Kopacz Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kopacz Mária
Született 1941. december 21. (79 éves)
Marosvásárhely
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása író,
grafikus,
festő

Kopacz Mária (Marosvásárhely, 1941. december 21. –) erdélyi magyar író, neoavantgárd grafikus és festő.

Életútja[szerkesztés]

A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafikai szakán szerezte diplomáját (1967). A szürrealista látásmódhoz közelálló grafikai munkái rajzban, ill. a rézkarc és rokon technikákban készülnek. Egyéni kiállításai voltak Kolozsvárt, Bukarestben, Nagyváradon, Nagybányán, majd külföldön: Bázelben, Zürichben, Budapesten, Bécsben, Pisában. Családi kapcsolatai révén 1996-ban Kolozsvárról Magyarországra, Szentendrére telepedett át.

Munkássága[szerkesztés]

Már főiskolás korától, 1964-től rendszeresen illusztrált; rajzait, szövegképeit, önálló grafikai munkáit közölte az Utunk, Igaz Szó, A Hét, Új Élet, Napsugár. A romániai könyvkiadók rendelésére számos fedéltervet, címlapot készített, többek közt ő illusztrálta Bocz Irma egyik magyar abc-és könyvét 1977-ben. Önálló kötetei, amelyeket maga írt és illusztrált: A babiloni karperec (Kolozsvár, 1984) című regény és Borika világkörüli sétája egy szerda délután (1985) című gyermekkönyv.

Takács Gábor: Tizenöt erdélyi művész (Scripta Kiadó, Nagyvárad, 1999) című kötetében Kopacz Máriát is bemutatta, aki a szépírás és a grafika mellett az utóbbi évtizedekben a festészetet is műveli, festményeit, grafikáit folyamatosan csoportos és egyéni kiállításokon mutatja be, Romániában Nagyváradon, Kolozsvárt, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Bukarestben és a határon túl Budapesten, Bécsben, Gyulán Sopronban, Szentendrén. Festményei színes, lírai, apokaliptikus és szürreális világképet tárnak elénk.

Kötetei[szerkesztés]

  • A babiloni karperec. Regény; Dacia, Kolozsvár-Napoca, 1984
  • Borika világkörüli sétája egy szerda délután; Cerkabella, Szentendre, 2006
  • Abban az órában. Regény; Concord Media Jelen, Arad, 2009 (Irodalmi jelen könyvek)
  • Borika és a padlás manója; Mentor, Marosvásárhely, 2010

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]