Kotlin (programozási nyelv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kotlin
Kotlin Icon.svg

Paradigma objektumorientált
Jellemző kiterjesztés .kot, .kt
Megjelent 2011. július 22.
Tervező JetBrains
Fejlesztő JetBrains
Utolsó kiadás1.8.10 (stabil verzió, 2023. február 2.)[1]
Típusosság statikus
Hatással volt rá Java, Scala, Groovy, C#, Gosu
Operációs rendszer bármilyen támogatott JVM vagy JavaScript interpreter
Licenc Apache Licenc
Weboldal

A Kotlin erősen típusos programozási nyelv, Java virtuális gépre és JavaScript kódra is lefordítható. A fő fejlesztői a JetBrains szentpétervári csapata, a nyelv a Szentpétervár közelében található Kotlin-szigetről kapta a nevét. Bár a szintaxisa nem kompatibilis a Java programnyelvvel, a Kotlin együttműködik a Java-ban írt kóddal és épít a java programkönyvtár részeire, mint például a Collections keretrendszerre.

Története[szerkesztés]

A Kotlin programnyelvet 2011 júliusában hozták nyilvánosságra, amit akkor már egy éve fejlesztettek. A fordítót és a hozzá tartozó programokat 2012 februárjában adták ki nyílt forráskódú szoftverként Apache 2.0 licenc alatt.[2] A Jetbrains bevallott motivációja az új nyelv fejlesztésében az, hogy az növelje az IDEA fejlesztőeszköz eladásait.[3]

Filozófiája[szerkesztés]

Andrej Breslav vezető fejlesztő szerint a Kotlin egy a Java-nál jobb, de azzal még mindig teljesen kompatibilis nyelv, amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a Kotlin felé mozduljanak.[4]

Szintaxis[szerkesztés]

A Pascal-hoz és a Scala-hoz hasonlóan a Kotlin változó deklarációiban is a változó nevét követi a típus, a kettőt kettőspont választja el. Az utasítások végén a pontosvessző opcionális, általában egy új sor elegendő.[5] Ellenben a Java-val, alapértelmezésben minden metódus publikus, a paramétereik pedig nem felülírhatóak a metódusból.

A Kotlin speciális szintaxissal rendelkezik a null értékek kezelésére. Azok a változók, amelyek felvehetnek null értéket, ? típus deklarációval kell ellátni. Például:

var text : String? = null
text = null           // ennek a változónak adhatunk null értéket
var anotherText : String = null // fordítási hiba - nem adhatunk null értéket ennek a változónak

Szemantika[szerkesztés]

Az objektumorientált programozásban használatos osztályok és a metódusok mellett (ezeket a Kotlin nyelvben tagfüggvényeknek hívják) a Kotlin támogatja a procedurális programozást is, függvények használatával.[6] A C és C++ nyelvekhez hasonlóan a Kotlin program belépési pontja is a „main” nevű funkció, amelynek paramétere a parancssorban megadott értékeket tartalmazó tömb lehet. A Perl és Unix/Linux shell script stílusú string-behelyettesítés is támogatott. A nyelv rendelkezik a típuskikövetkeztetéshez (type inference) szükséges elemekkel is.

Hello, világ! példaprogram:

fun main(args : Array<String>) 
{
 val scope = "world"
 println("Hello, ${scope}!")
}

Támogató eszközök[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

A nyelv a Java-szerű programnyelvek családjába tartozik, amelyek jellemző képviselői még az alábbiak:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://github.com/JetBrains/kotlin/releases/tag/v1.8.10
 2. Waters, John: Kotlin Goes Open Source. ADTmag.com/ . 1105 Enterprise Computing Group, 2012. február 22. (Hozzáférés: 2014. február 2.)
 3. Why JetBrains needs Kotlin
 4. RebelLabs: JVM Languages Report extended interview with Kotlin creator Andrey Breslav. http://zeroturnaround.com/ , 2013. április 22. (Hozzáférés: 2014. február 2.)
 5. Semicolons. jetbrains.com
 6. functions. jetbrains.com . (Hozzáférés: 2014. február 8.)
 7. Jetbrains Plugin Repository:Kotlin
 8. a b c Kotlin Build Tools

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kotlin(programming language) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.