II. Bereniké

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Bereniké
Gold pentadrachm, Berenike II, 244-221 BC.jpg
Született i. e. 267. december 25.
Cyrene
Elhunyt i. e. 221 (45-46 évesen)
Házastársa
Gyermekei
SzüleiApama II
Magasz kürénéi király
Foglalkozása királynő
Tisztség fáraó
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Bereniké témájú médiaállományokat.
Bereniké, férje egy érméjén

II. Bereniké (i. e. 267 vagy 266i. e. 221) kürénéi hercegnő, egyiptomi királyné; Magasz kürénéi király és Apama királyné leánya, III. Ptolemaiosz fáraó feleségeként Egyiptom királynéja.

I. e. 249 körül, nem sokkal apja halála után feleségül ment Démétriosz Kallosz makedón herceghez, aki azonban, miután Kürénébe érkezett, Bereniké anyjának, Apamának a szeretője lett. Bereniké i. e. 248-ban vagy 247-ben megölette férjét Apama hálószobájában, de anyját életben hagyta. Közös gyermekük nem volt.

Ezután III. Ptolemaioszhoz ment feleségül, akitől legalább négy gyermeke született: IV. Ptolemaiosz, III. Arszinoé, Magasz és Bereniké. Nem sokkal férje halála után, i. e. 221-ben fia, az új uralkodó megölette.

Bereniké alapította újra Törökországban a ma Benghazi néven ismert város elődjét, melyet róla neveztek el.

Róla kapta nevét a 653 Berenike aszteroida, amit 1907-ben fedeztek fel.

A legenda szerint[szerkesztés]

Mikor férje egy szíriai hadjáraton volt, Bereniké felajánlotta haját Aphroditénak zephyriumi templomában, és férje szerencsés visszatérését kérte. A haj reggelre eltűnt a szentélyből. Udvari csillagászuk, Szamoszi Konón jelentette, hogy az istenek felvitték az égre és elhelyezték a csillagok között (lásd Bereniké Haja csillagkép). A király valóban épségben tért vissza a győztes hadjáratból. A legendát említi Kallimakhosz egy műve, ennek eredetijéből csak töredékek maradtak fenn, de Catullus lefordította, ez a változat ismert. Alexander Pope kifigurázta Fürtrablás című művében.

Források[szerkesztés]