Kornfeld Móric

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kornfeld Móric

Báró Kornfeld Móric (Budapest, 1882. december 30.Washington DC, USA, 1967. november 4.) közgazdász, nagyiparos, bankár, politikus, iregi földbirtokos. 1927-től 1944-ig a Felsőház tagja.[1]

Életútja[szerkesztés]

Apja Kornfeld Zsigmond a Magyar Általános Hitelbank vezérigazgatója volt.

A Ganz-Danubius Gyár igazgatója, majd vezérigazgatója volt 1905 és 1918 között, majd az 1920-as évektől a Weiss Manfréd Művek igazgatója. 1927-ben apja emlékére megalapította a Magyar Szemle Társaságot.

A katolikus vallású zsidók érdekvédelmi szervezetének, a Szent Kereszt Egyesületnek alapítója. Az egyesület a holokauszt idején több száz ember életét mentette meg. Sógorával, Chorin Ferenccel együtt megteremtette a Magyar Nemzet című náciellenes újság kiadásának anyagi alapjait.[2] Budapesten nősült 1913. június 6-án.

Egyike volt azoknak, akiket a második világháború alatt, Magyarország német megszállása után a Gestapo elfogott, és Németországba szállított. Később semleges területre menekítették a családjával együtt, gazdasági érdekeltségeinek átadása fejében.

Fia Kornfeld Tamás, aki fiatalon Pécsett tanult, később az Egyesült Államokban[3] orvostanhallgató, ahol később tankönyveket is írt, és aneszteziológia-professzorként dolgozott.

Műve[szerkesztés]

  • Trianontól Trianonig Tanulmányok, dokumentumok (Közreadja Széchenyi Ágnes, Corvina Kiadó Kft, 2006) ISBN 963-13-5546-2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kornfeld Móric | Holokauszt Emlékközpont
  2. Egy konzervatív földesúr: Kornfeld Móric
  3. A Weiss, Chorin, és a Mauthner család negyven tagja a németekkel kötött „szerződés" keretében elhagyhatta az országot, őket a semleges Portugáliába és Svájcba szállították.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]