Kriogén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kriogén
(850 – 635 millió évvel ezelőtt)
Előző időszak
Következő időszak
Tonium
Ediakara
Környezeti jellemzők
(átlagos értékek az időegységen belül)

A kriogén földtörténeti időszak, amely mintegy 850 millió évvel ezelőtt kezdődött és 635 millió évvel ezelőtt ért véget. A neoproterozoikum földtörténeti idő középső időszaka, amely a toniumot követte és az ediakarát előzte meg.[1]

A kriogén elnevezés, illetve a latin cryogenium és angol cryogenian elnevezések a görög krüosz, „hideg” és geneszisz, „születés” szavakból származnak.

Éghajlat[szerkesztés]

A kriogén idején történtek ismereteink szerint a Föld eddigi legnagyobb eljegesedései. Két olyan periódus is lehetett, amikor a hógolyó-Föld elmélet szerint a bolygó egészét jégpáncél boríthatta.[2] Ezek közül az első a sturti eljegesedés, amely 735 millió évvel ezelőtt kezdődött és 700 millió évvel ezelőtt zárult, a második a marinoi eljegesedés, amely 660 millió évvel ezelőttől 635 millió évvel ezelőttig tartott. Az időszak ezekről az eljegesedésekről, az időszak hideg éghajlatáról kapta a nevét.

Az eljegesedések nyomát az időszakból származó üledékek jelzik, amelyek olyan területeken is előbukkannak, amelyek ebben az időszakban vélhetően az Egyenlítőnél helyezkedtek el.[3] Ez az üledékes kőzet a tillit, amely a finom szemcsés tengeri üledékből és az abba hullott, gleccserek által szállított durva szemcsékből, sőt hatalmas kőtömbökből jött létre. Ehhez hasonló jelenség az úgynevezett dropstone, ami a partokról leszakadó jéghegyekkel a szárazföldtől távol került az üledékbe.

Ősföldrajz[szerkesztés]

A kriogén idején szakadt szét a Rodinia szuperkontinens és kezdett kialakulni a Pannotia szuperkontinens. Ezzel kezdődik az asszinti orogén ciklus, ami hegységképződéssel és vulkanizmussal járt. A kriogénre az asszinti ciklus konkpidi szakasza esik, ausztráliai, dél-amerikai és afrikai kiemelkedésekkel.

Élővilág[szerkesztés]

A szivacsok[4][5] és a Arcellinida amőbák[6] legrégebbi ismert fosszíliái a kriogénből ismertek.

Meghatározása[szerkesztés]

A tudományos közéletben még nem történt meg a kriogén időszak közmegegyezéses kijelölése (ahogy például az ediakara időszak meghatározásáról 2004-ben döntött a Geológiai Tudományok Nemzetközi Szövetsége). Így határait csak kőzetek kormeghatározása jelöli és nem valamely bizonyítottan szisztematikus globális esemény (például bizonyos élőlények kipusztulása, illetve megjelenése). Ez problémát jelent, mivel a kőzetek kormeghatározása nehézkes és ki van téve a laboratóriumi hibáknak. A fosszíliák segítségével történő kormeghatározás sokkal könnyebb, akár a kőzet fellelésének helyszínén is elvégezhető.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. International Stratigraphic Chart. International Commission on Stratigraphy, 2010. (Hozzáférés: 2015. április 2.)
  2. Hoffman, P.F. 2001. Snowball Earth theory
  3. Dave Lawrence: Microfossil lineages support sloshy snowball Earth. Geotimes, 2003
  4. Love et al. (2009). „Fossil steroids record the appearance of Demospongiae during the Cryogenian period [1]”. Nature. DOI:10.1038/nature07673.  
  5. Discovery of possible earliest animal life pushes back fossil record, 2010. augusztus 17.
  6. Porter, S.A., and Knoll, A.H. (2000). „Testate amoeba in the Neoproterozoic Era: evidence from vase-shaped microfossils in the Chuar Group, Grand Canyon”. Paleobiology 26 (3), 360–385.. o.