Ugrás a tartalomhoz

Kis szörnyetegek

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis szörnyetegek
(Little Monsters)
2019-es ausztrál film
RendezőAbe Forsythe
Producer
Műfajhorrorvígjáték
ForgatókönyvíróAbe Forsythe
Főszerepben
ZenePiers Burbrook de Vere
OperatőrLachlan Milne
Vágó
  • Drew Thompson
  • Jim May
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Játékidő94 perc[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adóTelekom TV GO
Korhatár18 V. kategória (NFT/25653/2020)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kis szörnyetegek (eredeti cím: Little Monsters) 2019-es koprodukciós zombis horror filmvígjáték, amelyet Abe Forsythe írt és rendezett. A főbb szerepekben Lupita Nyong’o, Alexander England, Josh Gad és Kat Stewart látható.

A film világpremierje 2019. január 27-én volt a Sundance Filmfesztiválon, az Egyesült Államokban 2019. október 8-án mutatta be a Neon. Magyarország a Telekom TV GO mutatta be 2020. szeptember 1-én. Általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól; sokan dicsérték a szereplők alakítását.

Cselekmény

[szerkesztés]

A sikertelen zenész Dave és barátnője, Sara összevesznek; kilenc év után megromlik a kapcsolatuk, és a férfi kiköltözik közös lakásukból. Amikor Dave nem PC-s játékokkal játszik vagy füvet szív, utcazenészként dolgozik elektromos gitárjával, amivel alig keres pénzt. Mivel anyagilag kiégett, összeköltözik Tess nevű nővérével és annak ötéves fiával, Felixszel. Felix szereti a traktorokat és allergiás a tejtermékekre. Amikor Dave másnap reggel elviszi Felixet az óvodába, megismerkedik Miss Caroline óvónővel, és vonzódni kezd hozzá. Dave, hogy Miss Caroline közelében lehessen, örömmel helyettesít egy anyukát, aki lemondja a közelgő kirándulást egy farmra.

Miközben a farmra tartanak, egy katonai bázis tagjai észreveszik, hogy a bebörtönzött zombik kitörtek a cellájukból, megtámadnak néhány katonát, és elmenekülnek a katonai bázisról. A farmon Teddy McGiggle, a gyermektévé sztárja éppen legújabb műsorát forgatja, miközben a zombik egyenesen a farm felé tartanak. Dave megtudja Miss Caroline-tól, hogy eljegyezték, amire dühösen reagál. Egy ezt követő traktortúrán az osztályt megtámadják a zombik, és megpróbálnak elmenekülni, de az egész farmot elárasztották már a zombik, ezért megpróbálnak visszamenekülni a buszhoz, de azt is ellepték. A csoport egy ajándékboltban próbál menedéket találni, de Teddy McGiggle elbarikádozta magát, és nem engedi be őket. Dave betör a boltba a tetőről, megveri Teddyt, és beengedi a csoportot. Felix allergiás rohamot kap, miután Dave véletlenül tejtermékeket tartalmazó chipset ad neki.

Miután sikertelenül próbálták beadni Felixnek az epinefrint, Miss Caroline megpróbálja visszaszerezni az epinefrint Felix hátizsákjából, amelyet a traktorban hagytak. Sikerül visszatalálnia, amikor Teddy megpróbál jelezni egy katonai helikopternek. A férfi véletlenül leesik a tetőről, majd Dave megmenti, akinek Teddy elárulja; az igazi neve Nathan, és hogy alkoholista szexfüggő, aki szeret egyedülálló anyukákkal szexelni. Aznap este, amíg Teddy és a gyerekek alszanak, Dave elmondja Miss Caroline-nak, hogy kiskorában az apja elhagyta őt, és a nővére gondoskodott róla. Miss Caroline elmondja, a vőlegénye megcsalta őt, és csak azért viseli a gyűrűt, hogy távol tartsa az egyedülálló apukákat. Másnap a hadsereg bombázni készül az ajándékboltot, Teddy és Dave megpróbálják megszerezni a McGiggle-mobilt, de Teddy elárulja őket, mielőtt egy zombi felfalná a kocsiban. Felix a traktorral Dave segítségére siet, és mindketten megmentik a csoport többi tagját. Dave és Miss Caroline megcsókolják egymást, ami után őket és a gyerekeket sugárvédelmi ruhás férfiak elviszik, és 48 órára karanténba zárják őket, hogy megakadályozzák a fertőzést.

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang[4]
Miss Audrey Caroline Lupita Nyong’o Roatis Andrea
David "Dave" Anderson Alexander England Szabó Máté
Teddy McGiggle / Nathan Schneider Josh Gad Kapácsy Miklós
Tess Kat Stewart Törtei Tünde
Felix Diesel La Torraca Bősz Mirkó
Beth Ava Caryofyllis Nagy Mira
Sara Nadia Townsend Molnár Ilona
tábornok Marshall Napier Bartók László

Magyar változat

[szerkesztés]

A szinkront a Syncton Stúdió készítette el.

A film készítése

[szerkesztés]

2017 októberében jelentették be, hogy Lupita Nyong’o és Josh Gad csatlakozott a film szereplőgárdájához, Abe Forsythe pedig az általa írt forgatókönyv alapján rendezett. A film producerei Keith Calder, Jess Calder és Bruna Papandrea voltak, a Snoot Entertainment és a Made Up Stories égisze alatt. A filmet a Screen Australia finanszírozta és gyártotta,[5] és Sydneyben forgatták.[6]

Bemutató

[szerkesztés]

A film világpremierje a Sundance Filmfesztiválon volt 2019. január 27-én.[7] Nem sokkal később a Neon és a Hulu megvásárolta a film forgalmazási jogait.[8] A Kis szörnyetegek az Egyesült Államokban korlátozott számban 2019. október 8-án mutatták be a mozikban, majd 2019. október 11-én a Hulu digitális streaming csatornán is megjelent.[9] A filmet Ausztráliában korlátozott számban 2019. október 31-én[10] mutatta be a Universal Pictures Australia, majd három héttel később digitálisan is megjelent különböző platformokon.[11] Az Egyesült Királyságban 2019. november 15-én jelent meg.[12]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Little Monsters. Box Office Mojo. [2023. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. szeptember 28.)
  2. LITTLE MONSTERS. British Board of Film Classification. [2019. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. szeptember 28.)
  3. Little Monsters – Brisbane International Film Festival. [2020. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. november 28.)
  4. Kis szörnyetegek az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. Hipes, Patrick: Lupita Nyong'o & Josh Gad To Star In Zombie Comedy 'Little Monsters'. Deadline Hollywood , 2017. október 30. [2020. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 28.)
  6. Russell, Stephen A: The real horror behind Abe Forsythe's Little Monsters. The New Daily, 2019. augusztus 12. (Hozzáférés: 2020. december 2.)
  7. Little Monsters. Sundance Filmfesztivál . [2019. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 28.)
  8. Fleming, Mike Jr.: NEON & Hulu Land Lupita Nyong'o Zombie Comedy 'Little Monsters' In Partnership Deal: Sundance. Deadline Hollywood , 2019. január 28. [2019. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 28.)
  9. Barfield, Charles: 'Little Monsters' Trailer: Lupita Nyong'o Protects Kids From The Zombie Outbreak In Upcoming Hulu Film. ThePlaylist.net , 2019. szeptember 12. [2020. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 12.)
  10. Little Monsters. Box Office Mojo . [2024. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 4.)
  11. Limited cinema release for 'Little Monsters' dismays writer-director Abe Forsythe. IF Magazine , 2019. november 4. [2024. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 4.)
  12. Schaffstall, Katherine: Lupita Nyong'o Fights Zombies to Protect Students in 'Little Monsters' Trailer. The Hollywood Reporter , 2019. július 31. [2019. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)

További információk

[szerkesztés]