Koszmosz–7

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koszmosz–7 (oroszul: Космос 7), a Koszmosz műholdak a szovjet műszeres mesterséges műhold-sorozata tagja. Ionoszféra kutató, valamint felderítő műhold.

Küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szolgálati feladata a Koszmosz–4 műholddal megegyező volt. Katonai felderítő feladatot látott el, illetve a Starfish Prime keretében végrehajtott amerikai magas légköri atomrobbantás utáni sugárzás színtett mérte, biztosítva a Vosztok–3 és Vosztok–4 csoportos űrrepülés veszélytelenségét.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kettős, katonai és polgári (tudományos) rendeltetésű, az OKB–1 tervezőirodában kifejlesztett műhold. A Zenyit–2 emeber szállítására fejlesztendő űreszköz, hasznos terében helyezték el a műszereket.

1962. július 28-án a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Vosztok–2 rakétával juttatták alacsony Föld körüli pályára. A 90 perces, 64.9 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya elemei: perigeuma 197 kilométer, az apogeuma 221 kilométer volt. Hasznos tömege 4610 kilogramm. Energiaellátását kémiai akkumulátorok biztosították, élettartamuk 10 nap volt.

A Föld felső atmoszférája fontos szerepet játszik a felszíni és a műholdas kommunikációban és navigációban, sűrűsége befolyásolja az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak élettartamát. A fedélzeten elhelyezett rádióadók által sugárzott jelek fáziskülönbségének méréséből következtetéseket lehet levonni az ionoszféra szerkezetéről. Az éjszakai ionoszféra F-rétege magasságbeli és kiterjedésbeli inhomogenitásainak mérése a 20 MHz-es fedélzeti adó jeleinek fluktuációváltozásaiból történt. Kamerái SZA-10 (0,2 méter felbontású), SZA-20 (1 méter felbontású) típusú eszközök voltak. Ez volt az első felderítő műhold, amely értékelhető felvételeket készített.

1962. augusztus 1-én földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Koszmosz–7. nasa.gov. (Hozzáférés: 2012. november 30.)
  • Koszmosz–7. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2013. április 6.)

Elődje:
Koszmosz–6

Koszmosz-program
1962

Utódja:
Koszmosz–8