Litecoin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Litecoin

Fejlesztő Charles Lee
Legfrissebb fejlesztői kiadás0.8.7.5 (2015. január 13.)[1] +/-
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Windows, Linux, Mac OS X
Állapot béta
Kategória
Licenc MIT licenc
A Litecoin weboldala

A litecoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz (ún. kriptovaluta), amelyet 2011. október 7-én Charles Lee (korábban a Google alkalmazottja volt) tett közzé a GitHubon.[2] Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is. A litecoin számos hasonlóságot mutat a bitcoinnal, a köztük levő legfontosabb különbség az új blokkok generálásához használt kriptográfiai algoritmusban van.[3]

A bitcoinhoz hasonlóan a litecoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A litecoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.

A litecoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon, vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó litecoin címe szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését.

Nem hivatalos jellege miatt ISO kódja nincs, de általánosan használt megjelölése az LTC.

Az egyik legnagyobb különbség a bitcoin és a litecoin között a teljes kínálat terén keresendő. A bitcoin hálózatán soha nem lehet több mint 21 millió coin, míg a litecoin esetében ez a szám 84 millió. Elméletben óriási előnynek tűnik, bár a való világi hatása elhanyagolható. Ez azért van, mert mind a két coin milliószorosára osztható. Az oszthatóság azért fontos, mert segítségével a felhasználók nagyon olcsó termékeket és szolgáltatásokat is meg tudnak vásárolni attól függetlenül, hogy milyen magasan jár egy egység BTC vagy LTC árfolyama.[4]

2022 júliusában jelentette be a kereskedési volumen tekintetében vezető Binance, hogy nem támogatja a Litecoin MimbleWimble Extensions Block (MWEB) funkciót az LTC lehívásoknál és letételhelyezéseknél. A döntés okaként biztonsági problémákat jelöltek meg. A MWEB 2022. május 19-én került fel a Litecoin hálózatára, aminek segítségével a LTC-t utalók tudnak a tárcájukból bármely címre LTC-t küldeni, hogy nem kell felfedniük személyes adataikat.[5]

Összehasonlítás a bitcoinnal[szerkesztés]

A Litecoin és a Bitcoin jellemzői[6]
Tulajdonság Litecoin Bitcoin
Maximális mennyiség 84 millió 21 millió
Algoritmus Scrypt SHA-256
Blokk átlagos időtartama 2,5 perc 10 perc
Nehézség újraszámítása 2016 blokkonként 2016 blokkonként
Blokk-jutalom változása felezodés minden 840000. blokk után felezodés minden 210000. blokk után
Kezdeti jutalom 50 LTC 50 BTC
Alapítás dátuma 2011. október 11. 2009. január 3.
Alapító neve Charles Lee Satoshi Nakamoto
Piaci kapitalizáció (2015. november. 1.)[7] 162 millió $ 4,6 milliárd $

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Critical update Litecoin v0.8.7.5. (Hozzáférés: 2015. március 22.)
  2. Coblee (user id): [ANN Litecoin - a lite version of Bitcoin. Launched!]. Post on Bitcointalk.org internet forum, 2011. október 9. (Hozzáférés: 2014. május 3.) „Using Scrypt allows one to mine Litecoin while also mining Bitcoin.”
  3. Block hashing algorithm. [2017. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Mi a különbség a litecoin és a bitcoin között? (hu-HU nyelven). Coinmixed.eu, 2019. szeptember 9. [2020. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 4.)
  5. Tomasito: A Binance kriptotőzsde letiltott bizonyos Litecoin tranzakciókat (magyar nyelven). BitcoinBázis, 2022. június 14. (Hozzáférés: 2022. október 17.)
  6. What is the Difference Between Litecoin and Bitcoin?. [2015. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 23.)
  7. Forrás: Coinmarketcap.com A piaci kapitalizáció állandóan változik a kibányászott mennyiség és az árfolyam függvényében.