I. e. 219

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 219 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as évek

Évek: i. e. 224i. e. 223i. e. 222i. e. 221i. e. 220i. e. 219i. e. 218i. e. 217i. e. 216i. e. 215i. e. 214

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Elkezdődik a negyedik szíriai háború. III. Antiokhosz szeleukida király elfoglalja az egyiptomiaktól Szeleukeia Pieria kikötőjét, valamint bevonul Föníciába és megszállja Türoszt és Ptolemaiszt. Ezután hosszas tárgyalások kezdődnek, melynek során Antiokhosz megszilárdítja uralmát a megszállt területeken, Szoszibiosz egyiptomi főminiszter pedig megerősíti és átszervezi a szétzilálódott hadsereget.
  • Alexandriában III. Kleomenész volt spártai király megszökik a házi őrizetből és felkelést próbál szervezni. Miután nem jár sikerrel, öngyilkos lesz.
  • Spártában két évnyi rákényszerített oligarchikus kormányzás után ismét két királyt választanak: Lükurgoszt és a kiskorú III. Agészilaoszt.
  • A szövetséges-háborúban az Aitóliai Szövetség megtámadja Aigira és Dümé városokat a Peloponnészoszon, kifosztják a makedóniai Dion városát és lerombolják a dodonai szentélyt. A makedónok eközben elfoglalják Ambrakoszt Épeiroszban és benyomulnak Aitóliába.

Karthágó[szerkesztés]

  • Hannibal ostrom alá veszi az ibériai Saguntum városát, amivel megsérti az i.e. 226-ban Rómával kötött egyezményt. Hannibal arra hivatkozik, hogy a szerződés az Ebro folyót írja elő határvonalnak és a város attól délre fekszik. Saguntumnak barátsági szerződése van Rómával, amely így tiltakozó követséget küld Karthágóba. Az ostrom nyolc hónapig tart és ezalatt Hannibal is megsebesül.

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Aemilius Paullust és Marcus Livius Salinatort választják consulnak.
  • A rómaiak kelet felé terjeszkedve elfoglalják a velük szövetséges venetusok szomszédságában lévő Hisztria-félszigetet.
  • A rómaiak védelme alatt álló városok támadása miatt Paullus consul átkel Illíriába és elkezdődik a második római-illír háború. Pharoszi Démétriosz illír vezér meggyilkoltatja uralma ellenfeleit és megerődíti Dimallumot. A rómaiak hét nap alatt elfoglalják a várost, majd Pharosznál nyílt csatára kényszerítik az illíreket és döntő vereséget mérnek rájuk. Démétriosz V. Philipposz makedón királyhoz menekül.

Kína[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 219 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.