I. e. 238

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as évek

Évek: i. e. 243i. e. 242i. e. 241i. e. 240i. e. 239i. e. 238i. e. 237i. e. 236i. e. 235i. e. 234i. e. 233

Események[szerkesztés]

Karthágó[szerkesztés]

  • A zsoldosháborúban Hamilcar Barca elvágja a Karthágót ostromló zsoldosok utánpótlását, így azok kénytelenek elvonulni. Vonulásuk közben zaklatja, majd beszorítja őket a Fűrész-szurdokba (amely az alakjáról kapta a nevét). Itt blokád alá veszi őket, majd teljes győzelmet arat a kitörő zsoldosokon. A csata után állítólag 40 ezer foglyot végeztet ki.
  • A korábban fellázadt líbiai városok Utica és Hippacritae kivételével megadják magukat.
  • Hamilcar ostrom alá veszi a zsoldosok fő bázisát Tuniszban. A korábban elfogott vezéreiket a falak előtt keresztre feszítteti. A zsoldosok egy kitörés során elfognak néhány karthágói főtisztet, akiket szintén keresztre feszítenek. Hamilcar végül legyőzi a lázadókat és elfogja a vezérüket. Ezután ostrommal elfoglalják Uticát és Hippacritaet, véget vetve a felkelésnek.

Róma[szerkesztés]

  • Tiberius Sempronius Gracchust és Publius Valerius Faltót választják consulnak.
  • Róma hadat üzen Karthágónak a Szardínia feletti uralomért, de az első pun háborúban és a zsoldosháborúban kivéreztetett Karthágó feladja a szigetre vonatkozó igényeit.
  • Valerius a Pó-síkságon élő kelta boiusok és ligurok ellen visel hadat. Első alkalommal elhamarkodott támadása kudarcot vall és - tiltakozása ellenére - erősítést küldenek neki. Másodjára győzelmet arat a kelták felett.

Perzsia[szerkesztés]

Egyiptom[szerkesztés]

  • Felállítják a kanopusz-dekrétum kőtábláját III. Ptolemaiosz és felesége Bereniké tiszteletére. A három írással (görög, demotikus, hieroglif) írt szöveg a 19. században nagy segítséget jelent az egyiptomi írás megfejtéséhez.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 238 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.