Kocsonya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsonya
GelatinaDiMaiale.JPG
Nemzet, ország Európai kulturkör
Alapanyagok sertés köröm, fül, farok, első csülök, bőrke
Fűszerek pirospaprika, só, szemes bors, fokhagyma, cseresznyepaprika
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kocsonya témájú médiaállományokat.
Kocsonya költemény (Kocsonyafesztivál, Miskolc, Magyarország, 2008)

A kocsonya[1] egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn.[2] Európa legrégebbi Le Viandier nevéhez kapcsolódó 1395-re datált receptkönyvében már szerepel a kocsonya receptje.

Egészségügyi hatása[szerkesztés]

A kocsonyának fantasztikus egészségügyi hatásai vannak, a kocsonyában található zsírok nagyon gazdagok aminosavakban. A kocsonya lizintartalma miatt erősíti az immunrendszert, C-vitamin tartalma[forrás?] miatt pedig elősegíti a kollagén felszívódását, és termelődését, így nagyon jót tesz a bőr, és a köröm egészségének is. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a kocsonya tetején található zsírt szedjük le, hiszen bőven elegendő a szervezet számára az, ami a húson van.[3].

Elkészítése[szerkesztés]

A házisertés kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeit (fej, farok, bőrke, köröm) zöldségekkel, fűszerekkel abálják (95 °C-on főzik). A kollagén kioldódik a szaruképletekből. Elkészülte után hűlni hagyják, (ülepítés), vagy leszűrik, a húsokat tányérokba adagolják, zsírtalanított levét rámerik. Hideg helyre teszik, így kihűlés után zselésedik, megszilárdul. Fogyasztása hidegen történik, többnyire kenyérrel.

Kocsonya a kultúrában[szerkesztés]

Kocsonyakenyér a Miskolci Kocsonyafesztiválon - 2015

Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való[forrás?]. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Ennek eredete: még a hűtőgép feltalálása előtti időben, amikor a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, vendégek tértek be Miskolc főutcáján a Három Rózsa vendéglőbe (maga az épület ma is látható, homlokzatán a három rózsa domborművével). A vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné meg lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé. A humoros történet hamar elterjedt, és vele a szólás is.

Kocsonyával kapcsolatos rendezvények[szerkesztés]

  • 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.
  • Badacsonytördemicen rendszeres kocsonya-szépségversenyt tartanak vegetáriánus, halas és hagyományos kocsonya-kategóriákban.[4]

Más népek kocsonyái[szerkesztés]

Sulze, Sülze (német kocsonyák)[szerkesztés]

Német és osztrák gasztronómiai különlegességek Sulze-nak, vagy gesulzt-nak, azaz "kocsonyásított"-nak nevezik ezen hideg ételkülönlegességeket.

Pihtija (szláv népek kocsonyái)[szerkesztés]

Szerbek, horvátok, szlovének sem vetik meg a zselésített disznóságokat. Fűszerezésük az adott nép sajátos szokásait követi.

Студень (холодец) (orosz kocsonyák)[szerkesztés]

Az orosz konyha kocsonyái, zselésített készítményei, melyekre nagy hatással volt a grúz és a moldvai konyhaművészet.

Œufs en gelée[szerkesztés]

A franciák adták a "zselé" szót a kocsonyásított ételek állagára. Náluk is minden megtalálható a vidéki konyhákban, mi a malac füléből-farkából készül.

P'tcha[szerkesztés]

Az askenáz zsidó konyha kocsonyája, mely zselésítő anyagnak főleg a csirke bőrét, csontját lábát használja.

Koreai kocsonyák[szerkesztés]

A koreai konyhában többféle kocsonyaszerű ételt is készítenek. Az egyik ilyen a csokphjon (족편) amely marhalábból, inakból és bőrből sűrű, kocsonyás állagúra főzött, formába öntött, majd kihűlés után felszeletelt étel.[5] A muk (묵) különféle babfajtákból, makkból készült keményítőből, illetve hajdinából készített, kocsonyás állagú, zselészerű ételek neve.[6][7]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Agrároldal.hu. „A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!”, agraroldal.hu (Hozzáférés ideje: 2018. november 9.) (hu nyelvű) 
  2. Le Viandier de Taillevent szakácskönyve a Vatikáni Muzeumban
  3. A kocsonya egészségügyi hatásai. agraroldal.hu
  4. Kocsonya: A látvány a lényeg. veol.hu. (Hozzáférés: 2017. február 2.)
  5. Kinds of Korean Food (angol nyelven). Korea Agro-Fisheries Trade Corporation. [2009. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 17.)
  6. Muk (Traditional Jelly). What's on Korea. (Hozzáférés: 2013. április 5.)
  7. Muk, A Refreshing Taste to Whet the Appetite. Koreana via ClickKorea. [2012. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]