Lőpor turmix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lőpor turmix
(Gunpowder Milkshake)
2021-es amerikai–német–francia film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőNavot Papushado
Producer
  • Andrew Rona
  • Alex Heineman
Műfaj
  • thrillerfilm
  • fegyveres lányok
ForgatókönyvíróNavot Papushado
Főszerepben
ZeneFrank Ilfman
OperatőrMichael Seresin
VágóNicolas De Toth
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok

Németország

Franciaország
Nyelvangol
Játékidő114 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2021. július 15. (Izrael, Irak)
  • 2021. augusztus 19. (Magyarország)[1]
  • 2021. szeptember 8. (Dél-Korea)
  • 2021. december 2. (Németország)
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Lőpor turmix (eredeti cím: Gunpowder Milkshake) 2021-ben bemutatott német-amerikai-francia akció-thriller film, amelyet Navot Papushado rendezett. A forgatókönyvet Papushado és Ehud Lavski írta. A főszerepben Karen Gillan, Carla Gugino, Michelle Yeoh és Angela Bassett látható.

A film gyártását a 2018-as Amerikai Filmpiacon jelentették be. A szereposztási bejelentések 2019 folyamán történtek, kezdve Gillannal januárban, a forgatás pedig 2019 júniusa és augusztusa között zajlott Berlinben.

A Lőpor turmix 2021. július 14-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban a Netflix forgalmazásában, Magyarországon augusztus 19-én mutatta be a Prorom Entertainment Kft. A StudioCanal július 21-én mutatta be a franciaországi mozikban, Németországban pedig 2021. december 2-án. A projekt vegyes kritikákat kapott az értékelőktől.

Cselekmény[szerkesztés]

A tizenkét éves Sam egy étkezdében ebédel; visszaemlékezésben kiderül, hogy bérgyilkos anyja, Scarlet egy rosszul sikerült megbízás után elhagyta a várost. Fegyveres férfiak érkeznek, hogy megöljék Scarletet, de a lány mindegyikkel végez és elmenekül.

Tizenöt évvel később Sam bérgyilkosként dolgozik a HR-es Nathannek, ugyanannál a cégnél, amelynél Scarlet is dolgozott. Nathan új munkát ad Samnek: meg kell ölnie egy férfit, aki pénzt lopott a cégtől, és vissza kell hoznia azt. Sam elmegy egy könyvtárnak álcázott fegyverraktárba, hogy újakra cserélje elavult fegyvereit. Ott találkozik Anna May-jel, Madeline-nel és Florence-szel - Scarlet három korábbi bűntársával. Fontolóra veszik, hogy megölik őt, amiért bejelentés nélkül megjelent, de meggondolják magukat, amikor megtudják a nő kilétét. Tiszta fegyvereket adnak neki a munkához.

Sam behatol az egyik hotelszobába, hogy visszaszerezze az ellopott pénzt, majd hasba lövi a felelős férfit, amikor az a csörgő telefonjáért nyúl. A hívást lehallgatva kiderül, hogy a férfi azért lopta a pénzt, hogy megmentse elrabolt kislányát, és egy közeli bowlingpályára kell vinnie, hogy elcserélje érte. Sam elviszi a férfit egy céggel kapcsolatban álló magánorvoshoz kezelésre, és beleegyezik, hogy ő maga intézi a cserét.

Nathan tudomást szerez a tervéről, és három bérgyilkost küld, hogy megállítsák és visszaszerezzék a pénzt; Sam elintézi őket, mielőtt folytatná tervét. Az álarcosok átadják neki a lányt, Emilyt, mielőtt a pénzzel együtt visszavonulnának; Sam üldözőbe veszi őket, de a férfiak felveszik a harcot vele, aminek következtében súlyosan megsebesülnek, az ellopott pénz pedig megsemmisül.

Eközben Nathan megtudja, hogy az egyik bérgyilkos, akit Sam egy korábbi megbízása során megölt, Jim McAlister, egy hatalmas bűnszervezet vezetőjének fia volt. Hogy elkerülje a konfliktust, Nathan elárulja Sam információit és tartózkodási helyét, hogy megöljék. Sam visszatér az orvoshoz, hogy újra összehozza Emilyt az apjával, de megtudják, hogy a férfi belehalt sérüléseibe. Nathan három embere szintén az orvosnál van, hogy kezelést kérjenek a korábbi harcuk miatt, és parancsot kapnak a lány megölésére. Az orvos befecskendez Samnek egy szérumot, ami tehetetlenné teszi a karjait. Sam megkéri Emilyt, hogy ragasszon a kezéhez egy kést és egy fegyvert, amikkel megöli a három férfit. Újabb bérgyilkosok érkeznek az épületbe, de Sam és Emily elmenekül Sam kocsijával; Emily kormányoz, míg Sam a pedálokat kezeli.

Sam kap egy SMS-t Nathantől, amelyben megadja neki egy menedékház címét, ahol a meneküléshez szükséges felszereléseket találhatja meg. Ő és Emily elmennek oda, és összefutnak Scarlettel, aki elárulja lányának, hogy mindvégig távolról figyelte őt. Amikor a fegyveresek megérkeznek, hogy megöljék Samet, Scarlet egy rejtett menekülési útvonalon keresztül vezeti őket. Sikerül megszökniük, és visszatérnek a könyvtárba, ahol a könyvtárosok dühösen kérdezik, hogy Scarlet miért nem próbált kapcsolatba lépni velük, amikor eltűnt. Az érkező fegyveresek félbeszakítják őket. Sam megpróbálja feltartóztatni őket, de miután legyőzik, Scarlet közbelép, hogy megmentse. A könyvtárosok fontolgatják, hogy elmenekülnek Emilyvel, de úgy döntenek, hogy csatlakoznak a harchoz.

Az összes fegyverest megölik, kivéve Virgilt, Jim McAlister unokaöccsét, aki megöli Madeline-t és elrabolja Emilyt. Virgil felhívja Samet, aki felajánlja, hogy feladja magát az étkezdében Emily szabadságáért cserébe. Sam megérkezik Jim McAlisterhez, aki elmagyarázza, hogy néhai fiának négy idősebb nővére volt, akikhez Jim nem tudott viszonyulni, mivel nem ért a nőkhöz. Jim meg akarja kínozni Samet, Emily pedig végignézi, de Scarlet, Anna May és Florence fegyverrel érkezik, hogy kiszabadítsa őket. Sam elviszi Emilyt és elhagyja az éttermet, mielőtt a három nő megöli Jimet és az összes emberét.

Egy idő után Sam bocsánatot kér Emilytől, amiért megölte az apját, és Emily megbocsát neki. Emily cserkészlánynak álcázva megy Nathan házához. Sam az életével fenyegeti, ha nem tér vissza a céghez, és nem fújja le a lány elleni merényletet. Sam, Emily, Scarlet, Anna May és Florence ezután együtt mennek le a tengerpartra.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Sam Karen Gillan Nemes Takách Kata
Scarlet Lena Headey Bertalan Ágnes
Emily Chloe Coleman
Jim McAlester Ralph Ineson Schneider Zoltán
Virgil Adam Nagaitis
Dr. Ricky Michael Smiley Kautzky Armand
Madeleine Carla Gugino Györgyi Anna
Florence Michelle Yeoh Fehér Anna
Anna May Angela Bassett Pikali Gerda
Nathan Paul Giamatti Kerekes József
Yankee Ivan Kaye Törköly Levente
orosz bűnöző Ed Birch Hamvas Dániel

Gyártás[szerkesztés]

A projektet az éves amerikai filmpiacon jelentették be 2018 áprilisában, a StudioCanal és a The Picture Company szerezte meg a film jogait.[2] 2019 januárjában Karen Gillan szerepet kapott a filmben.[3] Februárban Lena Headey, áprilisban Angela Bassett, májusban pedig Paul Giamatti, Michelle Yeoh, Carla Gugino és Ivan Kaye csatlakozott a szereplőgárdához.[4][5][6][7][8][9] 2019 júniusában Adam Nagaitis és Ralph Ineson csatlakozott a filmhez.[10][11] A forgatás 2019. június 3-án kezdődött és 2019. augusztus 20-án fejeződött be Berlinben.[12][13]

2019. december 16-án jelentették be, hogy Frank Ilfmant szerződtették a film zenéjének megalkotására.[14] A filmzenei album 2021. július 14-én jelent meg a Milan Records kiadásában.[15]

Bevétel[szerkesztés]

2021. augusztus 1-jéig a film világszerte 698 593 dolláros bevételt ért el.

Franciaországban a Lőpor turmix a Kaamelott: The First Chapter, a Space Jam: Új kezdet, az Idő és a Spirál: Fűrész hagyatéka mellett jelent meg. A film az első héten 103 moziból mindössze 63 795 dollárt hozott, ezzel a 22. helyen végzett a jegypénztáraknál A nomádok földje mögött (70 923 dollár a hetedik héten).[16]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gunpowder Milkshake című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  2. Fleming, Mike Jr.: Studiocanal, Picture Co Land 'Gunpowder Milkshake'; Next Pic For 'Big Bad Wolves' Aharon Keshales & Navot Papushado. Deadline Hollywood , 2018. április 23.
  3. Kit, Borys: Karen Gillan to Star in Assassin Action Movie 'Gunpowder Milkshake' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2019. január 8.
  4. Fleming, Mike Jr.: Game Of Thrones' Lena Headey To Star In 'Gunpowder Milkshake. Deadline Hollywood , 2019. február 6.
  5. N'Duka, Amanda: Angela Bassett Joins Lena Headey & Karen Gillan In 'Gunpowder Milkshake'. Deadline Hollywood , 2019. április 25.
  6. Kit, Borys: Paul Giamatti Joins Karen Gillan in Assassin Thriller 'Gunpowder Milkshake' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2019. május 6.
  7. Kit, Borys: Michelle Yeoh Joins Karen Gillan in Assassin Thriller 'Gunpowder Milkshake'. The Hollywood Reporter, 2019. május 10.
  8. Fleming, Mike Jr.: Carla Gugino Joins 'Gunpowder Milkshake'. Deadline Hollywood , 2019. május 16.
  9. (May 26, 2019). "'Vikings' Star Ivan Kaye Completes the Stellar Cast of High-Profile Action Thriller 'Gunpowder Milkshake'". Sajtóközlemény.
  10. Kroll, Justin: 'The Terror' Star Adam Nagaitis Joins 'Gunpowder Milkshake' (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]], 2019. június 5. (Hozzáférés: 2019. június 24.)
  11. Marc, Christopher: EXCLUSIVE: Character Actor Ralph Inseon From 'The Witch' and 'Game of Thrones' Expected To Have A Role In Action Flick 'Gunpowder Milkshake'. HN Entertainment , 2019. június 7. [2020. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 24.)
  12. 'Gunpowder Milkshake' Completes its Stellar Cast with 'Vikings' Star Ivan Kaye. Ivan Kaye Source , 2019. május 23. (Hozzáférés: 2019. augusztus 28.)
  13. Marc, Christopher: EXCLUSIVE: Female-Led Action Flick 'Gunpowder Milkshake' Starring 'Avengers: Endgame's Karen Gillan and. HN Entertainment , 2019. március 24. [2020. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 24.)
  14. Frank Ilfman to Score Navot Papushado's 'Gunpowder Milkshake'. Film Music Reporter , 2019. december 16.
  15. Gunpowder Milkshake' Soundtrack Album Details. Film Music Reporter , 2021. július 9.
  16. French 2021 Weekend 29. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. augusztus 1.)

További információk[szerkesztés]