött Leonardo da Vincivel. Paciolinak több matematikai műve jelent meg:

  • Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita (Velence 1494),
  • Geometria (1509), Euklidész latin fordítása
  • Divina proportione (Velence 1509)

A Summa de arithmetica… tartalmazza az első leírást a velencei könyvvezetési módszerről, amely később kettős könyvelés néven vált ismertté. Emiatt Luca Pacioli a „könyvelés atyja”-ként ismert.

Leonardo da Vinci készítette az ábrákat a Divina proportione-hez, abban az időben, amikor matematika leckéket vett Paciolitól. A mű az aranymetszés szabályait tárgyalja, illetve ennek felhasználását az építészetben. A mű ezen kívül tárgyalja a perspektíva használatát a festészetben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Luca Pacioli című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]