Knocking

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Knocking
(Knocking)
2006-os amerikai film
Rendező Joel P. Engardio
Tom Shepard
Producer Joel P. Engardio
Tom Shepard
Műfaj dokumentumfilm
Főszerepben Jason Edling
Zene Stephen Thomas Cavit
Operatőr Howard Shack
Vágó Jim Klein
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 64 perc
Forgalmazás
Bemutató2006
További információk

A Knocking (Kopogtatás) egy 2006-os dokumentumfilm, amit Joel P. Engardio és Tom Shepard rendezett. Jehova Tanúinak a civil jogokért való harcáról szól. Elsősorban három tanú történetére fókuszál. A három történet, Jehova Tanúinak három alaptanítását mutatja be, amelyek a társadalmat igencsak meglepték. Visszautasították, hogy részt vegyenek háborús tevékenységekben, nem fogadják el a vérátömlesztést – a Biblia tanítására alapozva –, és nem tisztelegnek és nem hajolnak meg a nemzeti zászló előtt(-mint a nemzetek egyik bálványa előtt).

Főszereplők[szerkesztés]

Lillian Gobitas
Egy pennsylvaniai kislány, aki – több ezer tanú társával együtt – nem volt hajlandó az Amerikai Egyesült Államok zászlaja előtt szalutálni. Ez nagy felháborodást keltett az iskolai ünnepségeken; ez az ügy később sarokköve lett Jehova Tanúi a vallásszabadságért folytatott küzdelmében.
Joseph Kempler
Egy zsidó származású, a második világháború alatt koncentrációs táborban Jehova Tanúi hitére tért férfi, aki látta azok (Jehova tanúi) összetartását, a fegyverfogás részükről való következetes visszautasítását. A terrort látva elveszítette zsidó hitét, de feltűnt neki, hogy Jehova Tanúi a hitüket ilyen körülmények között is önként vállalták.
Seth Thomas
Egy 23 éves Jehova Tanúja, aki a kockázatok és nem tanú családtagjai ellenére sem vetette alá magát a vérátömlesztés eljárásának. Májátültetésre szorult, de kezdetben visszautasította a texasi Baylor University Medical Center egyetemi kórház kezelését, de a Los Angeles County-USC Medical Center egyetemi kórház vállalata a műtétet a vér nélküli kezelések kutatása érdekében. Az apa adta a májának egy darabját, így a családnak szembe kellett néznie két családtag elvesztésének lehetőségével. Végül elfogadták, hogy szeretteik (a biblián alapuló hitük miatt)- ezen a módon kívánnak élni és halni.

A film mondanivalója[szerkesztés]

Jehova Tanúi nem hajlandóak ezen felül részt venni a politikában, szavazásra menni, nem szerveznek tiltakozásokat, de bíróságra mennek jogaik és vallásuk védelmében. Ezzel minden amerikai számára szabadságot nyertek. Megmutatták a náci rezsim uralma alatti Hitler elleni harc egy (békés)formáját. Magukat gyakran a megbotránkozás céltábláinak teszik ki a hitük megtartása kedvéért.

A merevnek tűnő de állításuk szerint a bibliával egybehangzó nézeteik terjesztésének bár békésen teszik azt, mégis még a módja is bosszantó(a velük egyet nem értők számára), nyíltan szembeszálnak az abortusszal, a melegek házasságával, de érdekes módon mégis nagyon pozitív hatással voltak az emberi jogok és az orvostudomány fejlődésére.

Filmfesztivál – díjak[szerkesztés]

A KNOCKING megnyerte ((angolul)):

  • Best Documentary, Jury Award, 2006 USA Film Festival (Dallas)
  • Best Documentary, Jury Award, 2006 Trenton Film Festival (New Jersey)
  • Best Documentary, Audience Award, 2006 Indianapolis International Film Festival
  • Best First Film, Jury Award, 2006 Long Island International Film Expo (New York)
  • Official Selection, 2006 Cleveland International Film Festival

Külső hivatkozások[szerkesztés]