Koszmosz–28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Koszmosz–28
Gyártó RKK Enyergija
Típus Zenyit–2
Indítás dátuma 1964. április 4.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér 31. indítóállása
Hordozórakéta Vosztok–2 hordozórakéta
COSPAR azonosító 1964-017A
SCN 00779

A Koszmosz–28 (oroszul: Космос–28) a Koszmosz műhold a szovjet műszeres mesterséges műhold-sorozat tagja. Zenyit–2 felderítő műhold.

Küldetés[szerkesztés]

Meghatározott programot hajtott végre, adatgyűjtését folytatott a Föld sugárzási övezeteinek vizsgálatához. Szolgálatával az emberrel végrehajtott űrrepüléseket segítette.

Jellemzői[szerkesztés]

Az OKB–1 tervezőirodában kifejlesztett műhold. A Zenyit–2 az ember szállítására kifejlesztett Vosztok űrhajó műholddá fejlesztett változata volt, hasznos terében helyezték el a műszereket.

1964. április 25-én a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Vostok–2 (8А92) típusú hordozórakétával juttatták alacsony Föld körüli pályára. A 90,38 perces, 65 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya elemei: perigeuma 205 kilométer, az apogeuma 378 kilométer volt. Hasznos tömege 4730 kilogramm. A sorozat felépítését, szerkezetét, alapvető fedélzeti rendszereit tekintve egységesített, szabványosított tudományos-kutató űreszköz. Áramforrása kémiai akkumulátor, szolgálati ideje maximum 12 nap.

A Föld felső atmoszférája fontos szerepet játszik a felszíni és a műholdas kommunikációban és navigációban, sűrűsége befolyásolja az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak élettartamát. A fedélzeten elhelyezett rádióadók által sugárzott jelek fáziskülönbségének méréséből következtetéseket lehet levonni az ionoszféra szerkezetéről. Az éjszakai ionoszféra F-rétege magasságbeli és kiterjedésbeli inhomogenitásainak mérése a 20 MHz-es fedélzeti adó jeleinek fluktuációváltozásaiból történt. Kamerái SZA-10 (0,2 méter felbontású), SZA-20 (1 méter felbontású) típusú eszközök voltak. Elektrosztatikus gömbcsapdával is felszerelték.

Május 3-án földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Elődje:
Koszmosz–27

Koszmosz-program
1964

Utódja:
Koszmosz–29