Ugrás a tartalomhoz

Liberális Párt (Norvégia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Venstre
Liberális Párt

Mottó: Folk først (Első a nép)
Adatok
ElnökTrine Skei Grande
FrakcióvezetőTrine Skei Grande

Alapítva1884
Ifjúsági tagozatUnge Venstre
Tagok száma9,643[3] (2012)

Ideológialiberalizmus[1][2]
szociálliberalizmus[1][2]
Politikai elhelyezkedésKözép
Parlamenti jelenlétStorting:
8 / 169
Nemzetközi szövetségekLiberális Internacionálé
Európai pártLiberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Venstre
Liberális Párt
témájú médiaállományokat.

A Liberális Párt (norvégul: Venstre, jelentése: Baloldal, jele: V), egy norvégiai liberális, szociálliberális szellemiségű politikai párt, amely 1884 óta létezik. A párt Norvégia legrégebbi pártja, amely számos reformot hozott az országnak: a parlamentáris demokrácia, általános választójog, vallásszabadság és az állami iskolák bevezetése köszönhető a pártnak. A 19. század végén és a 20. század első felében az ország meghatározó és domináns politikai pártja volt. A második világháború óta szerepe visszaesett, kis párt lett és jellemzően a jobboldali kormánykoalíciók tagja szokott lenni.

A párt önmagát szociálliberálisnak tartja, támogatja a személyi szabadságot, az 1970-es évek óta a párt környezetvédelmet is fontosnak tartja. A párt elkötelezett híve a multikulturalizmusnak és növelné a Norvégiába munkavállalás miatt érkező bevándorlók számát. A párt a politikai térképen középen helyezkedik el Norvégiában.

Megalapításakor a párt választói a földművesek és a polgárság progresszív szellemiségű tagjai voltak.

Ideológia

[szerkesztés]

A párt liberális, de gyakran vett részt jobbközép illetve centrista kormányokban. 2001 és 2005 között a párt tagja volt a Keresztény Néppárt és Konzervatív Párt által fémjelzett kormánykoalíciónak. A párt 2005 óta ellenzékben van, ám ez a párt támogatja a kék-zöld szövetséget, aminek értelmében egy konzervatív párt kormányoz együtt zöld párttal.[4][5]

A párt gyakran kampányol a környezetvédelemmel, oktatással, kis és középvállalkozásokkal kapcsolatos ügyekben. A párt magasabb adót vetne ki a környezetszennyező vállalkozásoknak.[6] Támogatják a munkavállalás miatti bevándorlást, eltöröltetné a Norvég Egyház állami egyházi tisztségét, eltöröltetnék a jóléti és örökösödési adókat. A párt jó kapcsolatot ápol a Keresztény Néppárttal.

Párt elnökei

[szerkesztés]

Párt által delegált miniszterelnökök

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. a b Allern, Elin Haugsgjerd. Political Parties and Interest Groups in Norway. ECPR Press, 163–164. o. (2010). ISBN 9780955820366 
  2. a b Norway - Political parties”, Norwegian Social Science Data Services. [2013. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. december 21.) 
  3. 10 år med medlemsvekst”, Venstre, 2013. március 13. 
  4. Venstre-lederen vil ha makt i blågrønn regjering. NRK. 12.04.2013.
  5. Venstre med «blågrønt» budsjettforslag. Dagbladet. 3. november 2014.
  6. Venstre official English website. [2010. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)