Blokklánc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A blokklánc (angolul block chain vagy blockchain[1]) egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon.

Leírása[szerkesztés]

A blokkok a kezdeti megvalósításokban csak adatot tároltak, de a modern megvalósítások (például az Ethereum[1]) már futtatható kódok tárolására is alkalmasak. Egy blokk tranzakciók listáját és benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza,[2] valamint metaadatokat, amik időponthoz és az előző blokkhoz kapcsolják.

A blokkláncot a Bitcoin legfőbb technológiai újításának tartják,[3] ahol egy nyilvános főkönyvként működik, amely rögzíti az összes bitcoin-tranzakciót. A Bitcoin egy peer-to-peer protokoll, ahol bárki csatlakozhat a hálózathoz, kezdeményezhet tranzakciókat, és hitelesítheti is azokat, blokkok létrehozásával, ezért hívják "engedélyek nélküli" protokollnak. Az eredeti koncepció több kriptopénzhez, illetve elosztott adatbázishoz is ihletül szolgált.[4]

A Bitcoin elosztott főkönyvének blokkjai minden esetben tartalmazzák:

  • az előző blokk kriptográfia segítségével titkosított hash-ét (ezzel hivatkoznak az előző blokkokra),
  • egy timestamp-et (időbélyeget),
  • és a tranzakciós adatot (általában merkel tree root hash-ként van reprezentálva).[5]

Az legfontosabb funkciója a blockchain alapú adattárolásnak, hogy az adatokat nagyon nehéz megváltoztatni / megmásítani, mivel arra találták fel, hogy peer-to-peer (P2P) azaz több fél által futtathatóan és ellenőrizhető módon legyen használva.

A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik implementációja. Ez az innováció számos információtechnológiai újítást hozott, és a jövőben sok új felhasználási területe lehet.

Adatvédelmi kérdések[szerkesztés]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a blokklánc („blockchain”) technológia adatvédelmi összefüggéseivel kapcsolatban 2017. július 18-án az alábbi állásfoglalást tette közzé a digitalcash.hu blokkláncot érintő, NAIH-nak intézett kérdései kapcsán.[6]

„...Azon kérdéssel kapcsolatban, mely szerint a blokklánc hosszú távú használata lehetővé teszi-e a felhasználó magatartásának megfigyelését és az ún. profilalkotást, a Hatóság véleménye az, hogy ezt a kérdést csak egy konkrét rendszer, az abban kezelt személyes adatok és ahhoz kapcsolódó adatkezelési műveletek teljes körű ismerete kapcsán lehet megítélni.

A blokkláncban kezelt személyes adatokról az érintett kérésére az adatkezelő köteles 25 napon belül teljes körű tájékoztatást adni az Infotv. 15. § (1) és (4) bekezdései alapján. A tájékoztatás az Infotv. 15. § (5) bekezdése alapján ingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos adatkörre vonatkozóan tájékoztatási kérelmet az adatkezelőhöz még nem nyújtott be. Egyéb esetekben költségtérítés állapítható meg. A költségtérítés mértékét a felek között létrejött szerződés is rögzítheti. A már megfizetett költségtérítést vissza kell téríteni, ha az adatokat jogellenesen kezelték, vagy a tájékoztatás kérése helyesbítéshez vezetett.[7]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Block chain című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Blockchains: The great chain of being sure about things”, The Economist, 2015. október 31. (Hozzáférés ideje: 2016. május 5.) 
  2. Joseph Lubin. DEVCON1: Towards a Dynamic Economic, Social and Political Mesh. Ethereum.
  3. Blockchain. Investopedia . (Hozzáférés: 2016. március 19.) „Based on the Bitcoin protocol, the blockchain database is shared by all nodes participating in a system.”
  4. 40 Banks Trial Commercial Paper Trading in Latest R3 Blockchain Test - CoinDesk (amerikai angol nyelven). CoinDesk . (Hozzáférés: 2016. március 21.)
  5. Mi az a blockchain vagyis blokklánc? A technológia jelentése, működése (hu-HU nyelven). Coinmixed.eu, 2018. december 26. (Hozzáférés: 2020. május 6.)
  6. A NAIH állásfoglalása a Bitcoinról és a blokklánc technológiáról. (magyar nyelven). Digitalcash.hu, 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2020. május 6.)
  7. https://www.naih.hu/files/Adatved_allasfoglalas_naih-2017-3495-2-V.pdf

További információk[szerkesztés]