Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia
Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői
Flag of the FARC-EP.svg

Dátum 1964 - 2017
Ország Kolumbia
Típus gerillaszervezet
Méret 17.500 fő
Diszlokáció Kolumbia déli, délnyugati és keleti része.
Parancsnokok
Főparancsnok Timoleón Jimenez
Kultúra és történelem
Háborús részvétel Kolumbiai polgárháború
Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia
Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői weboldala
A FARC zászlaja

A Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői, teljes nevén a Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo ("Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői – Néphadsereg", vagy FARC-EP) Kolumbia legrégebbi, legnagyobb, leghatékonyabb és legjobban felszerelt katonai gerillaszervezete, amely 1964-1966 között jött létre, a Kolumbiai Kommunista Párt katonai szárnyaként. Becslések szerint a FARC 12-18 ezer tagot számlál, és Kolumbia területének 35-40%-a felett gyakorol ellenőrzést, leginkább a délkeleti őserdőkben és az Andok lábánál fekvő síkságokon.

A FARC-ot az USA és szövetségesei terrorszervezetként kezeli.

Áttekintés[szerkesztés]

A FARC-EP-t egy titkárság vezeti, élén a hetvenes éveit taposó Manuel Marulanda Vélez-szel (ismert még Pedro Antonio Marín és "Tirofijo" néven is), és hét másik személlyel, köztük a vezető hadparancsnokkal, Jorge Briceñóval (más néven "Mono Jojoy"). A szervezet katonai vonalakat követve épül fel, és számos városi fronttal rendelkezik. Az "-EP" (Ejército del Pueblo) végződést 1982-ben, a Hetedik Gerilla Konferencián kapta. Ez a tanácskozás azon döntésére utal, mely szerint a gerilla típusú hadviselésről fokozatosan szeretnének áttérni a hagyományos hadseregmodellre.

A FARC-EP önmagát egy Simón Bolívar nyomdokain haladó, politikai-katonai marxistaleninista szervezetként jellemzi.

Állítása szerint a vidéki szegényeket képviseli Kolumbia tehetősebb rétegeivel szemben, és ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kolumbiára gyakorolt hatását, a természetes források privatizációját, a multinacionális vállalatokat, és a jobboldali félkatonai erőszakot. A FARC-EP szerint jelenleg ezek a problémák motiválják őket a kolumbiai kormány fegyveres úton való megszerzésére. Anyagi forrásaikat számos tevékenységgel biztosítják: többek közt emberrablásokkal, zsarolással, legális vállalkozások támogatásaival, illetve a kokainkereskedelemben való közvetlen és közvetett részvétellel.

Történelmi háttér[szerkesztés]

Tevékenységek[szerkesztés]

A Gerillák főleg a kolumbiai hadsereggel harcolnak. A harcok finanszírozását a drogból fedezik pl: kokain, marihuána.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Revolutionary Armed Forces of Colombia
A Wikimédia Commons tartalmaz Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői témájú médiaállományokat.