Koko (gorilla)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koko
Fajnyugati síkvidéki gorilla
Nemenőstény
SzületettHanabi-kó (花火子)
1971. július 4.
San Franciscó-i állatkert
Elpusztult2018. június 19. (46 évesen)
Woodside, Kalifornia
Miről híres?jelnyelv használata, háziállatok tartása
A Wikimédia Commons tartalmaz Koko témájú médiaállományokat.

Hanabi-kó "Koko" (1971. július 4.2018. június 19.)[1][2] nőstény nyugati síkvidéki gorilla, mely arról vált híressé, hogy számos jelnyelvi kézjelet megtanult az amerikai jelnyelv (ASL) módosított változatából.

Élete[szerkesztés]

Oktatója és gondozója, Francine Patterson szerint Koko több mint ezer kézjelet ismert a Patterson által „gorilla jelnyelvnek” (Gorilla Sign Language – GSL) nevezett nyelvből. Más hasonló, emberszabásúakkal végzett kísérletekkel ellentétben Kokót már fiatal korától kezdve megismertették a beszélt angol nyelvvel. Beszámolók alapján Koko az angol nyelv beszélt változatából mintegy kétezer szót értett meg a jelnyelvi jelek mellett.[3] Koko életének és tanulási folyamatának részleteit Patterson és munkatársai könyvekben, tudományos cikkekben, illetve egy weboldalon tették közzé.

Az emberszabásúakkal végzett más nyelvi kísérletekhez hasonlóan Koko nyelvtudásának minőségét is vitatták. Összességében a tudósok abban egyetértettek, hogy a gorilla nem használ szintaxist és nyelvtant, illetve hogy nyelvhasználata egy emberi gyermek szintjén van.

Koko a San Franciscó-i állatkertben született és élete nagy részét a kaliforniai Woodside-ban töltötte egy rezervátumban. Eredeti neve – Hanabi-kó (花火子), szó szerinti fordításban „tűzijátékgyermek” – utalás Koko születésnapjára, mely július 4-re esik. Koko akkor kapott nagy médianyilvánosságot, amikor háziállatként örökbe fogadott egy kismacskát.

A gorilla 2018. június 19-én, negyvenhat éves korában pusztult el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Koko (gorilla) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hegyeshalmi, Richárd: Meghalt Koko, a jelbeszéddel társalgó gorilla (magyar nyelven). Index.hu, 2018. június 21. (Hozzáférés: 2018. június 22.)
  2. Meghalt Koko, a jelelő gorilla (magyar nyelven). HVG, 2018. június 21. (Hozzáférés: 2018. június 22.)
  3. Meghalt Koko, a gorilla (magyar nyelven). Origo.hu, 2018. június 21. (Hozzáférés: 2018. június 22.)

További információk[szerkesztés]