I. e. 241

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es évek

Évek: i. e. 246i. e. 245i. e. 244i. e. 243i. e. 242i. e. 241i. e. 240i. e. 239i. e. 238i. e. 237i. e. 236

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

 • III. Ptolemaiosz egyiptomi fáraó és II. Szeleukosz szeleukida király békét köt, véget vetve a harmadik szíriai háborúnak. Ptolemaiosz nagy győzelmet arat, elnyeri Antiókhiát, Kilikiát, Trákiát és Epheszoszt. A ptolemaida Egyiptom hatalma csúcsán áll.
 • IV. Agisz spártai király legfőbb támogatója, Lüszandrosz ephorosz hivatali ideje lejár és amikor a királyt elhívják, hogy teljesítse szövetségesi kötelezettségét az aitóliabeliek ellen, a reformjait ellenzők visszahívják a száműzött II. Leónidasz királyt. Agisz visszatértekor egy templomban keres menedéket, de kiadják, elítélik és kivégzik. Fivére, Arkhidamosz Messzéniába menekül.
 • Az Akháj Szövetség vezetője, Aratosz legyőzi az aitóliabellieket. A továbbiakban a demokratikus kormányzatok felállítását támogatja a Peloponnészoszon.
 • Meghal I. Eumenész pergamoni király. Helyét unokaöccse, I. Attalosz veszi át.

Itália és Észak-Afrika[szerkesztés]

 • Rómában Aulus Manlius Torquatus Atticust és Quintus Lutatius Cercót választják consulnak.
 • Március 10 – az előző évi consul, Caius Lutatius Catulus az aegates-szigeteki csatában döntő vereséget mér a blokád alatt tartott Lilybaeum és Drepanum felmentésére érkező karthágói flottára.
 • Karthágó békét kér, hajlandó lemondani Szicíliáról és 3200 talentum hadisarcot fizet. Véget ér az első pun háború.
 • A Karthágó által fizetett mintegy 20 ezer zsoldost átszállítják Szicíliáról Észak-Afrikába, ahol követelik elmaradt bérüket. Hanno megpróbálja meggyőzni őket, hogy tekintettel az állam csődközeli helyzetére, kevesebbel is beérjék, de a zsoldosok elfoglalják Tuniszt és még több pénzt követelnek.
 • Rómában a győzelem emlékére felépítik Iuturna templomát. Egy tűzvészben elpusztul a Vesta-templom. Elkészül a Via Aurelia.

Kína[szerkesztés]

 • A megerősödött Csin állam hatalmától megijedve a többi hadakozó fejedelemség, Csu, Csao, Vej, Jan és Han államok összefognak, de egyesült haderejük a Hangu-hágónál vereséget szenved. Csu fővárosát keletebbre költöztetik, hogy távolabb legyen a Csin jelentette fenyegetéstől.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 241 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.