Laurent de La Hyre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laurent de La Hyre
Laurent de La Hyre: Krisztus, a bíró
Laurent de La Hyre: Krisztus, a bíró
Született1606. február 27.
Párizs
Meghalt1656. december 28. (50 évesen)
Párizs
Alkotott16201657
Nemzetiségefrancia
Stílusabarokk
IskoláiJezsuita iskola
Niccolò dell'Abbate műhelye
Mestere(i)Niccolò dell'Abbate
A Wikimédia Commons tartalmaz Laurent de La Hyre témájú médiaállományokat.

Laurent de La Hyre (Párizs, 1606. február 27.Párizs, 1656. december 28.) egy francia barokk festő volt, aki főként vallásos témájú festményeket készített.

Művészete nagy hatással volt a francia barokk festészetre és az akkori francia művészeti stílusra. Munkái között szerepelnek oltárképek, freskók, portrék és mitológiai jelenetek is. La Hyre-t a párizsi Notre-Dame katedrális, a Saint-Etienne-du-Mont templom és a Louvre is megrendelőjéül szolgálták.

Általános információ[szerkesztés]

Laurent de La Hyre a 17. századi Franciaország egyik legfontosabb festője volt. 1596-ban született Párizsban, és tanulmányait a jezsuita iskolában kezdte. Azonban hamarosan rájött, hogy igazi szenvedélye a festészet, és elkezdte tanulni a művészetet a híres Niccolò dell’Abbate olasz festőtől. La Hyre művészete főként vallásos témájú festményekre összpontosított, és gyakran használta az allegóriákat és a mitológiát, hogy ábrázolja a bibliai történeteket. A művész általában erős fény-árnyék kontrasztokat alkalmazott, hogy dramatikus hatást érjen el a képein.

La Hyre munkásságában több olyan fontos alkotás is szerepel, amelyek megfigyelhetők a párizsi Louvre Múzeumban. Az egyik ilyen mű az "Égi hadsereg", amely egy bibliai jelenetet ábrázol, és ahol La Hyre a kompozíciót az emberek és az angyalok szimmetrikus csoportjainak megosztásával hozta létre. Másik híres festménye a "Megváltó keresztútja", amelyen Jézus szenvedése látható. Laurent de La Hyre munkássága a francia barokk festészet egyik legfontosabb része volt, és a művészete nagy hatással volt a korabeli francia művészetre. Munkái számos híres francia templomban és katedrálisban találhatók, beleértve a Saint-Etienne-du-Mont templomot és a Notre-Dame katedrálist is. A művész 1656-ban halt meg Párizsban.

Tanulmányai[szerkesztés]

Thészeusz és Aithra(wd)

Első iskolája[szerkesztés]

La Hyre első iskolája a jezsuita iskola volt. Nem sokáig maradt ott, mert hamar rájött, hogy a művészet jön be neki.

Művészeti tanulmányok[szerkesztés]

Művészeti tanulmányait az olasz festő Niccolò dell’Abbate műhelyében kezdte, ahol a manierista stílus elemeit sajátította el. Dell'Abbate hatása nagyon erős volt La Hyre munkásságára, és sokat tanult tőle a kompozíció és a színek kezelésével kapcsolatban. Ezután La Hyre további tanulmányokat folytatott Párizsban, ahol a kor legjelentősebb festői között dolgozott és tanult. Munkássága során többek között a fény és árnyék használatát, a dinamikus kompozíciókat és a drámai hatást hangsúlyozó technikákat tanulta meg. Egy idő után munkái miatt sok megrendelést kapott, amelyeket templomok, katedrálisok és más fontos helyek számára készített. Ezek a munkák többnyire vallásos témájúak voltak, és sokszor a már említett allegorikus és mitológiai elemeket is tartalmaztak.

Jegyzetek[szerkesztés]