GitHub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GitHub
Vállalkozás típusa
 • internetes szolgáltatás
 • forge
 • adatkönyvtár
 • identity provider
 • webalkalmazás
 • repository hosting service
 • repository web interface
 • közösségi hálózat
 • crowdsourced project
 • webhely
 • issue tracking system
 • code reviewing software
 • wikiszoftver
 • continuous integration software
 • online közösség
Oldal típusa
 • internetes szolgáltatás
 • forge
 • adatkönyvtár
 • identity provider
 • webalkalmazás
 • repository hosting service
 • repository web interface
 • közösségi hálózat
 • crowdsourced project
 • webhely
 • issue tracking system
 • code reviewing software
 • wikiszoftver
 • continuous integration software
 • online közösség
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva2007. október 19.
SzékhelySan Francisco
Származási országAmerikai Egyesült Államok
Kiszolgált terület(ek)Föld
TulajdonosMicrosoft
Alapító
 • Tom Preston-Werner
 • Chris Wanstrath
 • P. J. Hyett
AnyavállalatMicrosoft
URLgithub.com
Hivatalos bloghttps://github.blog
Alexa-helyezés77 (2021. május 23.)
A Wikimédia Commons tartalmaz GitHub témájú médiaállományokat.

A GitHub, Inc. egy egyesült államokbeli nemzetközi vállalat, amely a Git segítségével szoftverfejlesztési verziókövetés-szolgáltatást nyújt. 2018-ban a Microsoft leányvállalata lett 7,5 milliárd dollárért. Saját funkcióin felül a Git elosztott verziókövetését és forráskódkezelését (SCM) teszi elérhetővé. Hozzáférés-kezelést és számos együttműködési funkciót nyújt, mint például bugkövetés, szolgáltatáslekérés, feladatkezelés, valamint wikiket minden projekthez.

Történelme[szerkesztés]

GitHub az AWS-csúcstalálkozón

A GitHubot Chris Wanstrath, PJ Hyett, Tom Preston-Werner és Scott Chacon fejlesztették ki a Ruby on Rails segítségével, és 2008 februárjában indították el. A GitHub, Inc. cég 2007 óta létezik, és San Franciscóban található.[1]

A térkép árnyékolása szemlélteti a felhasználók számát az egyes országok internetes népességének arányában. A két félgömböt körülvevő kör alakú diagramok ábrázolják a GitHub felhasználók számát (balra) és kötelezettségeket (jobbra) országonként

2009. február 24-én a GitHub csapata bejelentést tett a Yahoo! központban tartott tárgyaláson, hogy az első online éve alatt a GitHub több mint 46 000 nyilvános tárolót halmozott fel, ebből 17 000-et az előző hónapban. Abban az időben körülbelül 6200 tároló használtak fel egyéb projektekhez és 4600-at olvasztottak össze.

2010. július 25-én bejelentették az 1 millió tároló meglétét. 2011. április 20-án ez a szám 2 millióra nőtt.

2011. június 2-án a ReadWriteWeb jelentése szerint a GitHub beelőzte a SourceForge-ot és a Google Code-ot a 2011. január-májusi időszakban.

2012. július 9-én a GitHub 100 millió dolláros támogatásra tett szert Andreessen Horowitz-től, 750 millió dolláros becsléssel. Peter Levine, Andreessen Horowitz társa, állítása szerint 2008 óta évente 300%-os bevétel növekedése volt a GitHubnak „közel egész idő alatt profittal”.

2013. január 16-án a GitHub bejelentette, hogy meghaladta a 3 millió felhasználó jelét, majd több mint ötöt fogadott el   millió tároló. [2] 2013. december 23-án a GitHub bejelentette, hogy elérte a 10 millió tárolót. [3]

2015 júniusában a GitHub irodát nyitott Japánban, amely első irodája az Egyesült Államokon kívül [4]

2015. július 29-én a GitHub bejelentette, hogy 250 millió dolláros támogatásra tett szert a Sequoia Capital köreiből. Ezen befektetők közé tartozik Andreessen Horowitz, Thrive Capital, és az IVP (Institutional Venture Partners). A kör becslései szerint közel 2 milliárd dollárra tették a cég értékét.

2016-ban a GitHub a Forbes Cloud 100 listán a 14. helyen szerepelt.

2018. február 28-án a GitHub áldozatul esett a történelem második legnagyobb DDoS támadásának. A legmagasabb beérkező érték 1.35 terabit per másodperc volt.[5]

2018. június 4-én a Microsoft bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a GitHub felvásárlását illetően 7.5 milliárd dollárért. Az adásvétel 2018. október 26-án zárult le.

2018. június 19-én a GitHub bővítette a GitHub Education szolgáltatását ingyenes oktató csomagokkal minden iskola számára.

2020. február 12-én a GitHub Indiában is elindult GitHub India Private Limited név alatt.

Finanszírozási előzmények
Dátum Finanszírozás típusa A befektetők száma Emelkedett pénz Vezető befektető Értékelés
2012. július 9 A sorozat 2 $ 100M Andreessen Horowitz $ 700M
2015. július 29 B sorozat 4 $ 250M Sequoia Capital $ 2B

A Microsoft általi megszerzés[szerkesztés]

2018. június 4-én a Microsoft bejelentette szándékát, hogy 7,5 milliárd dollár értékben megvásárolja a GitHubot, és az üzlet 2018. október 26-án zárult le.[6] A Microsoft szerint a GitHub továbbra is önállóan működik mint közösség, platform és vállalkozás.[7] A Microsoft alatt a szolgáltatást Xamarin Nat Friedman fogja vezetni, és beszámol Scott Guthrie-nek, a Microsoft Cloud és az AI ügyvezető alelnökének. Chris Wanstrath jelenlegi vezérigazgatója „műszaki fickóként” kerül megtartásra, aki szintén beszámol a Guthrie-nek. A Microsoft a GitHub jelentős felhasználójává vált, és olyan nyílt forráskódú projektek és fejlesztőeszközök, mint például a Chakra Core, PowerShell, Visual Studio Code és a Windows Terminal fogadására használta, és más nyílt forrású projekteket, például a Linuxot is támogatott, és kifejlesztett virtuális fájlrendszert a Git (VFS a Git számára; korábban Git virtuális fájlrendszer vagy GVFS) – Git kiterjesztés nagyméretű adattárak kezelésére (és maga a GitHub fogadta el).[8] [9]

Aggodalmát fejezte ki Kyle Simpson, JavaScript oktató és szerző, és Rafael Laguna, az Open-Xchange vezérigazgatója a Microsoft vásárlását illetően.

Néhányan a Microsoft üzleti stratégia változtatásának tetőpontjaként tekintettek rá Satya Nadella vezérigazgató vezetése alatt, amely nagyobb figyelmet fektetett a felhő alapú szolgáltatásokba, karöltve a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével és támogatásával (mint például a Linux), a Microsoft Windows-al ellentétben. A Harvard Business Review szerint a Microsoft azért akarta megszerezni a GitHubot, hogy elérje annak felhasználóit és egyfajta veszteségvezetőként ösztönözzék őket a többi fejlesztési termékükre és szolgáltatásukra.

A vásárlással kapcsolatos aggályok megnövelték az érdeklődést a vetélytársak iránt: a Bitbucket (az Atlassian tulajdona), a GitLab (egy kereskedelmi nyílt forráskódú termék amely szintén egy hostolt szolgáltatást futtat) és a SourceForge (a BIUX, LLC tulajdona) jelentése szerint növekedést láttak az új felhasználók számában akik GitHubról költöztettek át projekteket a saját platformjukra.

2020 márciusában a GitHub bejelentette, hogy felvásárolják az npm-et, az összeget nem hozták nyilvánosságra.

Vállalati ügyek[szerkesztés]

Szervezeti struktúra[szerkesztés]

A GitHub, Inc. eredetileg „mindenki menedzser” alapon indult (önálló gazdálkodás). A munkatársak azokon a projekteken dolgozhattak amelyek érdekelték őket (nyílt kiosztás), de a fizetést a vezérigazgató szabta meg.

2014-ben vezették be a középvezetői réteget.

Pénzügy[szerkesztés]

A GitHub.com egy önerőből induló vállalkozás volt, amely az első évében elég bevételt termelt ahhoz, hogy csak a három alapítója pénzelje és további alkalmazottakat vegyenek fel. 2012 júliusában, 4 évvel a cég alapítása után, Andreessen Horowitz 100 millió dollárt fektetett be kockázati tőkeként. 2015 júliusában a GitHub még 250 millió dollár kockázati tőkét halmozott fel egy B sorozatban. A befektetők közé tartozik a Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive Capital és egyéb kockázati tőkék. 2016 augusztusára a GitHub éves ismétlődő bevétele elérte a 140 millió dollárt.

Kabala[szerkesztés]

A GitHub kabalája egy antropomorfizált „polipmacska” 5 polip-szerű karral.

A karaktert Simon Oxley grafikus tervező készítette, hogy eladja az iStock-on, amely lehetővé teszi a tervezőknek a jogdíj nélküli képek forgalmazását.

A GitHub érdekelt lett Oxley munkásságában miután a Twitter egy olyan madarat választott amelyet ő tervezett a saját logójukhoz. Az illusztráció amelyet a GitHub választott egy karakter volt, melyet Octopuss-nak nevezett el Oxley. Mivel a GitHub saját logójuknak akarta felhasználni az Octopuss-t (amelyet az iStock licenc tiltott) Oxley-val tárgyaltak az exkluzív jogokról.

Szolgáltatások[szerkesztés]

GitHub[szerkesztés]

A GitHub platform fejlesztése 2007. október 19-én kezdődött. Az oldalt 2008 áprilisában indította el Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P.J. Hyett és Scott Chacon miután pár hónappal előtte elérhetővé tették béta verzióként.

A GitHubon található projekteket a Git parancssorral lehet elérni és használni és minden alapvető Git parancs működik rajta. A GitHub továbbá lehetővé teszi regisztrált és nem regisztrált felhasználóknak is nyilvános tárolók böngészését az oldalon. Több asztali alkalmazást és Git plugint is létrehozott a GitHub és egyéb harmadik felek akik egyesülnek a platformmal.

Az oldal közösségi kommunikáció-szerű funkciókat is tartalmaz mint feed-ek, követők, wiki-k (a Gollum nevű wiki szoftvert használva) és egy közösségi hálózat grafikont, hogy kijelezze, hogyan dolgoznak a fejlesztők a saját verzióikon („forks”) egy tárolónak és melyik fork (és azon belül ág) a legújabb.

Ahhoz, hogy feltöltsünk az oldalra, regisztráció szükséges, de a nyilvános tárolókat bárki szabadon böngészheti és letöltheti. Egy regisztrált felhasználóval lehetőség nyílik megbeszélésekre, tárolók kezelésére, mások tárolóihoz való hozzájárulásra és a kódban történt változások megtekintésére. 2019. januárjától korlátlan privát ingyenes tárolót lehet létrehozni (3 hozzájárulóval projektenként). Korábban csak a nyilvános tárolók voltak ingyenesek.

2020. április 14-én a GitHub „minden fő GitHub funkciót” ingyenessé tett mindenkinek, beleértve a „privát tárolókat korlátlan hozzájárulókkal”.

Az alapvető szoftver, ami alátámasztja a GitHubot, az maga a Git, amelyet Linus Torvalds, a Linux készítője hozott létre. A további szoftvereket, amik a GitHub felhasználói felületét adják, Ruby on Rails és Erlang használatával készítették a GitHub Inc. fejlesztői, Wanstrath, Hyett és Preston-Werner.

Terület[szerkesztés]

A GitHubot nagyrészt kódolásra használják.

Forráskódtároláson kívül a GitHub a következő formátumokat és funkciókat nyújtja:

 • Dokumentáció, beleértve automatikusan létrehozott README fájlokat számos fajta Markdown-szerű fájlformátumban (lásd README fájlok GitHubon)
 • Kiadáskövetés (beleértve a szolgáltatáskéréseket) címkékkel, mérföldkövekkel, megbízottakkal és keresőmotorral
 • Wikik
 • Pull request a kódáttekintéshez és megjegyzésekhez
 • GitHub Actions, amely lehetővé teszi a folyamatos integrációt és a folyamatos telepítési folyamatokat a szoftver tesztelésére, kiadására és telepítésére harmadik fél webhelyeinek / platformjainak használata nélkül
 • Hozzájárulási előzmények
 • Grafikonok: impulzus, közreműködők, vállalások, kódfrekvencia, lyukasztókártya, hálózat, tagok
 • Integrációs könyvtár[10]
 • Egységes és osztott diff
 • E-mail-értesítések
 • Lehetőség arra, hogy feliratkozzon valakinek az értesítésekre, @ említve.[11]
 • Hangulatjelek[12]
 • GitHub oldalak : kis weboldalak tárolhatók a GitHub nyilvános adattáraiban. Az URL formátuma: https: // felhasználónév .github.io.[13]
 • Fájlokba beágyazott feladatlisták
 • A térinformatikai adatok megjelenítése
 • 3D render fájlok, amelyek előnézetben megtekinthetők egy új integrált STL fájlnézegető segítségével, amely a fájlokat "3D vászonon" jeleníti meg.[14] A nézetet a WebGL és a Three.js táplálja.
 • A Photoshop natív PSD formátuma megnézhető és összehasonlítható ugyanazon fájl korábbi verzióival.
 • PDF dokumentum néző
 • Biztonsági riasztások az ismert általános biztonsági résekről és expozíciókról a különböző csomagokban

A tárolók engedélyezése[szerkesztés]

A GitHub szolgáltatás feltételei nem várják el, hogy az oldalon megosztott projektek megfeleljenek az Open Source Definition-nek. Ezért fontos, hogy a felhasználók és fejlesztők, akik használni szeretnék a GitHubon talált szoftvert, elolvassák a szoftver szerződést a tárolóban (általában egy felső szintű fájl „LICENC”, „LICENC.TXT” vagy hasonló néven), hogy eldöntsék megfelel-e a szükségletüknek. A szolgáltatás feltétele azt állítja, „A tároló nyilvánossá tételével elfogadja, hogy mások azt megtekintsék és másolják.”

GitHub Enterprise[szerkesztés]

A GitHub Enterprise egy önállóan menedzselt verziója a GitHubnak hasonló funkciókkal. Futtatható a cég saját hardverén vagy egy felhő szolgáltatón és 2011. november óta érhető el.

GitHub oldalak[szerkesztés]

A GitHub Pages egy statikus webtárhely szolgáltatás a GitHubtól, melyet 2008 óta használhatnak GitHub felhasználók blogok, projekt dokumentációk vagy akár egész könyvek létrehozására oldalként.

Minden GitHub Pages tartalom egy Git tárolóban helyezkedik el vagy szó szerint megjelenítve a látogatóknak vagy Markdown formátumban. A GitHub zökkenőmentesen van integrálva a Jekyll statikus weboldal és blog létrehozóval és a GitHub folyamatos integrációs pipelinejaival. Valahányszor frissül a tartalom forrása, a Jekyll újra létrehozza a weboldalt és automatikusan elérhetővé teszi a GitHub Pages infrastruktúráján keresztül.

Mint a GitHub többi része, ez is tartalmaz ingyenes és díjköteles szolgáltatási szinteket az internetes hirdetések általi fenntartás helyett. Az itt generált webhelyek vagy a github.io aldomainjeként jelennek meg vagy egyedi domainként egy külső domain név regisztrálón keresztül. Amikor egy egyedi domain van beállítva a GitHub Pages replikálja a titkosítási tanusítványt, amely automatikusan elkészül. Mihelyt a tanúsítvány elkészült az Enforce HTTPS beállítható a tároló weboldalához, hogy átláthatóan átirányítson minden HTTP kérést HTTPS-re.

Gist[szerkesztés]

A GitHub egyéb szolgáltatásokat is működtet: egy pastebin-stílusú oldalt Gist név alatt, amely kódrészletek tárolását teszi lehetővé (a rendes GitHub nagyobb projektekre van)

Tom Preston-Werner 2008-ban egy punk rock Ruby konferencián mutatta be az akkor-új Gist funkciót. A Gist a tradicionális pastebin koncepciójára épül kódrészekhez tartozó verziókövetéssel, könnyű forkingal és SSL titkosítással privát pasteknek. Mivel mindegyik „gist”-nek megvan a saját Git tárolója, több kódrészletet lehet tárolni egyetlen paste-ben és Git segítségével mozgathatók. Továbbá, a fork-olt kódot vissza lehet küldeni az eredeti készítőnek patch formájában, tehát a gists-ek (paste-k) úgymond mini-projektek is lehetnek.[forrás?]

Oktatási program[szerkesztés]

A GitHub elindított egy új programot, a GitHub Student Developer Pack-ot, hogy ingyenes hozzáférést biztosítson diákok számára a népszerű fejlesztői eszközökhöz és szolgáltatásokhoz. Társultak többek közt a Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, Namecheap, Orchestrate, Screenhero, SendGrid, Stripe, Travis CI és az Unreal Engine-el is, hogy elindítsák a programot.[15]

A GitHub 2016-ban bejelentette a GitHub Campus Experts program[16] elindítását, amelynek célja a hallgatók képzése és ösztönzése az egyetemeik technológiai közösségének növekedésére. A Campus Experts program nyitva áll 18 éven felüli egyetemi hallgatók számára szerte a világon.[17] A GitHub Campus Szakértők az egyik elsődleges módja annak, hogy a GitHub finanszírozza a hallgatóságorientált eseményeket és közösségeket. A Campus Szakértők hozzáférést kapnak képzésekhez, finanszírozáshoz és kiegészítő forrásokhoz az események lebonyolításához és a közösségük növekedéséhez. Campus-szakértővé válás céljából a pályázóknak online modulokat kell készíteniük, amelyek több modulból állnak, és amelyek célja a közösségi vezetői készségek fejlesztése.

GitHub Marketplace szolgáltatás[szerkesztés]

A GitHub továbbá szoftver mint szolgáltatás integrációkat is biztosít további funkciók beépítéséhez egyes projektekbe. Ezen szolgáltatások közé tartoznak:

 • Waffle.io: Projektmenedzsment szoftvercsapatok számára. A GitHub összes tárolójában automatikusan megtekintheti a lekérési kérelmeket, az automatikus összeállítást, az áttekintéseket és a központi telepítéseket.
 • Gördítősáv: integráld a GitHubbal, hogy valós idejű debug eszközökhöz és full-stack exception reporthoz férj hozzá. Minden jól ismert programozási nyelvvel kompatibilis, mint például JavaScript, Python, .NET, Ruby, PHP, Node.js, Android, iOS, Go, Java, és C#
 • Codebeat: Az internetes és mobil fejlesztőkre szakosodott automatikus elemzéshez. Ennek a szoftvernek a támogatott nyelvei: Elixir, Go, Java, Swift, JavaScript, Python, Ruby, Kotlin, Objective-C és TypeScript .
 • Travis CI: build és tesztelés. Továbbá teljes irányítást tesz lehetővé a build környezetben, hogy hozzáillessze a kódhoz. Támogatott nyelvek: Go, Java, JavaScript, Objective-C, Python, PHP, Ruby és Swift.
 • GitLocalize: olyan csapatoknak fejlesztve, akik egyik pontból a másikba fordítják a tartalmukat. A GitLocalize automatikusan szinkronizál a tárolóddal így fenntartva a munkafolyamatod GitHubon. E mellett tájékoztat arról, mihez szükséges fordítás.

GitHub közösségi fórum[szerkesztés]

Webhely: https://github.community/

A GitHub fenntart egy közösségi fórumot, ahol a felhasználók nyilvánosan tehetnek fel kérdéseket vagy válaszolhatnak ezen kérdésekre.

GitHub szponzorok[szerkesztés]

Webhely: https://github.com/sponsors

A GitHub Sponsors lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy havi pénz adományokat adjanak a GitHubon található projekteknek. A publikus bétát 2019. május 23-án jelentették be és jelenleg a projekt várólistás regisztrációkat fogad. A The Verge szerint a GitHub Sponsors „pontosan úgy működik, mint a Patreon”, mert „a fejlesztők különböző támogatói szinteket ajánlhatnak eltérő előnyökkel és ismétlődő fizetéseket kapnak a támogatóktól, akik el akarják őket érni és ösztönözni a munkásságukat” kivéve a „díjmentes programhasználatot”. Továbbá a GitHub az első évben ösztönzésképpen a korai felhasználóknak fizetik a tranzakciós költségeket és összekötik a szponzorfizetéseket $5000-ig fejlesztőnként. Ezen felül a felhasználók használhatnak hasonló szolgáltatásokat mint a Patreon és Open Collective és linkelhetik ezt a saját weboldalukhoz.

Ellentmondások[szerkesztés]

Zaklatási vádak[szerkesztés]

2014 márciusában Julie Ann Horvath GitHub-programozó azt állította, hogy Tom Preston-Werner alapító és vezérigazgató és felesége, Theresa zaklatni kezdte, ami miatt később otthagyta a céget. 2014 áprilisában a GitHub kiadott egy nyilatkozatot, melyben tagadták Horvath állításait, azonban egy belső ellenőrzést követően mégis elismerték azokat. GitHub vezérigazgató Chris Wanstrath a következőket írta a cég blogjában, „A vizsgálat megállapította, hogy Tom Preston-Werner a GitHub vezérigazgatójaként megengedhetetlenül cselekedett, beleértve konfrontatív magatartást, munkahelyi panaszok figyelmen kívül hagyását, érzéketlenséget a feleségének a munkahelyre gyakorolt hatását illetően és azon egyezmény sikertelen érvényesítését, hogy a feleségének nem szabadna az irodában dolgoznia.” Preston-Werner ezt követően visszalépett a cégtől. 2017-ben még több vádolás történt diszkrimináló és ellenszenves magatartás kapcsán a GitHubnál egy fejlesztő által akit egy változatosságot és befogadást ösztönző program keretein belül vettek fel.

Szankciók[szerkesztés]

2019. július 25-én egy iráni székhelyű fejlesztő arról írt a Mediumon, hogy a GitHub megvonta a hozzáférési jogát a személyes tárolóihoz és nem engedélyezte a hozzáférést a GitHub oldalaihoz. Röviddel ez után közölte a GitHub, hogy már blokkolják az Irán, Krím, Kuba, Észak Korea és Szíria területén lévő fejlesztők hozzáférését a privát tárolókhoz. Azonban napokkal később újra nyitották a hozzáférést a GitHub oldalakhoz és a nyilvános tárolókhoz helytől függetlenül. Az is kiderült, hogy aki utazás közben egy szankció alá eső régióban használta a GitHubot, szintén letiltották. A GitHub szóvivőn keresztül válaszolt a médiának a következő sorokkal:

„A GitHub alá van rendelve az egyesült államokbeli kereskedelem irányítási törvényeknek és azok teljes betartására törekszik. Ezzel egyidejűleg a GitHub célja, hogy egy globális platform legyen a fejlesztők együttműködéséhez, elhelyezkedéstől függetlenül. Ennek következményeképp komoly felelősségünknek tartjuk a kormányi mandátumok alapos átvizsgálását, hogy biztosan ne befolyásolja a felhasználókat és vásárlókat a törvényen túl mutató dolog. Ez tartalmazza a nyilvános tároló szolgáltatások, beleértve a nyílt forráskódú projektek, elérhetőségét, hogy támogassuk a személyes kapcsolattartást a szankció alá vont fejlesztői régiók között.”

A fejlesztők akik nem tartják szükségesnek ezt a korlátozást fellebbezhetnek ellene, beleértve azokat akik csak utaznak, de nem laknak az említett országokban. A GitHub megtiltotta a VPN-ek és IP proxy-k használatát a szankció alá vont országokból, mivel a vásárlási előzmények és IP címek alapján jegyzik a felhasználókat, egyéb forrásokon kívül.

Cenzúra[szerkesztés]

2014. december 3-án a GitHubot feketelistára helyezték Oroszországban, mert alapvetően nem akartak levenni felhasználó-által megosztott öngyilkossági kézikönyveket. Egy nappal később Oroszország visszavonta a tiltást.

2014. december 31-én Indiában blokkolták a GitHubot (31 további weboldallal együtt) ISIS-t támogató tartalomra hivatkozva melyet a felhasználók osztottak meg. 2015 januárjában visszavonták a tiltást.

2015. március 26-án a GitHub egy hatalmas DDoS támadás áldozatává vált, amely több mint 118 órán át tartott (egy kicsit kevesebb, mint 5 nap).[18] A támadás, amely úgy tűnt, hogy Kínából származik, elsősorban a GitHub által üzemeltetett felhasználói tartalmat célozta meg, amely leírja az internetes cenzúra megkerülésének módszereit.[19] [20] [21]

2016. október 8-án a Török Kormány blokkolta a hozzáférést a GitHubhoz, hogy megelőzzék egy feltört fiók emailjeinek kiszivárgását amely az ország energetikai miniszteréhez tartozott.

2019. július 25-én a GitHub elkezdte blokkolni a fejlesztőket azokban az országokban, amelyekben az USA kereskedelmi szankcióival szembesülnek.[22]

ICE szerződés[szerkesztés]

A GitHubnak egy $200 000-os szerződése van a Bevándorlási és Vámügyi Végrehajtással (Immigration and Customs Enforcement, ICE) az oldalukon elérhető GitHub Enterprise Server használatához. Ezt a szerződést 2019-ben, számos belső alkalmazott ellentmondása ellenére, megújították. Egy az alkalmazottakhoz szánt emailben, később a GitHub blogon is megjelenve, 2019. október 9-én Nat Friedman vezérigazgató azt állította „A bevétel a vásárlásból kevesebb mint $200.000 és nem fontos anyagilag a cégünk számára.” Bejelentette, hogy a GitHub ígéretet tett $500 000 adományozására „nonprofit csoportok számára, akik azon bevándorlókat támogatják, akiket a jelenlegi igazgatóság céloz.” Válaszként legalább 150 GitHub alkalmazott írt alá egy nyilatkozatot ismételten megerősítve ellenállásukat a szerződéssel szemben és emberi jogok kihasználásával vádolta meg az ICE-t. 2019. november 13-ig 5 dolgozó mondott fel a szerződésre hivatkozva.

Fejlesztett projektek[szerkesztés]

 • Atom, egy ingyenes és nyílt forrású szöveg- és forráskód-szerkesztő
 • Electron, egy nyílt forráskódú keretrendszer, amely JavaScript alapú webhelyeket használ asztali alkalmazásként.

Kiemelkedő felhasználók[szerkesztés]

Néhány kiemelkedő open source vállalat és projekt elsődleges helyként használja a GitHubot együttműködésre, beleértve:

Irodalom[szerkesztés]

 1. Neumann: GitHub populärer als SourceForge und Google Code. heise Developer
 2. Code-sharing site Github turns five and hits 3.5 million users, 6 million repositories. TheNextWeb.com, 2013. április 11. (Hozzáférés: 2013. április 11.)
 3. 10 Million Repositories. GitHub.com, 2013. december 23. (Hozzáférés: 2013. december 28.)
 4. GitHub Expands To Japan, Its First Office Outside The U.S.. TechCrunch, 2015. június 4.
 5. GitHub Survived the Biggest DDoS Attack Ever Recorded”, Wired.com (Hozzáférés ideje: 2018. március 2.) 
 6. Microsoft completes GitHub acquisition. Msn.com, 2018. október 26. (Hozzáférés: 2019. március 18.)
 7. Microsoft to acquire GitHub for $7.5 billion (amerikai angol nyelven). Stories, 2018. június 4. (Hozzáférés: 2020. január 22.)
 8. Microsoft confirms it will acquire GitHub for $7.5 billion”, VentureBeat, 2018. június 4. (Hozzáférés ideje: 2018. június 4.) (amerikai angol nyelvű) 
 9. Microsoft confirms it will acquire GitHub for $7.5 billion”, The Verge (Hozzáférés ideje: 2018. június 4.) 
 10. Integrations Directory. GitHub. (Hozzáférés: 2016. április 30.)
 11. Mention @somebody. They're notified.. GitHub. (Hozzáférés: 2016. április 30.)
 12. Github Help / Categories / Writing on GitHub. Github.com. (Hozzáférés: 2016. április 30.)
 13. GitHub Pages
 14. Weinhoffer: GitHub Now Supports STL File Viewing, 2013. április 9.
 15. Lardinois. „GitHub Partners With Digital Ocean, Unreal Engine, Others To Give Students Free Access To Developer Tools”, TechCrunch, 2014. október 7. (Hozzáférés ideje: 2014. október 7.) 
 16. GitHub Campus Experts - Technology leadership at your school (amerikai angol nyelven). The GitHub Blog, 2016. június 25. (Hozzáférés: 2019. január 22.)
 17. GitHub Campus Experts. GitHub Education. (Hozzáférés: 2019. január 22.)
 18. Large Scale DDoS Attack on github.com. GitHub, 2015. március 27. (Hozzáférés: 2015. március 31.)
 19. Last night, GitHub was hit with massive denial-of-service attack from China. The Verge, 2015. március 27. (Hozzáférés: 2015. március 27.)
 20. U.S. Coding Website GitHub Hit With Cyberattack. The Wall Street Journal, 2015. március 29. (Hozzáférés: 2015. március 29.)
 21. Massive denial-of-service attack on GitHub tied to Chinese government. Ars Technica, 2015. március 31. (Hozzáférés: 2015. április 1.)
 22. GitHub starts blocking developers in countries facing US trade sanctions”, ZDNet 
 23. The Apache Software Foundation (angol nyelven). GitHub
 24. Apache Software Foundation joins GitHub open source community (amerikai angol nyelven). The GitHub Blog, 2019. április 29. (Hozzáférés: 2019. május 24.)
 25. The Apache® Software Foundation Expands Infrastructure with GitHub Integration : The Apache Software Foundation Blog. blogs.apache.org. (Hozzáférés: 2019. május 24.)
 26. Node.js (angol nyelven). GitHub
 27. npm (angol nyelven). GitHub
 28. expressjs (angol nyelven). GitHub
 29. mysqljs (angol nyelven). GitHub
 30. Microsoft (angol nyelven). GitHub
 31. This repo is the official home of .NET on GitHub. It's a great starting point to find many .NET OSS projects from Microsoft and the community, including many that are part of the .NET Foundation. GitHub
 32. Visual Studio Code. GitHub. Microsoft, 2019. augusztus 26.
 33. TypeScript is a superset of JavaScript that compiles to clean JavaScript output.: microsoft/TypeScript. GitHub
 34. Windows Calculator: A simple yet powerful calculator that ships with Windows: microsoft/calculator. GitHub
 35. The new Windows Terminal, and the original Windows console host -- all in the same place!: microsoft/terminal. GitHub
 36. Google (angol nyelven). GitHub
 37. uBlock Origin: An efficient blocker for Chromium and Firefox. Fast and lean. - gorhill/uBlock
 38. Bootstrap (angol nyelven). GitHub
 39. GitHub and US Government developers (angol nyelven)
 40. NationalSecurityAgency. GitHub

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a GitHub című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]