Kopra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kókuszdió szárítás Kerala / India
Feldolgozáshoz előkészített kopra, (Puka Puka)

A kopra a kókuszdió kiszárított húsa, amely kókuszolaj és számos takarmány alapanyaga. A név a maláj koppara szóból származik, ami szárított húst jelent.

Felhasználása[szerkesztés]

A kopra előállítása több lépésben történik. Először a kókuszdiót meghámozzák és kettévágják. A kókusztejet kinyerik, majd a félbevágott termést kemencében, fűtött kamrában vagy egyszerűen a napon kiszárítják. Ez utóbbi jó minőséget nyújt, viszont sokkal lassabb. Átlagosan hat-nyolc kókuszdióból állítható elő egy kilogramm kopra.[1] A kiszárított anyagból kókuszolajat préselnek, a maradékot pedig állati takarmányként hasznosítják.

Gazdasági jelentősége[szerkesztés]

A Fülöp-szigetek legfontosabb exportcikke és deviza bevételi forrása is, de Indonézia és Malajzia is komoly szereplője a piacnak. A gazdasági világválság alatt ennek a terméknek az ára is csökkent, így már nem érte meg annyira a termelése, de 2010-ben ennek az ára is meredeken emelkedett. A koprából készült kókuszolaj más növényi olajokkal versenyez ipari felhasználási területeken.[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/kokusz.html www.terebess.hu - Kókusz
  2. http://bethge.freepage.de/kopra.htm Archiválva 2012. március 9-i dátummal a Wayback Machine-ben - Kopra, a szárított kókusz (német)