Chorin Ferenc (üzletember)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chorin Ferenc
Chorin Ferenc
Chorin Ferenc
Született 1879. március 3.
Budapest
Elhunyt 1964. november 5. (85 évesen)
New York
Állampolgársága magyar
SzüleiChorin Ferenc
Foglalkozása ügyvéd,
üzletember
A Wikimédia Commons tartalmaz Chorin Ferenc témájú médiaállományokat.

Chorin Ferenc (Budapest, 1879. március 3.New York, 1964. november 5.) gyár- és bányatulajdonos, idősebb Chorin Ferenc fia, a Horthy-rendszer egyik legismertebb és legbefolyásosabb üzletembere volt.

Élete[szerkesztés]

Chorin Ferenc 1879. március 3-án született Budapesten jómódú, zsidó-magyar család gyermekeként. Dédapja Chorin Áron a hírneves aradi főrabbi. Tanulmányait Budapesten és Berlinben végezte. 1901-ben jogi doktori, 1904-ben ügyvédi végzettséget szerzett. 1918-ban felfüggesztette az ügyvédi pályáját és kinevezték a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. vezérigazgatójává, édesapja 1925-ben bekövetkezett halála után pedig a vállalat elnöke lett. 1919-ben kikeresztelkedett. 1925-ben megválasztották a Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnökévé, 1928-tól 1942-ig pedig az elnöki tisztséget látta el. 1925-ben ő alapította meg a Munkaadó Központot, melynek első elnöki pozícióját is ő látta el. 1927-ben a felsőház tagja lett. Az 1944 márciusában bekövetkező német megszállás után vagyonát kénytelen volt átadni a németeknek, s ennek fejében a Gestapo közreműködésével elhagyhatta Magyarországot. A második világháború után anyagilag segítette a Portugáliában élő, hatalmát és egzisztenciáját vesztett Horthy Miklós kormányzót. 1947-ben New Yorkban telepedett le, ahol számos üzleti vállalkozást alapított, emellett a Magyar Nemzeti Bizottmány társelnöki pozícióját is ellátta. 1964. november 5-én hunyt el New Yorkban.

Horthyhoz fűződő kapcsolata[szerkesztés]

A jómódú zsidóság Horthyhoz fűződő barátságát egyesek, többek között Karsai László történész, vitatják és szerintük csak érdekkapcsolat volt köztük és a kormányzó között. Dr. Czettler Antal történész szerint azonban Karsai véleménye korszerűtlen és a marxista magyar történetírást idézi fel. Mindenesetre az a tény, hogy Chorin és Horthy között a portugáliai támogatás ideje alatt már nyilvánvalóan nem állt fenn érdekkapcsolat, mégis a barátságukra enged következtetni.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Az Andrássy úttól a Park Avenue-ig. Fejezetek Chorin Ferenc életéből, 1879–1964; sajtó alá rend., szerk., jegyz. Bán D. András, bev. Strasserné Chorin Daisy, előszó Habsburg Ottó; Osiris, Bp., 1999