I. e. 240

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 240 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es évek

Évek: i. e. 245i. e. 244i. e. 243i. e. 242i. e. 241i. e. 240i. e. 239i. e. 238i. e. 237i. e. 236i. e. 235

Események[szerkesztés]

Karthágó[szerkesztés]

  • A Tuniszt elfoglaló lázadó zsoldossereg két vezére, Spendius és Mathos rábeszéli a líbiai sorozott katonákat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, valamint meggyőzik a környező városokat és falvakat, hogy ők is lázadjanak fel. Gesco karthágói parancsnokot túszul ejtik. Ami eleinte az elmaradt zsold fölötti vitának indult, mostanra kiterjedt felkeléssé, a zsoldosháborúvá terebélyesedik.
  • A zsoldosokhoz csatlakozott líbiaiak ostrom alá veszik a Karthágóhoz lojális maradt Uticát és Hippacritaet.
  • Karthágó Nagy Hanno vezetésével sereget küld ellenük, de vereséget szenved a zsoldosoktól az uticai csatában. Hanno mellé kinevezik Hamilkar Barkaszt, akinek sikerül felmentenie az ostromlott Uticát. Ezután megkapja a főparancsnokságot és a Bagradas folyónál megfutamítja a zsoldossereget, majd az átálló numida zsoldosok segítségével újabb vereséget mér rájuk.

Róma[szerkesztés]

  • Caius Claudius Centhót és Marcus Sempronius Tuditanust választják consulnak.
  • Róma – a szövetséges Szürakuszai kivételével – uralma alá vonja egész Szicíliát és egy légiót állomásoztat a szigeten.

Kultúra és tudomány[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 240 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.