Leveles tengeri sárkány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Leveles tengeri sárkány
Akváriumi példány
Akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Pikóalakúak (Gasterosteiformes)
Alrend: Syngnathoidei
Család: Tűhalfélék (Syngnathidae)
Alcsalád: Csőhalak (Syngnathinae)
Nem: Phycodurus
T. N. Gill, 1896
Faj: P. austriacus
Tudományos név
Phycodurus eques
(Günther, 1865)
Szinonimák

  • Phycodorus eques (Günther, 1865)
  • Phyllopteryx eques Günther, 1865

Elterjedés
Élőhelye Ausztráliában
Élőhelye Ausztráliában
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Leveles tengeri sárkány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leveles tengeri sárkány témájú kategóriát.

A leveles tengeri sárkány (Phycodurus eques) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pikóalakúak (Gasterosteiformes) rendjébe, ezen belül a tűhalfélék (Syngnathidae) családjába sorolt a Phycodurus nem egyetlen faja. Előfordul az ausztráliai kontinens déli és nyugati partjai mentén lévő tengerekben.

Nevét a testéből kiálló hosszú levélszerű részek miatt kapta. Valójában ezek a levelek nem az úszását, hanem a rejtőzködését segítik elő. Az úszását a nyakrészén elhelyezkedő mellúszója és a farokrészhez közeli hátúszója biztosítja. Ezekkel a kisméretű úszókkal keltett rezgésszerű mozgást nehéz észrevenni, így olyan látványt nyújt, mintha a vízben lebegő tengeri hínár lenne.

Közkeletű angol beceneve a "leafies", mely Dél-Ausztrália emblematikus tengeri hala és megóvására a helyi tengeri természetvédelem is nagy hangsúlyt fektet.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A csikóhalakhoz hasonlóan a leveles tengeri sárkány is hasonlít egy másik élőlényre a mitikus kínai sárkányra a Sen-lungra. Nem nő nagyra, de nagyobb, mint a csikóhal a maga 20-35 centiméteres nagyságával. Planktonokkal és a kisebb méretű rákokkal táplálkozik. A testét fedő bőrlebenyek a rejtőzködésben nyújtanak segítséget neki.[3] Úszás közben is olyan látványt nyújt, mintha a vízben lebegő tengeri hínár lenne. A testszíne változó, de ezt elsősorban az étrend, a kor, az élettér és esetleges stresszhelyzet befolyásolhatja.

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka a felemáslábú rákok, a hasadtlábú rákok és a planktonok, melyeket szívókaszerű szájával szippant be.[1] Általában magányos életmódot folytat, amikor eljön az ívás ideje, akkor a hímek keresik meg a nőstényeket. Az utódnevelésben a szülők nem vesznek részt, mert azok önállóak kikelésük után. Kétéves korukra válnak ivaréretté.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Leafy Sea Dragon (angol nyelven). yankalilla.sa.gov.au. [2015. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 2.)
  2. The Leafy Sea Dragon (angol nyelven). National Geographic. (Hozzáférés: 2013. november 2.)
  3. Cott, Hugh. Adaptive Coloration in Animals.. Oxford University Press., 341–342.. o. (1940) 
  4. New England Aquarium: Leafy Sea Dragon. New England Aquarium Animals and Exhibits. [2013. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 2.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leafy seadragon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]