Helium Network

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Helium Network egy decentralizált vezeték nélküli dolgok internete (IoT) hálózat, amely a LoRaWAN rendszert használja, és a kriptovaluta Helium Network Tokenhez (szimbóluma HNT ) kapcsolódik.[1] A hálózat csomópontjait általában magánszemélyek birtokolják és helyezik el otthonukban vagy irodájukban, és a hálózatban való részvételükért jutalmat kapnak HNT tokenekben.[2] A hálózat célja, hogy kapcsolatot biztosítson az IoT-érzékelő eszközökhöz olyan területeken, ahol a vezeték nélküli vagy mobil lefedettség minimális, vagy túl sok energiát igényel.[3][4]

Története[szerkesztés]

A Helium hálózatot a Helium Inc. 2013-ban indította el LoRa átjáró hotspotok hálózataként, amelyeket az épülettulajdonosokkal kötött megállapodások értelmében az épületeket lefedően telepítettek, és általában hagyományos pénznemben fizettek érte. 2017-ben a cég likvid pénzeszközei fogyóban voltak, ezért stratégiát váltott: magánszemélyeknek kínált kriptovalutában történő fizetést, hogy otthonukban vagy irodájukban egyéni tulajdonú csomópontokat üzemeltethessenek. Ezeket az egyedi tulajdonban lévő csomópontokat egyenként legfeljebb 500 USD áron vásárolhatják meg, és a tulajdonosoknak fizetett összeg az adathasználat függvényében változik, és előfordulhat, hogy minimális 0,10 USD havonta.[5] A hálózat működtetésében a hotspot üzemeltetők is szavazhatnak. 2022-ben a Helium Inc.-et átnevezték Nova Labs Inc.-re, és 200 millió dollárt gyűjtött millió a Tiger Global Management és Andreessen Horowitz által vezetett finanszírozási körben.[6]

2022. júliusi jelentések felfedték, hogy a Helium évek óta hamisan állította azt, hogy Lime és a Salesforce a két fő ügyfele, miközben a két vállalat hivatalosan is cáfolta a Heliummal való kapcsolat, és nem is használják a hálózatot.[7]

2023 áprilisában a Helium Network átállt a Solana blokkláncra, amivel a skálázhatóság és a megbízhatóság javítását tűzték ki célul. Az átállás nem érintette a Proof-of-Coverage és az adatátviteli aktivitásokat.[8]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. premik. „Helium – a vezetéknélküli peer-to-peer hálózat IoT eszközöknek”, BitcoinBázis, 2021. április 25. (Hozzáférés: 2023. szeptember 8.) (magyar nyelvű) 
  2. How blockchain is revolutionizing IoT. RCR Wireless, 2022. március 14. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  3. Sparkman: Startup contributes $1 million to attract tech talent to NWA. Axios, 2022. március 4. (Hozzáférés: 2022. március 22.)
  4. Roose: What is Web3?. The New York Times, 2022. február 6. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  5. Binder: Web3 darling Helium has bragged about Lime being a client for years. Lime says it isn't true.. Mashable, 2022. július 29. (Hozzáférés: 2022. július 30.)
  6. Miller. „Crypto Wireless Company Helium Hits Unicorn Status”, Bloomberg, 2022. március 30. (Hozzáférés: 2022. július 30.) (angol nyelvű) 
  7. AB: Hazudott a partnerségekről a Helium, most az alapító menti a menthetőt (magyar nyelven). BitcoinBázis, 2020. augusztus 3. (Hozzáférés: 2023. szeptember 8.)
  8. premik: A Helium Network márciusra tűzte ki a Solana-ra való átállást (magyar nyelven). BitcoinBázis, 2023. február 21. (Hozzáférés: 2023. szeptember 8.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Helium Network című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]